banner102

İnsanlığa örnek olacak davranışlar ve Dr. Abdul Sattar Edhi

Dünyanın en asil yardımseveri, Edhi'nin Pakistan'da topladığı paralarla yaptıklarına inanamayacaksınız. Batılılarda sadaka kültürü olmadığı için Edhi'ye Dilenci diyorlar.

18 Kasım 2011 Cuma 13:37
İnsanlığa örnek olacak davranışlar ve Dr. Abdul Sattar Edhi

Parasızlıktan ölen annesini hiç unutmadı Dr. Abdul Sattar Edhi . 
KAPI KAPI GEZEREK topladığŸı  Zekat-Sadaka-Fitre paralarıyla yoksullara sağŸlık dağŸıtacak hastahaneler kurdu.
HikÜ¢yesini öğŸrenen Pakistanlılar şŸimdi 83 yaşŸında olan Edhi'ye hala yüklü bağŸışŸta bulunuyor.
AşŸağŸıdaki haber batılıların mantığŸı ile yazılmışŸ, BBC haberidir, İbretle okuyalım...

O DܜNYANIN EN ASİL YARDIM EL܇İSİ
܇alışŸmayı ve üretmeyi kutsallaşŸtıran modern toplumun en büyük antitezi dilencilerdir. Bu nedenle gazetelerde sıkça gördüğŸümüz "Dilenerek servet yaptı" başŸlıklı haberler bizi sinirlendirir. Dilencileri gurursuzlukla, duygu sömürücülüğŸüyle ve kolaya kaçmakla itham ederiz. ܇ünkü biz kendimizi parçalarcasına çalışŸırken, onlar alışŸtığŸımız biçimde çalışŸmadan yaşŸamayı başŸarabilmişŸlerdir. Peki buna rağŸmen neden dilencilere para veririz?
 
Belki, "BaşŸımın gözümün sadakası olsun" diyerek verdiğŸimiz paranın kendimize bir fayda sağŸlamasını umut etmemizden, belki de başŸka sebeplerden. Peki ya dilenciler? Onlar kendilerine verilen her parayı yalnız kendi çıkarları için mi kullanırlar? Belki çoğŸu öyle. Ancak "dünyanın en asil dilencisi" olarak bilinen Abdül Edhi, kesinlikle onlardan biri değŸil.

İLK AMBܜLANSI O ALDI

Hastanelerin harap, doktorların nadir olduğŸu Pakistan'da yaşŸıyor Edhi. Onu Karaçi'nin sokaklarındaki basit bir dilenciden kahramana dönüşŸtüren hikÜ¢yeyse parasızlıktan doktora götüremediğŸi annesini kaybetmesiyle başŸladı.

Kendi ifadelerine göre, ülkesinde her yıl kolayca tedavi edilebilecek hastalıklar yüzünden on binlerce kişŸinin yaşŸamını yitirmesi, o dönemde genç bir adam olan Edhi'yi isyan noktasına getirdi.
Dilenerek kazandığŸı paraları kuruşŸu kuruşŸuna biriktiren Edhi, 1951 yılında ufak bir dispanser açtı. Toptancılardan aldığŸı ilaçları piyasa fiyatının altında ihtiyaç sahiplerine satan ve yoksulların dispanserde ücretsiz sağŸlık hizmeti almasını sağŸlayan Edhi, toplumun güvenini kazandıkça, hayırseverler ona daha yüklü bağŸışŸlarda bulunmaya başŸladı.

HAVA FİLOSU BİLE VAR

Dilencilikten kazandığŸı parayı topladığŸı bağŸışŸlarla birleşŸtiren Edhi, kısa süre sonra Pakistan'ın ilk ambülansını satın alarak yoksulların hizmetine sundu. Ardından devamı geldi.

Onu sokakta dilenirken görenler, amacını bildikleri için sadakaların miktarını arttırdı, bağŸışŸ yapmak isteyen hayırseverler onun dilendiğŸi sokağŸı daha sık ziyaret etmeye başŸladı.
Bugün 83 yaşŸında olan Edhi, halen yoksul bir adam olarak yaşŸıyor ve eskisi kadar sık olmasa da dilencilik yapmayı sürdürüyor.
50 yıldır topladığŸı sadaka ve bağŸışŸları hastalar için kullanan Edhi'nin kurduğŸu vakıf, yıllar içinde ücretsiz hizmet veren 250'nin üzerinde hastane, dispanser ve bakımevinin sahibi haline geldi.
Dünyanın en büyük ücretsiz hava ve kara ambülans filosu da yine bu vakıf tarafından işŸletiliyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90