banner102

Çin'de 300 milyon yıllık orman bulundu

Çin'in Wuda bölgesinde 1 metrelik kül tabakasının altında 300 milyon yıllık orman bulundu. Keşif bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.

22 Şubat 2012 Çarşamba 10:02
Çin'de 300 milyon yıllık orman bulundu
܇in'in kuzeyinde, kül tabakasının altında korunmuşŸ 300 milyon yıllık orman bulundu.



AraşŸtırmacılar, Wuda bölgesinde bulunan bin metre karelik ormanda ağŸaçlar ile bitkilerin dağŸılımını belirlediklerini açıkladı.



''Proceedings of the National Academy of Sciences'' dergisinde yayımlanan keşŸif, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.



Bir metre külün altında kalan genişŸ bir alanda yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan ormanda bazı bitkilerin bozulmadan kaldığŸını belirleyen araşŸtırmacılar, birkaç gün süren kül yağŸmurunun bazı ağŸaçları devirdiğŸini, diğŸerlerine ise zarar vermeden koruduğŸunu tahmin ediyor.



AraşŸtırmayı yöneten ABD'nin Pennsylvania ܜniversitesinden Hermann Pfefferkorn, bazı ağŸaçların yapraklarının bile bozulmadan kaldığŸını söyledi.



Ormandaki ağŸaçları altı gruba ayıran araşŸtırmacılar, bunlar arasında ağŸaçsı eğŸrelti otları ile artık türü tükenmişŸ 25 metrelik Sigillaria, Cordaites ve Noeggerathiales ağŸaçları bulunduğŸunu kaydetti.



AraşŸtırmacılar, kül tabakası kaplamadan önce ormanın nasıl göründüğŸünü belirlemek için bir ressam ile de işŸbirliğŸi yaptı.



POMPEİİ'NİN BENZERİ



Pfefferkorn, ormanın M.S. 79'da Vezüv YanardağŸı'nın patlaması sonucu yok olan antik Roma kenti Pompeii'ye benzediğŸini belirtti.



Pompeii'de kül ve lav karışŸımı insanların ve eşŸyalarının üzerini bir örtü gibi kaplamışŸ ve oksijenle ilişŸkilerini keserek kalıntıların günümüze kadar bozulmadan gelmesine yol açmışŸtı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90