banner102

Öğrenince çok şaşıracaksınız

Türkiye’de faaliyete başlayan ve daha sonra yabancılara satılan bu firmaları öğrenince çok şaşıracaksınız

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
29 Ocak 2020 Çarşamba 14:53
Öğrenince çok şaşıracaksınız

Türk sanayici, girişimci ve işadamlarının uzun uğraşlar sonucu bir yerlere getirdiği yerli markalar yabancılara satılıyor. Satıldıklarında Türkiye’deki pazardan payını almaya devam eden şirketler eski isimlerini kullanmaya devam ediyor.

Ekonomist Murat Muratoğlu Youtube kanalı üzerinden hala yerli diye bildiğimiz yabancı markaları sıraladı. Sıralanan markalar arasında bazıları gerçekten çok şaşırttı. Zira hala yerli diye bilinen Demirdöküm, Can Bebe, Saka Su, Komili, Filli Boya, Kemal Kükrer çoktan yabancılara satılmış durumda.

İşte Murat Muratoğlu’nun sıraladığı yerli diye bilinen yabancı markalar:

BEYMEN

1971 yılından bu yana hazır giyim sektöründe çok büyük bir yere sahip olan Beymen, Katarlı şirket Meyhola tarafından satın alındı

YARGICI

1978 yılında erkek gömleği üzerine Osmanbey’de ilk şubesini açan Yargıcı gün geçtikçe büyüdü. Yargıcı Kuveyt merkezli Global İnvestment House satıldı.

CEVAHİR AVM

Cevahir Holding’e bağlı olarak 2005 yılında Mecidiyeköy’de açılan Cevahir AVM Kuveytli ST Martin Property Group şirketine satıldı.

İÇİM SÜT (AK GIDA)

Yıldız Holding’e ait olan  ve süt ve süt ürünleri pazarında Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olan AK Gıda Fransız gıda devi Groupe Lactalis’e satıldı. Bim’de satılan Dost süt’te bir ak gıda ürünüydü.

COLA TURKA – ÇAMLICA GAZOZ

Yıldız Holding 25 Haziran 2003 tarihinde piyasaya sunulan Cola Turka’yı ve sonra satın aldığı Çamlıca Gazoz’u  Japon içecek şirketi DyDo’ya sattı.

SAKA SU

Sabancı Holding’in sahibi olduğu Saka su önce Bim’in sahibine daha sonra ise Yıldız Holding’e satıldı. Yıldız Holding Saka Su’yu DyDO’ya sattı.

OFÇAY

1985 yılında Türkiye’de Türkiye çay üeretiminde tekelin kalkmasıyla satışa sunulan Ofçay Amerikalı kahve şirketi Jacobs’a satıldı.

PEYMAN

Eskişehir’in 3 kuruyemiş firmasının birleşmesiyle kurulan Peyman gıda Uluslararsı özel sermaye fonu Bridgepoint Peyman’ın tamamnı satın aldı.

KEMAL KÜKRER

Eskişehir Odunpazarı’nda bulunan evinin bodrumunda iki adet fıçıda ürettiği üzüm sirkesiyle yola çıkan Kemal Kükrer. Kendi adıyla satışa sürdüğü markasını Japon Ajinomoto şiketine sattı.

KENT GIDA

1927 yılında ticari hayatına başlayan Kent gıda Londra merkezli gıda şirketi Cadbury'ye 19.4 milyar dolara satıldı.

KOMİLİ

1878 yılından bu yana faaliyette olan ve Osmanlı sarayının zeytinyağı ve sabun tedarikçiliğini de yapan dev marka Amerika merkezli Bunge B.V.'ye satıldı

HACI ŞAKİR

Türkiye’nin en eski sabun üreticisi Hacı Şakir tamamıyla Amerikalı temizlik devi Colgate –Palmolive bünyesine katıldı.

CANBEBE

1990 yılında kurulan Canbebe Belçika firması olan Ontex’e satıldı

DEMİRDÖKÜM

Isıtma, Su ısıtma ve iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren Demirdöküm 1954’DE İstanbul’da kuruldu. Demirdöküm Alman Vaillant’a satıldı

Milli Gazete

Son Güncelleme: 29.01.2020 14:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90