banner102

Üniversite sınavında 'çok önemli' değişiklik!

Sınava yaklaşık 2 hafta kala, ÖSYM'den son dakika sürprizi geldi. 1.8 milyon genç etkilenecek...

30 Mayıs 2012 Çarşamba 18:06
Üniversite sınavında 'çok önemli' değişiklik!
LYS’lere yaklaşŸık 2 hafta kala üniversite yerleşŸtirme puanlarının hesaplanma yöntemi değŸişŸtirildi. ܖSYM’nin dün yayımladığŸı kılavuza göre artık yerleşŸtirme puanı hesabında okulların başŸarısı dikkate alınmayacak. Yalnızca bireysel başŸarı önemli olacak. Uzmanlar, “Bu uygulamayla en iyi okullar boşŸalır, parayla not satışŸı başŸlar” dedi ܖSYM’den bu yıl üniversiteli olacak gençlere son dakika sürprizi geldi.



Lisans YerleşŸtirme Sınavları’na (LYS) 2 hafta kala yapılan değŸişŸiklikle üniversite yerleşŸtirme puanlarının hesaplanmasında yalnızca bireysel başŸarı dikkate alınacak. Okulun başŸarısına göre öğŸrencinin puanının ağŸırlıklandırılması yani AOBP uygulaması son buldu. Uzmanlar son dakika duyurulan değŸişŸikliğŸin “öğŸrencileri gafil avlandığŸını”, önümüzdeki yıllarda da fen ve Anadolu liselerinin boşŸalacağŸını, okulların sahte yüksek notlar vermeye başŸlayacağŸını söylüyor. ܖSYM dün eğŸitimsistemini 4+4+4 şŸeklinde değŸişŸtiren 6287 sayılı kanunda yer alan ve yükseköğŸretime yerleşŸtirme puanlarının hesaplanmasında değŸişŸiklik getiren düzenlemeye göre yeni kılavuz yayımladı. Yeni hesaplama sistemi bu yıl YGS’ye giren ve önümüzdeki ay yapılacak LYS’ye katılacak öğŸrencileri etkiliyor.



AOBP ORTADAN KALKTI

Yeni değŸişŸikliğŸe göre artık okulların başŸarısı yerleşŸtirme puanlarında etkili olmayacak. ܇ünkü okulun başŸarısını da dikkate alan AğŸırlıklı OrtaöğŸretim BaşŸarı Puanı (AOBP) artık olmayacak. Bunun yerine OrtaöğŸretim BaşŸarı Puanı (OBP) yani öğŸrencinin diploma notu dikkate alınacak. Bu notun da yüzde 12’si yerleşŸtirme puanına eklenecek. YܖK’ten bir yetkili “EşŸitsizlik giderildi” derken, eğŸitimciler uygulamanın başŸarılı fen ve Anadolu liselerinin sonu olacağŸını söylüyor.



YENİ HESAPLAMA SİSTEMİ

Yeni hesaplama yöntemine göre eskiden ortaöğŸretimbitirme başŸarı notlarının en küçüğŸü 100 en büyüğŸü 500 iken bu kez en düşŸüğŸü 250 en büyüğŸü de 500 olarak hesaplanacak. Bu puanın da yüzde 12’si öğŸrencininmerkezi sınavdan aldığŸı puana eklenecek. Böylece öğŸrenciler OBP’den en düşŸük 12, en yüksek 60 alırken, bu kez en düşŸük 30, en yüksek 60 alacak.



AğžIRLIKLANDIRMA NEDİR?

OrtaöğŸretim BaşŸarı Puanı’nın ağŸırlıklandırılmasında bir okulun tüm öğŸrencilerinin YGS-1 ve 2 ortalamaları alınıyor ve okulun sayısal, YGS-3 ve 4 ortalamalarından sözel, YGS-5 ve 6 ortalamalarından da eşŸit ağŸırlık ortalaması bulunuyordu. Bireysel OrtaöğŸretimBaşŸarı Puanı da buna göre ağŸırlıklandırılarak, öğŸrencinin yerleşŸtime puanları için kullanılacak AğŸırlıklı OrtaöğŸretimBaşŸarı Puanı oluşŸturuluyordu. Uzmanlar bu uygulamanın özellikle sınav başŸarıları yüksek okullarda okuyan “ortalama” öğŸrencileri etkileyeceğŸini vurguluyor.
 
Habertürk

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90