banner102

2017 Yılı Fındık Fiyatı Açıklandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba fındık fiyatlarını açıkladı. Açıklanan teklife gerek sosyal medyada gerekse halkın dilinde büyük tepki topladı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
17 Ağustos 2017 Perşembe 19:50
2017 Yılı Fındık Fiyatı Açıklandı
 Açıklanan fındık fiyatlarına göre Giresun kalite fındık için 10.5 TL, levant kalite fındık için 10 TL olarak belirlendi. Bakan Fakıbaba yaptığı açıklamada fındık fiyatları ile ilgili " 2017 sezonu fındık için üreticilerin mağdur olmamaları ve fındıkta fiyat istikrarı sağlanması için TMO aracılığıyla fındık alımı kararı verdik. 2017 ürünü Giresun kalite fındık için 10.5 TL, levant kalite fındık için 10 TL fiyatla fındık alımına Toprak Mahsulleri Ofisi önümüzdeki pazartesi gününden itibaren başlayacak" dedi.

Bu fiyatların alt fiyatlar olduğunu vurgulayan Fakıbaba, üreticilerin fındıklarını satmakta acele etmemelerini ve piyasayı takip etmelerini önerdi. Fakıbaba, bakanlığın üreti̇mi̇n sürdürülebilmesi için yoğun gayret gösterdiğine dikkati çekerek, "Üreti̇ci̇mi̇z kazanmalı ki̇ üreti̇m sürekli̇li̇k kazansın, hi̇ç bi̇tmesi̇n. Üreten yoksa yaşam yoktur. Gıda yoksa hayat yoktur. Meseleye böyle yaklaşıyoruz. Çi̇ftçi̇mi̇z, üreti̇ci̇mi̇z başımızın tacıdır. Fındık üreti̇ci̇leri̇mi̇z de aynı şeki̇lde başımızın tacıdır. Malum fındık, karadeni̇z bölgemi̇zde alternati̇fi̇ olmayan strateji̇k bi̇r üründür. Fındık, 700 bin hektar alanda 500 bin üreti̇ci̇yi̇ i̇lgi̇lendi̇ren bi̇r üründür. Karadeni̇zli̇ vatandaşlarımız, fındık üreti̇ci̇leri̇mi̇z zor coğrafya şartlarında üreti̇m yapmaktadır." ifadesini kullandı.

Fındığın aynı zamanda çok önemli̇ bi̇r i̇hracaat ürünü olduğuna da işaret eden Fakıbaba, fındıkta 2 mi̇lyar doların üzeri̇nde i̇hracaat geli̇ri̇ olduğunu söyledi. Fakıbaba, fındık rekoltesine ilişkin, "Fındık rekoltesini önceden 700 bin ton olacağını hesap ediyorduk, ancak son zamanlarda külleme ve güneş yanığından dolayı rekoltenin 650–700 bi̇n ton civarında olmasını öngörüyoruz. Bizde rekolte yüksek olmasına rağmen dünya rekoltesinde geçen yıla göre ciddi bir artış yoktur, bu da Türkiye'nin bir avantajı olarak görülmektedir." dedi.

ÜRETİCİDEN TEPKİ

Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Soğukpınar Beldesi’nde yaşayan Resul Bıyık, 8-9 lira bandına düşen fındık fiyatlarına tepki göstererek bahçesindeki fındık ağaçlarını kesti.

Bahçesindeki fındık ağaçlarını kesen Bıyık’ı ise bir arkadaşı cep telefonu kamerası ile görüntüledi. Fındık dallarını keserken açıklama da yapan Resul Bıyık, Türkiye’de bir teröre bir de fındığa çare bulunamadığını belirterek tepkisini ortaya koydu.

Fındık fiyatlarının bahçeyi kesmeye mecbur bıraktığını belirten Bıyık, “Fındık olmuş 9 TL 3 kilo fındık bir kilo çay alıyor, 5 kilo fındığa 1 kilo et alabiliyoruz, maliyeti 12 TL fiyat 8 -9 TL maliyetin altında olduğu için artık bu fındık işini yapmayacağım bahçeyi de bu şekilde sonlandırmış oluyorum” dedi.

“Artık fındık işi yapılacak durumda değil” diyen Bıyık, "Yevmiye 80 lira yemesi içmesi 100 lira oldu onun için topladığı fındığı yevmiyeciye al git desen alıp gitmiyor. Mecbur kredi çekip toplatmak zorundayız ya da bu şekilde kesip yakacağız başka şansımız kalmadı" diye konuştu.

FINDIK İÇİN KAMPANYA

Ordu’da fındık üreticileri serbest piyasada henüz açıklanmayan fındık fiyatının 15 lira olması için sosyal medyada bir kampanya başlattı.  Dünya fındık üretiminin yüzde 75, ihracatının yüzde 700’’ini elinde bulunduran Türkiye’de 2017-18 fındık sezonu 1 Ağustos tarihi itibariyle başladı. Sezonun başlamasına rağmen serbest piyasada taban fiyat açıklanmaması üzerine üreticiler sosyal medyada ‘Fındık 15 Lira olsun’ kampanyası başlattı. Sosyal medyada açılan sayfadaki mesaj saatler içinde binlerce kişiye ulaştı ve kampanya çığ gibi büyüdü.

Haber61

Son Güncelleme: 17.08.2017 19:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
baştürk 2017-08-18 13:54:42

gayet güzel fiyat.oyumuz %80 aşarsa daha güzel günler bızı beklıyor sayınfındıkcılar.yarın cay cılar sızdende fena olacaklar.sıze fındığın fıyatı 15 lira-20 lira olmalı dıyenı guldunuz.şimdi 7 liraya fındıgı satıp ıyıce cıddıleşin.hayırlı olsun.

Avatar
SELİM KALINKAFA 2017-08-19 22:41:05

ŞU OFUN NABZI HABERİ SÜREKLİ HÜKÜMETİ ELEŞTİRİYOR FINDIK FİYATLARI AÇIKLANDI HEMEN MANŞET YAPTI YA ALLAH AŞKINA HÜKÜMET DAHA NE YAPABİLİR BUNDAN DAHA İYİ FINDIK FİYATI KİM VEREBİLİR SİZ KISKANIYORSUNUZ FINDIK FİYATI NORMAL YOK ÖĞLE FINDIK ÇOK PARA VERİLİP 1 SENE YATMA YOK 10 TL FALA BİLE ŞÜKREDİN

Avatar
Faruk Keleş @SELİM KALINKAFA 2017-08-21 12:42:20

Selim kardeşim bu yazdıklarına kendinin de inandığını düşünmnüyorum. Çok çok fazla atmışsın. Anlaşılan senin fındık yok. Olsa zaten maaliyetini de bilirsin ve açıklanan fiyata değil itiraz etmek sen küfredersin onlara. Çünkü soyadın bunu gösteriyor!!

Avatar
baştürk 2017-08-21 14:41:17

en güzelide şükredin kelimesi.sen fındıga ver 20 lira fiyat yıne şükredelim.sonra benın şükrümden sanane.bız allaha şükrederız.her halukarda.bollukta azlıkta.elhamdülillah. şükürsüz olduğumuzu nerden cıkardın:senin mantıga göre fındığı 3 lıra yap şükrümüz artsın.yok ben diyorum.bu yööneticilerin kabahatı yok.butun kabahat bu halkta.bu halk bu halıyle herşeyı hakediyor.yarasın..

banner90