banner102

Şeker fabrikaları millî meseledir

ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, hükümetin ülkenin stratejik fabrikaları olan şeker fabrikalarına yönelik özelleştirme kararının doğru olmayacağını söyledi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
19 Şubat 2018 Pazartesi 10:35
Şeker fabrikaları millî meseledir

Millî Gazete’ye değerlendirmelerde bulunan Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan, şeker fabrikalarının bilinçsiz bir şekilde özelleştirilemeyeceğini belirterek, “Bu konu sadece fabrikaların bulunduğu bölgelerdeki vatandaşı değil, bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor. Fabrikaların özelleştirilmesi durumunda bunun ülkeye bedeli çok ağır olur. Özelleştirmelerle tütün yok edildi, şeker fabrikaları da satılırsa stratejik ürünümüz olan pancarı da kaybederiz” uyarısında bulundu.

Kutan, Türkiye’de pancar ile geçinen 110 bin aile olduğuna işaret ederek, bu ürünün bir sanayi ürünü olduğunu anımsattı. Bu bilinçle hareket ederek MSP ve RP döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şeker fabrikaları açtıklarını söyleyen Kutan, hububatla çiftçinin geçim sağlayamayacağını, çiftçinin gelirinin artması için bunu yaptıklarını bildirdi. Kutan, şeker fabrikası yapılan yerlerde hayvancılığın da geliştiğini söyledi.

KÖYDEN BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇ ARTACAK!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu Doğu ve Güneydoğu’dan pek çok ailenin büyük şehirlere göç etmek zorunda kalacağını ve bu ailelerinin sefalet içerisine düşeceğini belirten Kutan, “Bu yanlış, milli menfaatlere aykırı uygulanan politikalardan bir an önce vazgeçin!” dedi.

ÇİFTÇİNİN GELİRİ ARTSIN DİYE FABRİKALARI AÇTIK

Kutan, Türkiye’de pancar ile geçinen 110 bin aile olduğuna işaret ederek, bu ürünün bir sanayi ürünü olduğunu anımsattı. Bu bilinçle hareket ederek MSP ve RP döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da şeker fabrikaları açtıklarını söyleyen Kutan, hububatla çiftçinin geçim sağlayamayacağını, çiftçinin gelirinin artması için bunu yaptıklarını bildirdi. Kutan, şeker fabrikası yapılan yerlerde hayvancılığın da geliştiğini söyledi. Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kars, Ağrı, Muş, Erciş, Orta Anadolu’daki şeker fabrikalarını yaparken hareket noktamız sadece ekonomik değildi. Sosyal kriterleri de dikkate aldık. Çiftçi, arpa, buğday gibi ürünlere mahkûm olmasın. Geçimini sağlamak için baba ocağını terk etmesin istedik.”

ŞEKER PANCARI, KİŞİLERİN İNİSİYATİFİNE BIRAKILAMAZ!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin şeker pancarı üretimini de yakından ilgilendirdiğini ifade eden Kutan, fabrikaların satılması durumunda stratejik ürün olan şeker pancarı üretiminin de kişilerin inisiyatifine terk edileceğini belirtti. Bugün özellikle Orta Anadolu’da çiftçinin şeker pancarından dolayı toprağını ekip biçtiğine dikkat çeken Kutan, “Ülke tarımı ve hayvancılığı için büyük öneme sahip şeker pancarı, kişilerin inisiyatifine bırakılamaz” dedi.

Diğer yandan Doğu Anadolu Bölgesi için de şeker pancarının büyük önemi bulunduğunun altını çizen Kutan, “Doğu Anadolu’da iki sanayi ürünü vardı. Tütün ve şeker pancarı. Tütünü öldürdük, şimdi de bu özelleştirmelerle pancarı öldüreceğiz” dedi.

Milli Gazete

Son Güncelleme: 19.02.2018 10:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90