banner102

Baz istasyonları şehir dışına taşınacak

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, baz istasyonlarının insan sağlığına zararlı olduğu ve şehir dışına çıkarılması gerektiği yönündeki yerel mahkeme kararını onadı

01 Haziran 2012 Cuma 13:28
Baz istasyonları şehir dışına taşınacak
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, baz istasyonlarının ''uzun zaman diliminde insan sağŸlığŸına zarar vereceğŸi, insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yarattığŸı, bu nedenle şŸehir dışŸına çıkarılması'' gerektiğŸine ilişŸkin yerel mahkeme kararını oy çokluğŸuyla onadı.

OturduğŸu apartmanın önündeki elektrik direğŸine baz istasyonu takılan bir vatandaşŸ, baz istasyonunun radyasyon yaydığŸının uzmanlarca belirtildiğŸini, kızının lenf kanserine yakalandığŸını, bu durumun aile açısından yıkıma neden olduğŸunu ve istasyonun faaliyetine devam ediyor olmasının aile bireylerinin sağŸlığŸı için endişŸeye yol açtığŸını belirterek, baz istasyonunun kaldırılması istemiyle dava açtı.

Davayı kabul eden Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, gerekçesinde, her gün konutundan çıkıp evine dönen ve zamanının çoğŸunu evinde geçiren davacının ve aile bireylerinin, her gün baz istasyonu ile karşŸı karşŸıya kalmasının psikolojilerini olumsuz etkileyeceğŸinin doğŸal bir sonuç olduğŸunu vurguladı.
-sayfa-
Gerekçede, davacının kızının lenf kanseri olduğŸu, buna rağŸmen baz istasyonuyla karşŸı karşŸıya yaşŸamak zorunda bırakılmasının düşŸündürücü olduğŸu belirtilerek, aile bireylerinin baz istasyonu nedeniyle sürekli bir endişŸe ile yaşŸamak zorunda kaldıkları ifade edildi.

HaberleşŸme hakkının bireyin konutunda huzurlu ve sağŸlıklı yaşŸama hakkından üstün tutulamayacağŸı kaydedilen gerekçede, bilirkişŸi raporunda da davacı ve ailesinin baz istasyonundan olumsuz etkilendiğŸi, tedirgin olduklarının gözlendiğŸi, bu nedenle istasyonun başŸka bir yere yerleşŸtirilmesinin uygun olacağŸı kaydedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşŸen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Daire, yönetmeliğŸe uygun olarak kurulup işŸletilse dahi baz istasyonlarının ''uzun zaman diliminde insan sağŸlığŸında zarara neden olacağŸına'' ve ''para ile ölçülebilen bir zarar olmasa da insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yarattığŸı'' gerekçesiyle baz istasyonlarının yerleşŸim yerlerinden uzaklaşŸtırılmasına karar verdi.

Davalı GSM şŸirketinin karar düzeltme talebinde bulunması üzerine dosyayı yeniden görüşŸen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi bu kez yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozma gerekçesinde ise baz istasyonunun şŸehir dışŸına çıkarılması halinde hücresel yapı oluşŸturmaması nedeniyle sinyallerin abonenin cep telefonuna ulaşŸması için çok yüksek elektromanyetik dalga oluşŸturması gerekeceğŸi vurgulandı. Bu nedenle daha fazla güç kullanılacağŸından daha çok insanın daha fazla elektromanyetik alana maruz kalacağŸı bildirilen gerekçede, ''Davacının baz istasyonunun sağŸlığŸına zarar verdiğŸini ve yönetmelikte belirtilen limit değŸerlere uygun bulunmadığŸını ispatlaması gerekir. Kanıtlanmayan, soyut, 'uzun vadede zarar verir', 'baz istasyonu yakın mesafede', 'görünce moralim bozuluyor' gibi nedenlerle dava açılması ve dava sonunda baz istasyonunun sökülmesine karar verilmesi hukuka ve yasalara uygun değŸildir'' denildi.

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU BAZ İSTASYONLARIYLA İLGİLİ SON SܖZܜ SܖYLEDİ
Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uymayarak ilk kararında  direndi.

Davalı GSM şŸirketinin, yerel mahkemenin bu kararını da temyiz etmesi ve direnme kararının bozulmasını istemesi üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul, oy çokluğŸuyla Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin direnme kararını onadı.

 

AA

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90