banner102

Tutsağız, kartallar tutsak mı olur diye düşünmeyin, düşman kavi olunca kartalı kafese, aslanı kümese koyar. Düşmanın kavi olmasının yanına bizim cepheye has uyuşukluk, atalet ve yozlaşmada eklenince, gökyüzüne hasret kaldı kartallar.

Kartal oluşumuzdan bile bihaber gelmişiz bu güne, bir davamız yok, bir adanmışlığımız hak getire lafı bile olmaz. Velhasıl bir gökyüzü kalmamış tarif edilebilecek, başı önde yaşıyoruz gökyüzünden habersiz. Önümüze konulan her neyse ondan istifade ediyoruz yalnızca.

Hayatı anlamlı kılan ne için yaşandığına dair soruya verilen doyurucu cevaplar değil mi ? Anlamlı bir ülkünün peşine takılan hayat vagonu, kavgalı duraklara uğrayıp, mücadele raylarında seyredip en nihayetinde insanın içine huzur zerk eden vuslatla yolculuğunu neticelendirecek. İş bu ki ; vagonun neyin peşinde, ne hızla, ne şevkle gittiğinin farkında olalım.

Kavgasız geçen bir hayat nasıl olurda insana yaşanmışlık hissi verebilir?

Zevahiri mutluyuz eyvallah. Bir lahza kaldırıp akıllı telefonlardan başımızı göz göze geliyoruz. Birkaç kelam etmiş olmak için kurduğumuz gelişi güzel birkaç cümleden sonra tekrar batıyoruz aynı çukura, hem yan yanayız hem de aramızda uçurumlar serili.

Bir kutbumuz yok, sosyal medyada çok tıklanan baldırı çıplaklar önderliğinde devam ediyor kutlu yolculuğumuz. Ama nereye? İçinde yaşadığı toplum, üzerinde dolaştığı vatanla ile ilgili tek bir tasarrufu yok koskocaman gençlerin. Sırtından hırkasını al ses etmez de elinden telefonunu al yaşayamaz beş dakika, çoklu sosyal medya yetersizliğinden ölüverir.

Evimizde pişmeyen yemeklerin televizyonda yapılışını ve büyük bir nezaketsizlikle tüketilişini izliyoruz saatlerce, bir televizyonun uyuşturucu etkili ekranıysa gökyüzümüz biz kartal değiliz olsa olsa muhabbet kuşuyuz. Ezberletilmiş birkaç kelimeyle derdimizi anlatma derdine düşeriz en fazla.

Bir medya patronu ıssız bir adaya atsa bizi de söyle ağız tadıyla bir kavga etsek. Tüm ihtişamıyla kavga bu. Bundan daha anlamlı bir kavga olabilir mi ? dünyada kaç milyon insan mülteci, Afrika’da kaç milyon insan açlıkla imtihan oluyor? Doğu Türkistan’da  ne olmakta? İsrail’in Filistin’e yaptığı nedir? Bunların bir ehemmiyeti yok. Varsa yoksa ödül oyunu. İdrakinin menziline koyacağı şeyi kendi tayin etmeyen insanların eylemlerinin ve eylemsizliklerinin mesuliyeti kendilerine ait değildir, onların müstakil bir kişiliği yoktur ki müstakil bir fikirleri olsun.

Telefonun harici bir organ olduğu günümüz de korana aşısı yoluyla çip takılacağı korkusu yaşamak kadar anlamsızdır çağımızın hakim hassasiyetleri. Eğer tek korku çipse, herkese geçmiş olsun o zaten bize çok önce takıldı. Telefon marifetiyle hem fiziksel hem zihinsel takip ediliyor yetmiyor birde kontrol altında tutuluyoruz.

Akif merhum yüz yıl önce uyarmış aslında,

‘Cihan alt üst olurken, seyre baktın,öyle durdun da,

Bu gün bir serserisin, derbedersin kendi yurdun da.’

Göklere talip kartal olamamanın neticesi öz yurdunda parya olmaktır. Kartal olup göklerin kavgasını vermeyenler, bir gün o gökyüzüne hasret olmaya mahkumdur.

Şöyle ki Çanakkale’de aldığımız o şanlı zaferin perde arkasında, milletimizin düşmana verdiği korku ve tarihimizin azameti azımsanmayacak kadar çok, filo amiri sir Rogers Kayes, aldıkları mağlubiyetin sebeplerini şöyle sıralıyor,

-temizlenmesi mümkün olan mayınların korkusu

-aslında var olmayan gizlenmiş torpido tüplerinin korkusu

-çok abartıldıkları ortaya çıkan bir tehdit olan gizli obüslerin korkusu.

İngilizler ne olduğumuzu ve kudretimizin hududunu biliyorlardı, göklerin sahibi kartalların bu gökleri kolay kolay vermeyeceği evhamı onların tutuk savaşmasına vesile oldu.

İçimiz, dışımız düşman tarafından didik edilmişti o zaman. Mahrem yerlerimiz, onlardan farklı taraflarımız Çanakkale cephesinde sahip olduğumuz güçlü silahlardandı.

Bizi olduğumuzdan daha güçlü görmelerinin bilinçaltında, serde var olan kahramanlık yatıyordu. İçinde korku barındırmayan saygının ne kadar aciz düştüğünü müşahede etmek için İsrail’in Filistin’e duyduğu saygıya bakabilirler.

Bu gökler, uğrunda şehit düşen ,gazi  olan kartalların sarih mücadelelerinin neticesi, aymazlıkla, vurdum duymazlıkla, tembellikle bu emanete sahip çıkmamız zor.

Üzerimize düşen kartal olmak, kavgada olmak,

Muhabbet kuşu olmak ve kafese mahkum edilmek istemiyorsak kendimize gelmemiz şart.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90