banner102

Yolcu Taşıyan Drone Taksiler Geliyor

Bir dönemin çok sevilen çizgi filmlerinden Jetgiller’de olduğu gibi şehir içinde drone’lar ile yolculuk yapacağımız günler çok yakın! Dubai ise drone taksileri hayata geçirecek ilk şehir…

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
19 Nisan 2017 Çarşamba 19:12
Yolcu Taşıyan Drone Taksiler Geliyor

 Sevimli Jetgiller ailesini hatırlıyor musunuz? Aile fertleri ‘drone’ benzeri araçlarla seyahat ediyordu hani… Ailenin afacan köpeği bile! Şoföre ihtiyaç yok, hızlı ve pratik! Artık bilim kurgu filmlerindeki sahnelerin gerçekleşmesine alıştık, çizgi filmlerdeki fantastik dünyaya neden inanmayalım! Hem de öyle 20-30 yıl sonrası için değil, günümüz için… CES 2016’da çok konuşulan tek kişilik drone ‘quadcopter’, bu yaz yolcu taşımaya başlayacak.

EHang adlı Çinli şirket tarafından tasarlanan yumurta şeklindeki araç, toplam 100 kiloya kadar yolcu ve bagaj taşıyabiliyor. Bir kez şarj edildiğinde 30 dakika boyunca havada kalabiliyor. Şoföre de ihtiyacı yok, uzaktan kumanda edilebiliyor. Bu yıl temmuz ayında başlaması planlanan uçuşlar trafikte kalmadan yolculuk etmeye imkan sağlayacak gibi görünüyor.

HATA YAPMA RİSKİ ÇOK AZ!

Geçen yıl Ocak ayında Las Vegas’taki CES fuarında ürününü ilk kez gözler önüne seren Çinli Ehang, drone taksileri kısa ve orta mesafeli seyahatler için “en güvenli, en çevreci ve en akıllı düşük irtifa özellikli hava aracı” olarak tanıtmıştı. Drone taksiler, insan hatasını ortadan kaldırmak için müthiş algoritmalarla çalışan bilgisayar desteğine de sahip.

EHang 184, yerden 689 feet yükseklikte bir helikopter pisti bulunan Dubai’nin Burj Al-Arab gökdeleninin etrafında dolaşmaya başlamış durumda. Mattar Al Tayer “Bu sadece bir model değil. Biz aslında Dubai’nin göklerinde bu aracı uçurmayı denedik” derken dünyanın en büyük alışveriş merkezinin, en büyük kapalı alan eğlence parkı ve en uzun binasının yer aldığı Dubai’de, drone taksiler ile yolculuğun bu yaz gerçekleşeceğinin müjdesini veriyor.

SÜRÜCÜSÜZ METRO, SÜRÜCÜSÜZ TAKSİ DE GELİYOR

Dubai şeyhi Rashid Al Maktoum’un geçen yıl yaptığı açıklamada; şehirdeki yolculukların yüzde 25’inin 2030’a kadar sürücüsüz olacağını söylemesinin ardından, dünyanın en uzun sürücüsüz metrosunun da Dubai’de hayata geçirilmesi planlanıyor. Limuzin servisi olarak kullanılmak üzere bir yenilik de Tesla’yla yapılan anlaşmayla duyuruldu. Dubai Yol ve Ulaşım Müdürlüğü, 200 adet Tesla Model S ve Model X satın alındığını açıkladı ve bu araçların otonom sürüş yeteneğinin altını çizdi. Onlar da tıpkı drone’lar gibi taksi olarak hizmet verecek.

Dubai, bir ilke imza atmaya hazırlanıyor olsa da insan taşıyan drone’lar ile ilgili çalışmalar ABD’de de devam ediyor. Trafik sıkışıklığından yakınan metropol insanı için bir hayalin gerçekleşmesi demek bu! Bu güzel hareketleri ülkemizde de görmeyi umuyoruz! Neden olmasın!

Drone’lar yakın bir gelecekte şehirlerde çok sık göreceğimiz ulaşım araçlarından biri olacak.

 

Kaynak : http://www.blogteb.com

Son Güncelleme: 19.04.2017 19:13
Anahtar Kelimeler:
Drone
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90