banner102

Uzungöl’ün hazin jübilesi!

Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz Uzungöl ile ilgili ilgin bir yazı kaleme aldı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
17 Ağustos 2015 Pazartesi 16:50
Uzungöl’ün hazin jübilesi!

 Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist ağırlayan, Trabzon’un dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynayan doğa harikası Uzungöl'ün son durumu ile ilgili Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz bir yazı kaleme aldı. Bu yazıyla Trabzon ve Trabzonluların dünya çapında nasıl rezil olduğu gözler önüne serildi… Doğru söze ne hacet…!”

Oğuz'un "Turizm yıldızı Uzungöl’ün hazin jübilesi" isimli yazısında Uzungöl'deki fahiş fiyatlara dikkat çekti.

Turizm yıldızı Uzungöl’ün hazin jübilesi

 Jübile muhteşem finalin adıdır. Neşe ve coşku doruktadır ve sporcu, kariyerini bu görkemli gösteriyle sonlandırır. Hüzün, jübilede olmaz... Jübile sonrası sporcunun yaşadığıdır genelde. Hele ki kendini daha uzun süre iş yapacak gibi görüyorsa...

Uzungöl Trabzon'a 99 km uzaklıkta Çaykara'nın çok ünlü turizm beldesi... Deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikteki bu göl vadinin ortasında yamaçlardan düşen kayaların Haldızen Deresi'ni kapamasıyla oluşmuş...

Şimdilerde burada adım atmak dahi çok zor. Zira çoğu Arap ülkelerinden gelen turistler her yeri kaplamış. Araç kuyrukları, tıkanan trafik ve zaman zaman yürümenin dahi imkânsız hale geldiği Uzungöl, yörenin açık ara turizm yıldızı.

Fakat bir sorun var. Bu yıldız, jübilesini yapıyor. Üstelik bu jübile her ne kadar turizmciler ve yöre halkı için görkemli görünse de derin bakanlar için hüzün barındırıyor. Zira bir jübile... Yani, yarını yok. Yani finale doğru koşar adım gidiyor turizmciler...

Kahve 25 lira. Nargile mi istediniz? Tabii ki buyurun, 100 lira... Komşu köy Taşkıran'daki su fabrikasından şişesi 25 kuruşa alınan su 3 lira... Sac kavurma? Size uygun fiyat 40 lira... Oda mı bakmıştınız? Yer yok. İğne atsan yere düşmüyorsa, eski köy evi ahırları dahi oda olmuş.

Peki ya fiyatı? Normal zamanda 100 lira ama yaz sezonunda size 800 lira olur. Zaten tur şirketleri 150 liraya kıştan kapadığı odayı satıyor ve geceliğine 700 euro isteyen var.

Uzungöl'e gelip de muhlama yemeden dönülür mü? Yörenin muhteşem yayla peynirini kim gidip getirecek? İzmir'den gelen taze kaşar pekâlâ iş görür. Zaten bunlar turist, nereden anlayacak çakma muhlamayı...

İran, Katar, Suudi Arabistan'dan gelmişler bir yana Uzungöl'ün şöhretini duyanlar da burada... Tesislerin yarısını tur operatörleri satın almış. Tıpkı akbaba fonlar gibi, fiyatları zıplatıp kaliteyi yerle bir edip "exit" sürecine girmişler bile.

Kamu denetimi? Şikâyetler diz boyu. Turistler kandırılmaktan bıktı ama cevap yok. 100-150 bin lira cezayı anında ödeyip mühürlenmiş tesisinin arka duvarından yeni kapı açacak kadar da şeytani inovasyon mucizesi(!) gösteriyorlar.

Çalışanlar genelde Suriyeli... Aşçılar Gürcü, garsonlar yöreden gelen işsiz gençler. Çoğunun kayıtdışı olduğunu söylemeye dahi gerek yok. Hele ki Suriyeli çalışana ödenen ücreti ağzıma almaya utanırım.

Bir gelenin bir daha gelmemesi üzerine kurulmuş bu strateji, jübile diye adlandırdığım bu akılsız oyunun "hüzün" kalemini oluşturuyor. Çok değil 5 yıl içinde tesisleri satacak birini bulamayacak, turisti ise ancak daha akıllı ve ahlaklı davranan beldelerde görebilecekler.

Giden turisti geri getirmenin maliyeti, elde tutmanın 13 katına mal olacağını, en sancılı ve en uzun yoldan öğrenecek Uzungöl. Göl uzun ama ufuk kısa olursa, kaçınılmaz son, hüzünlü jübiledir ne yazık ki...

Kaynak: trabzonhaber

Son Güncelleme: 17.08.2015 16:53
Anahtar Kelimeler:
Şeref Oğuz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat kucukibrahimoglu 2015-08-18 11:52:10

Güzel bir yazı bizzat şahit oldum çok yazık inanılmaz şeyler oluyor uzungolde.

Avatar
ahmet gurbet 2015-08-18 23:28:45

sadece uzungöl esnafı değil ofun esnafı da nasıl kazıklarımın hesabında hele lokantaları fahiş fiyatlar ve pislikten geçilmeyen lokantalar oflu olarak bu ahlaksızları boykot yapmalıyız.

banner90