banner102

Bu sabah 19 Mayıs törenleri için okula gelirken mahallemin çay ocağına uğradım. Arkadaşlar her ağızdan konuşmaktaydılar. Doğru yanlış herkes eteğindekileri ortaya dökmekteydi.

Biri İslamın şartı diye birşey olamaz diğer biri Kuranda şahitliklerde iki kadın bir erkek diye birşey yoktur diğer biri ise Kuranda miras taksiminde iki erkek bir kadın diye birşey yoktur vb. gibi konularında söz söylemektedirler.

Konuşmalar uzadıkça benim gülümsemem daha da artarak devam etmekteydi. İnsanlarımız bilmedikleri hususlarda konuşarak mesul altına girdiklerinin farkında değiller.

İslam, konuşurken konuşulanlara dikkat edilmesini emreder. Bakın emreder diyorum gerisini siz düşünün. Çünkü konuşulanlar ağızdan çıktıktan sonra yazıldığını kutsal kitabımız bizlere bildirmektedir. Ergenlikten sonra her konuştuğumuz yazılıyor. Ondan olacak konuştuklarımız ağzımızdan çıktıktan sonra bizleri sorumlu bırakmaktadır.

Yaratıcı Allah bir konu hakkında bilgi sahibi değilseniz zikir ehline sorunuz diye bizlere yol göstermektedir. Ondan olacak bir konu hakkında bilgi sahibi değilsek bir bilene soracağız ki konu hakkında yanlış bilgi üretip insanların hata yapmalarına ve günah işlemelerinin önüne geçilmiş olunsun. Yukarıda yazdığım çay ocağında ki konuşulanlar hakkında yanlış bilgi sahibi olduğundan dolayı insanları hataya sevk etmesinden korkulunulur. Çünkü Kuran da yok dedikleri her şey aslında Kuranda var da ondan. Biraz kutsal kitabımızın içi karıştırılmış olsaydı böyle galat hatalarla konuşulup insanlar günaha sevk edilmiş olmazdı. Hem okumuyorlar hemde akıllarına gelenleri aslı astarı olup olmadığına bakmadan konuşmalar kusura bakmayın ama insanı sorumlu tutmaktadır. Eğer bir konuda bilgi sahibi değilseniz bir bilene sorarak konu hakkında doğru bilgiye ulaşılabilir. Orda ben vardım. Konuyu bana sorarak konunun aslı ortaya çıkabilirdi. Hem sormuyorlar hemde kafalarındaki boş düşünceleri başkalarının kabul etmesine çalışmaları biraz sıkıntılı gibi durmaktadır.  Üzülerek söylemek isterim ki bizlerin insanları ağızdan çıkanların kişiyi mesul altına aldığını bilmiyorlar. Burada biraz durup başımızı ellerimizin arasına alınıp konuşmadan önce konuştuklarımız nereye gidiyor diye bir düşünmemiz lazım gelmektedir. Konuşulanlar hem kişiyi mesul bırakmakta hem de başkalarının yanlış bilgilenmesine sebebiyet verilmektedir. Bu durum çok sıkıntılı. 

Bir de işin başka bir boyutu var. İnsanlarımız bilerek yada bilmeyerek kendi inançları doğrultusunda Kuranda vardır yoktur demeleri başka bir sıkıntıyı ortaya çıkarmaktadır. Yok dedikleri Kuranda varsa bu durumda ne olacak?! İnsan dinden çıkmakla karşı karşıya kalmayacak mı?! Ben cevap vereyim kalacak. E e e daha ne adına bilmediği yada bilip de inanmadığı bir şeyi başkalarına anlatarak hem kendisinin hemde başkasının mesul durumda kalmasına sebebiyet vermektedir?! Biraz daha izanla düşünüp konuşmak lazım gelmekte değil mi?! 

Bakınız Kuranda ki Müminün suresinin ilk ayetlerinde yaratıcı Müminlerin vasıflarına sayarken onlar boş sözden de uzak dururlar demekte. Yani boş konuşmazlar. Yani malayani konuşmazlar. Konuşulanların insanı sorumlu tutmakta olduğunu bilirler. Sizler asrı saadette ve dedelerimiz ninelerimiz Osmanlılar zamanında boş konuşan bir tane adam bulamazsınız. İslamın yaşandığı dönemlerde insanlar kadınıyla erkeğiyle konuşulanlar insanı sorumlu tutmakta olduğunu bildiklerinden boş konuşmamak için ellerinden geleni yapmaktadırlar.

Bakınız Peygamberimiz konu hakkında ne buyurmaktadır; " Ya hayır söyle ya da sus." Eğer faydalı bir şey konuşulmayacaksa susulması emredilmekte. Yeri geldiğinde susulması unutulmamalıdır.  Allah dostları ya hayır söylerdi yada büyük oranda susurlardı. Daha neyin muhabbetini yapıyoruz. 

Çay ocaklarında insanlarımız dinliyorumda konuşulanlar ya futbol ya para yada siyaset. Bunca savrulmalar karşısında nasıl vakit buluyorlarda bilmedikleri hususlarda kişiyi sorumlu bırakacak dini  konularda konuşuyorlar inanın bana anlamış değilim.  İnsan konuştukları şeylerden kitabi bilgi sahibi olması lazım gelmektedir. Yada bir bilene soracak da hata yapmasın.  Ne zaman onları dinlesem mutlaka Kuranı bir konuda insanın dinden çıkmasına sebebiyet verebilecek şeyler konuşmaktadır. Daha bir dikkatlı olunması lazım gelmektedir.

Ya hayır söyle yada sus...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90