banner102

Yaş Çayı Kuru Çaya Dönüştüren Makine Yaptılar

Rize'de, özel sektör çay fabrikalarının düşük fiyata yaş çay aldıkları gerekçesiyle çözüm yolları arayan baba ve oğlu, yaptıkları makineyle yaş çayı kuru çaya dönüştürüyor.

14 Eylül 2015 Pazartesi 15:00
Yaş Çayı Kuru Çaya Dönüştüren Makine Yaptılar
Rize'de, ürünü özel sektöre ucuz fiyata sattıkları için arayışa giren baba ile oğlu, adeta fabrika gibi çalışan ve yaş çayı kuru çaya dönüştüren makine yaptı.

ÇAYLARINI DÜŞÜK FİYATLA SATMAK ZORUNDA KALIYORLARDI

Babası Burhan Türker ile birlikte makineyi yapan Mustafa Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesiyle İstanbul'da yaşadığını, her yıl yaz aylarında yaş çay toplamak için Rize'ye geldiklerini söyledi.Yılda üç ton çay topladıklarını dile getiren Türker, İstanbul'a erken dönebilmek için topladıkları çayı düşük fiyata özel sektör yaş çay fabrikalarına sattıklarını ifade etti.

PARA KAYBETMEMEK İÇİN KOLLARI SIVADILAR

Türker, yaşadıkları maddi kaybın önüne geçmek ve kendilerini özel sektör fabrikalarına mahkum hissetmemek için arayışa girdiğini anlatarak, "Kocaeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nde okurken iki yıl önce kendi çayımı üretebilecek çay makinesi yapmayı düşündüm. Babam Burhan Türker ile İstanbul'daki evimizin garajında 2 yıllık çalışma yürüttük.

MAKİNEYİ YAPMAK İÇİN ARABASINI SATTI

Bu sürede arabamı satarak araştırmalara harcadım. Makine için yaklaşık araştırma çalışmaları da dahil 200 bin lira harcama yaptık" dedi.-"Mini fabrika 250 kilogram ürün işliyor"Makinenin bir çok parçasını sanayi sitesinden temin ettiklerini kaydeden Türker, "Mini çay fabrikası beş aşamadan geçiyor. Yaş çay önce kıvırma, ardından fermantasyon, sonrasında fırın bölümüne giriyor. Tasnif ve lif ayırıcıların ardından siyah çay içime hazır hale geliyor" diye konuştu.

"MİNİ FABRİKA"

Mini fabrikanın 1,5 metrekarelik alanı kapladığını belirten Türker, "Ürünü yaptıktan sonra ilk tepkiler oldukça olumlu. Rize'de herkesin artık kendi yaş çayını işleyebilme ve kuru çaya dönüştürebilme imkanı var. Mini çay fabrikası tam gün çalıştırıldığında 250 kilogram yaş çayı, kuru çaya dönüştürebiliyor" ifadesini kullandı.

ADI ÇAY-PARA

Türker, Doğu Karadeniz'de çayın bir diğer adının para olduğunu vurgulayarak, şunu söyledi: "Biz de bu nedenle makinemize 'Çay-Para' adını koyduk. Bir anlamda ürünü kuru çay yaparak paraya dönüştürüyor. Üreticiler bu makineyle yaş çay satışından elde ettiği gelirin 4-5 katını elde edebilecek. Bir anlamda çaya yeniden bakmamızı sağlayacak. Üreticinin beklentilerini artıracak bir çalışma. Yaş çay taşıma derdini, özel sektöre bağımlılığını azaltacak bir çalışma.

"ÜRETİCİ DAHA FAZLA KAZANABİLECEK"

Baba Burhan Türker ise özel sektör yaş çay firmalarının piyasada çok fazla olduğunda fiyatı düşürdüklerini ifade ederek, "Makineyi oğlumla planladık ve hayata geçirdik. Uzun vadede herkes kendi yaş çayını kuru çay dönüştürebilecek. Üreticinin bir ton yaş çay karşılığında eline bin 500 lira geçerken bu sistemle 4 bin 500 lira geçecek.

18 SAATE 6 LİRALIK ELEKTİRİK

Makine 18 saatlik çalışmada 6 liralık elektrik yakıyor. Biraz daha geliştirmek için çalışıyoruz. İlerleyen zamanda tam olarak geliştirip üretime geçersek, üreticiler 10-12 bin liraya bu makineyi satın alabilecek" dedi. - haberler.com

Son Güncelleme: 14.09.2015 15:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90