banner102

“Üreticiye resmen ZULÜMDÜR!”

“Maliyeti 9,75 lira olan bir ürünün milletin yetki veren vekil yaptığı ve ülkeyi yönetme adına yetki verdiği Hükümet tarafından 10,5 lira olarak açıklanması resmen zulümdür.” Diyen birçok üretici açıklanan fiyata tepkisini her geçen gün yükseltiyor.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
21 Ağustos 2017 Pazartesi 13:45
“Üreticiye resmen ZULÜMDÜR!”

 Karadeniz yöresinin en önemli geçim kaynağı olan fındık için açıklanan alım fiyatları üreticinin tepkisini çekmeye devam ediyor. 10 lira olarak açıklanan fiyatlar, üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Fındık üreticisi en az 15 lira taban fiyat beklentisi içerisindeyken verilen 10.5 liralık fiyat hayal kırıklığına sebep oldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık alım fiyatını Giresun kalite fındıkta 10,5, levant kalite fındıkta 10 lira olarak açıklaması üreticiyi memnun etmedi. Dünya fındık üretiminin yüzde 78'ini, ihracatının yüzde 70'ini elinde bulunduran Türkiye'de yeni fındık sezonu sancılı başladı. Geçen sezon 8 liraya kadar düşen fındık fiyatının yeni sezonda yükselmesini bekleyen üreticiler TMO'nun levant kalite fındığın fiyatını 10 liradan fiyat açıklamasına tepki gösterdi.

FINDIĞIN KG MALİYETİ 9,75 TL

Üreticiler, bölge ziraat odaları tarafından 1 kilogram fındığın maliyetinin 9,75 liradan açıklandığı bir zamanda 10 liralık fiyatın oldukça düşük olduğunu belirtti.

"ÜRETİCİYE ZULÜMDÜR"

Dünyada değeri olan ve bizden başka ülkelerin bu değeri bizden iyi anladığını söyleyen fındık üreticisi E. Keleş, “Yaklaşık maliyetine yakın bir fiyat belirlemek üreticiye yapılan büyük bir zulümdür. Resmen bize sökün fındıklıkları diyorlar. Üreticiye kârı olmayan, hatta detaylı hesapladığımızda zarar ettiren bir ürünü neden üretelim ki? Bu şekilde üreticiyi ezmeye devam ederseler, birçok üretici fındığını sökecektir. Hükümetimiz sözde vatandaşın yanında olduğunu söylüyor ama eylemde bizi ezmenin peşinde.  Üstelik ekonominin çok iyiye gittiğini mikrofonlardan haykıran idareciler, vatandaşa sıra gelince idare etmenin peşinde.” diyerek tepkisini ortaya koydu.

“EMEĞE SAYGISIZLIKTIR”

10 liralık fiyatın üreticiye haksızlık olduğunu söyleyen fındık üreticisi Sezgin Kılıç, "İnsanın emeğiyle böyle oynanmaz. 12 liradan aşağı düşmemesi lazımdı. 12 liralık fiyat herkesi memnun ederdi. Hükümetimiz bu fiyatı yeniden düşünmelidir. Bakın 35-40 derece sıcağın altında fındıkla uğraşıyoruz. Bu orman ürünü değil ki. Yeşil altın dediğimiz fındık bu. Yöneticilerimiz ne yapmaya çalışıyor? Yazık. Tamam, her şey ekonomiye bağlıdır ama bu fiyat emeğe saygısızlıktır" dedi.

AÇIKLANAN ALIM FİYATI FINDIK MALİYETİ İLE NEREDEYSE AYNI

Üretici Yılmaz Bindaş ise açıklanan fiyatın fındığın maliyetini karşılamadığını belirtti. Bindaş, "Fındığın işçilik, ilaç, gübre ve bahçe işleri çok maliyetli. TMO fındık alıyor ama sanki aldığında tüm problemler çözülüyor gibi yansıtılıyor. TMO yüksek fiyattan almalıydı. 10 lira maliyetleri kurtarmayan bir fiyat. Serbest piyasa bu fiyattan 1-2 lira altında alım yapacak. Yani 8 liraya kadar düşecek fiyat. Fiyat en az 12-13 lira olmalı ki fındıktan insanlar nasiplensin" diye konuştu.

"15 LİRA BEKLİYORDUK"

Üretici Nazmiye Ongun ise fiyatı oldukça düşük bularak, "Biz 15 lira bekliyorduk. Günlük işçi yevmiye bile 90 lira. 10 liralık fiyat ancak maliyeti karşılar. Şimdi tüccar fiyatı 8-9 liraya düşürür. Bu fındık orman ürünü değil ki. Yılda 7 kere bahçeye iniyoruz. İlacı, budaması, gübrelemesi, otunu biçmesi, tekrar ilaçlanması gibi bir sürü işlemi var. 10 lira fiyat bunca zahmete değer mi?" şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 21.08.2017 13:50
Anahtar Kelimeler:
Fındık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
baştürk 2017-08-21 14:42:32

bence fiyat 8 liraya düşmeden hemen satın fındığı.

Avatar
emre cahil 2017-08-21 21:25:16

bence FINDIK FİYATLARI İYİ FINDIKÇILAR SENENİN 1 AYI ÇALIŞACAKLAR BİR SENE YATACAKLAR YOK ÖYLE YAĞMA FINDIK FİYATLARI NORMAL KİM NEDERSE DESİN

banner90