banner102

Yeni bir eğitim - öğretim dönemine başladığımız şu günlerde tüm ebeveynlerin  ortak  sorunu olan çocuğum nasıl başarılı olur? üzerinde durmak istiyorum..

Öncelikli amaç çocuğun tüm derslerinde başarılı olmasıysa,tüm dersleri anlamaya ,öğrenmeye hazır hale gelmesi gerekiyor. Matematik dersi ile ilgili tüm kavramları bir suya okuyup çocuğa içirmeniz ya da en iyi öğretmenden özel ders aldırmanız fayda vermeyecektir. Bir çocuk öğrenmek istemiyorsa sizin elinizden hiçbir şey gelmez.

Peki çocuğumuzu matematik öğrenmeyi İsteyecek hale nasıl getireceğiz? 

Bu eylül ayında okullar açılınca hemen kazandırılacak bir mefhum değil,bunun için önceki yıllara gitme görevi düşüyor bize öyle ki anne babanın duygusal yeterlik üzerindeki etkisi beşikte başlıyor. 'İstemek' eylemi insanın içinden gelen duygusal bir durum olduğundan anne babalar çocukların duygusal zekasına katkıyı çocuk dünyaya gelince yapmaya başlamalıdır.anne karnında başladığı söyleniyor lakin biz şimdilik dünyaya gelince başlasakta yeter. 

'Anne babalar çocukların hayatta başarılı olmalarına katkıda bulunmak istiyorlarsa,davranışları; çocukta güven, merak, öğrenme zevki ve bir sınır kavramının oluşmasında etkili olmalıdır.'(daniel goleman)                 

Davranışlarımız çocuğumuza güven vermediği sürece kendin de merak etme cürretini  bulamayacaktır. Merak edemeyen çocuk öğrenmenin de zevkine varamayacaktır,Hal böyleyken zamanında çizemediğimiz sınırların içine alamayacağız onları. 

Araştırmalar gösteriyor ki, okul başarısı çocuk okula gitmeden önceki yıllarda oluşmuş duygusal özelliklere dayanır.                                                   

Öğrenmenin de insan ömrüyle birlikte gelişen bir sistemi mevcut. Hazır olmadan, yardım almadan,desteklenmeden öğrenemezsiniz. Bu yardım ev ödevini kendi önünüze alıp yapmanız değil tabi ki, hayatın ilk yıllarından başlanarak kazandırılan duygusal donanımlar çocuğumuzun öğrenmeyi öğrenmesine yardımcı olur.. Eylül ayında alınan eşyalar ya da harcanan paralar daha bir yaşındayken kazandırılmış başarma duygusunun ve kendine güvenin yerini alamaz.         

Aklımızdan çıkmaması gereken bir diğer hususta,çocukların sonradan edinecekleri duygusal beceriler ilk yıllarda edindiklerinin üzerine oluşur.       

Yani ilk aşık olmalarının veri tabanını sizin onları daha bebekken nasıl sevdiğiniz oluşturuyor ve matematik tabiki ilk çocukluk yıllarında sizin ona verdiğiniz ölçülü onay ve teşvik ile ilintili..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hayat Öğretmeni 2018-09-25 11:26:36

Merhabalar yazınız iyi hoş da başarılı olmak sadece sayısal yetenekle olan bir şey değildir ki siz bütün yazınızda bir matematiktir tutturmuşsunuz. Başarıyı siz böyle anlatırsanız annne babalar ne yapar. Bir çocuk evet matematikte kötü olabilir ama resimde müzikte iyidir . Müzikte iyi olması işte bu anlamda başarısız olduğunu göstermez. Lütfen kullandığınız , akıl verdiğiniz terimlere dikkat ediniz işte o zaman siz de başarılı olursunuz vesselam

Avatar
Yazar @Hayat Öğretmeni 2018-09-25 15:48:04

Ben 5 yılda gördüğüm onlarca velimde hareketle bu yazıyı kaleme aldım..siz konunun odağını değiştirdiniz,işaret etmeye çalıştığınız noktada önemli ama benim onuda içine alan bir yazı yazmam 'köşe yazısı' olmaz bilimsel makale olur..ama sizde anlatmak istediklerinizi yazın severek okurum..

Avatar
A @Yazar 2018-10-01 12:02:07

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz çocukları başarısız görerek bir yerlere varamayız.Montessori bir makalesinde bir çocuğun eğitiminin cocuk doğmadan 20 yıl öncesinde başladığını savunur yani bu anne ve babayla ilintilidir dediğiniz gibi.

Avatar
A @Yazar 2018-10-01 12:08:58

Daniel Goleman EQ olmadan IQ nun etkili olamadığını savunur.Çocuklarin EQ yani duygusal zekası cevresinin duygu ve istekleri doğrultusunda şekillenir.Burda da yine aileyi ve çocuk doğmadan eğitimin, duygu yönetiminin başlaması gerekliliğine vurgu yapılıyor sizin yazınızi destekler nitelikte.

Avatar
A @Hayat Öğretmeni 2018-10-01 11:57:03

Yazar burda matematiği sadece bir örnek olarak kullanmış gerisini genelleme yeteneğimize bırakmış.

banner90