banner102

TİSKİ Genel Kurulu başladı

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) 2018 Yılı 2. Olağan Genel Kurulu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen oturumla başladı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
27 Kasım 2018 Salı 22:01
TİSKİ Genel Kurulu başladı

Başkan Gümrükçüoğlu, Genel Kurulun ilk oturumunda TİSKİ Genel Müdürlüğünün çalışmaları hakkında Genel Kurul üyeleri ve kamuoyunu bilgilendirdi. 2018’de yapımına başlanılıp 2019’da yapımı sürdürülecek olan projeler ile 2019’da yapımına başlanılacak projeler hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu özetle şunları kaydetti:

BÜYÜK İŞLER YAPILIYOR

“TİSKİ Genel Müdürlüğünün İLBANK A.Ş. ile SUKAP (yüzde 50 hibe+yüzde 50 kredi) kapsamında ortak yürüttüğü ve halen yapımı devam eden 9 adet altyapı toplam yatırımın maliyeti 134,71 milyon TL’dir. Bu yatırımlara bugüne kadar 95.66 milyon TL harcanmış olup 2019 yılı ödenekleri 45.35 milyon TL’dir.

2019 yılında SUKAP (yüzde 50 hibe+yüzde 50 kredi) desteği ile toplam 11 ayrı proje için 266,1 milyon TL yatırım yapılması planlanmaktadır. Bu projeler için 44.75 milyon TL hibe, 221,35 milyon TL kredi kullanılacaktır. Araklı, Çaykara, Hayrat, Dernekpazarı, Düzköy, Yomra, Maçka, Köprübaşı, Of Bölümlü Mahallesi, Şalpazarı ve Ortahisar ilçe merkezlerinin atık su şebeke ve arıtma tesisi yatırımları gerçekleştirilecektir.

TİSKİ Genel Müdürlüğü öz kaynakları ile 2018 yılında yapımı devam eden ve 2019 yılına devreden toplam 63 projenin yatırım değeri 141,1 milyon TL’dir. Bu projelere bugüne kadar 41.72 milyon TL harcama yapılmış olup 2019 yılına 89.38 milyon TL ödenek devredilecektir.

2019 yılında TİSKİ Genel Müdürlüğü öz kaynakları ile gerçekleştirilecek olan toplam 50 yeni projenin yatırım değeri 75,89 milyon TL’dir. Bu projelere 2019 yılında 52,19 milyon TL harcama yapılması planlanmaktadır.

TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından projesi yapılan 16 ayrı işin yapım ihalesinin 2019 yılında İLBANK A.Ş.’den 127,75 milyon TL kredi kullanılarak gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu projelere 2019 yılında 78.31 milyon TL harcama yapılması planlanmıştır. Projelerin İLBANK A.Ş.’den kredi onayı beklenmektedir.

TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından İLBANK A.Ş.’den yüzde 100 kedi kullanılarak yapımına başlanılan 4 ayrı projenin toplam 5.07 milyon TL maliyetle 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.

TİSKİ Genel Müdürlüğü adına DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapımına devam edilen 4 ayrı projenin toplam yatırım bedeli 436,40 milyon TL’dir. Bu projeler için bugüne kadar 81.94 milyon TL harcama yapılmıştır. 2019 yılı sonuna kadar 106,96 milyon TL harcama yapılması planlanmaktadır. Bu projelerden Trabzon İçme Suyu Ana İsale Hattı ve 1. Düzey Depoların inşaatı yüzde 67 oranında tamamlanmıştır. 2019 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir. Trabzon İçme Suyu Akoluk Arıtma Tesisi İnşaatına devam edilmektedir. Atasu Barajı Havzası Atıksu Arıtma Tesisi ve Şebeke İnşaatında yüzde 95 oranında gerçekleşme sağlanmış olup yılsonuna kadar devreye alınacaktır. DSİ ile birlikte yürütülen en büyük proje olan Karakaya Grup İçme Suyu Barajı İnşaatında proje çalışmaları tamamlanmış olup DSİ tarafından 2019 yatırım programına teklif edilmiştir.

TİSKİ Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AB hibe projeleri kapsamında 2019 yılında 2 ayrı projenin toplam yatırım değeri 195,24 milyon TL maliyetle ihale edilmesi planlanmaktadır. Bu projelere 2019 yılında 48.84 milyon TL harcama yapılması planlanmıştır. AB projelerimizin en büyüğü olan ve toplam yatırım değeri 195 milyon TL olan Ortahisar ilçesi İçme Suyu Şebeke Projesi tamamlanarak AB’ye sunulmuş olup ihale aşamasındadır.

TİSKİ Genel Müdürlüğü, AB, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen ortak projemiz Maçka ilçesinde bulunan Esiroğlu Arıtma Tesisine ham su taşıyan ana isale hattı üzerinde 2270 KVA’lık HES yapılması ile ilgili proje çalışmalarımız tamamlanmış olup 2019 yılı Şubat ayında ihale edilebilecektir. Projenin toplam yatırım tutarı 2,2 milyon EURO’dur. Maliyetin yüzde 85’i hibe yüzde 15’i TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır. Proje tamamlandığında aylık 200 bin dolar karşılığı elektrik üretilecektir.”

ELEKTRİK ÜRETİMİNE

ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ

TİSKİ Genel Müdürlüğünün diğer çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, içme suyu isale ve şebeke hatları üzerinde elektrik üretimine özel önem verdiklerini ifade etti. Gümrükçüoğlu, “Bunlardan Araklı-Sürmene Grup İçme Suyu HES yapımı çalışmaları devam etmektedir. Karakaya HES devreye alınma aşamasındadır. Esiroğlu HES’in yapımı ihale aşamasındadır. Atasu Barajı HES’in devri ile ilgili DSİ nezdinde gerekli girişimler yapılmış olup projenin eksik kalan kısmı tamamlandıktan sonra elektrik üretimine başlanılacaktır. Büyükliman Grup İçme Suyu Tesisi kapsamında Vakfıkebir ve Beşikdüzü HES proje çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.

YENİLİKLER DEVAM EDİYOR

Başkan Gümrükçüoğlu, atık su terfi merkezlerinde Katı Madde Ayırıcılı Hazır Tip Terfi İstasyonu kullanımına, içme suyu arıtma tesislerinde de yüksek teknolojiye sahip 3 aşamalı, lamalle çökertmeli, adsorbsiyon durultma üniteli, hızlı kum filtreli içme suyu paket arıtma tesisi uygulamasına geçilmekte olduğunu ifade etti. Gümrükçüoğlu, mevcut su alma yapılarının Coanda Tipi Su Alma yapısı olarak yenilenmekte olduğunu belirtti.

İSTENMEYEN KOKULAR

ORTADAN KALDIRILIYOR

Sahillerde meydana gelen kirliliği önlemeye yönelik olarak etüt çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Ortahisar ilçesinde belediye sınırları içine alınmadan bazı mahallelerdeki inşaatların derelere yapılan kanal bağlantılarının sahilde zaman zaman meydana getirdiği kirlilik ile idarenin bilgisi dışında menfezlere yapılmış olan kanal bağlantılarının sahilde zaman zaman meydana getirdiği kirliliği önlemeye yönelik olarak etüt çalışmalarımız tamamlanmıştır. Buna göre Güvelioğlu Deresi, Eyüpoğlu Deresi, Nurettin Doğan Deresi, Ballıca Deresi ve menfezlere bağlı kaçak bağlantıları engelleme ve birleşik sistem kaynaklı bağlanan hatların ayrıştırılması çalışması devam etmektedir” diye konuştu.

Son Güncelleme: 27.11.2018 22:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90