banner102

Yazıcıoğlu'nun ölümü kaza mı? Sabotaj mı?

Helikopterin düşmesi sonucu içinde BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beş arkadaşının hayatını kaybettiği olayla ilgili adli soruşturma sürüyor.

11 Eylül 2012 Salı 12:32
Yazıcıoğlu'nun ölümü kaza mı? Sabotaj mı?

YENİ İDDİA



SoruşŸturmada, 'Helikopter, savaşŸ uçaklarından çıkan egzoz gazı sonucu düşŸmüşŸ olabilir' şŸeklinde bir ihtimal ortaya çıktı. Savcılık, bu konuda araşŸtırma yapıyor. YazıcıoğŸlu ailesinin avukatı Selami Ekici, "Helikopter bu şŸekilde sabotaj ile düşŸürülmüşŸ olabilir." dedi.



BBP Lideri Muhsin YazıcıoğŸlu ve 5 arkadaşŸının ölümüne sebep olan helikopterin düşŸme sebebi, aradan 3 yıl geçmişŸ olmasına rağŸmen bulunamadı.



OLAY TİTİZLİKLE İNCELENİYOR



ܖzel Yetkili Malatya Cumhuriyet SavcılığŸı, soruşŸturmayı derinlemesine sürdürüyor. UlaşŸtırma BakanlığŸı'na bağŸlı kaza kırım ekibi, Meclis araşŸtırma komisyonu ve Devlet Denetleme Kurulu, suikast şŸüphesini güçlendirecek bulgular elde etseler de helikopterin nasıl düşŸtüğŸünü belirleyemedi. Fakat geçtiğŸimiz günlerde YazıcıoğŸlu ailesinin avukatı Selami Ekici, 1992 yılında EşŸref Bitlis'in içinde olduğŸu Skorsky tipi helikopterin F15 savaşŸ uçakları tarafından taciz edildiğŸini, bu yüzden düşŸme tehlikesi geçirdiklerini belirtti, olayın soruşŸturmayı yürüten savcılık tarafından incelenmesini istedi. ܖzel Yetkili Malatya Cumhuriyet SavcılığŸı'nın, bu talebi yerinde bularak titiz bir inceleme başŸlattığŸı öğŸrenildi.



Egzoz gazı meselesi, emekli orgeneral Necati ܖzgen'in 17 Eylül 2002 tarihinde Sabah gazetesine verdiğŸi röportaj ile gündeme geldi. ܖzgen, EşŸref Bitlis ile F15'ler tarafından taciz edilen Skorsky helikopterinin içindeydi. ܖzgen, o gün yaşŸadıklarını 10 yıl önce Sabah gazetesine verdiğŸi röportajda anlattı. Söz konusu röportajda Necati ܖzgen, 17 Aralık 1992 tarihinde dönemin Jandarma Genel Komutanı EşŸref Bitlis ile Barzani'nin karargahı olan Selahattin kentine gitmek için Skorsky tipi helikopter ile yola çıktıklarını söylüyor. ܖzgen, uçuşŸ sırasında iki Amerikan F15 savaşŸ uçağŸının helikopteri yalayarak geçtiğŸini, bu yüzden helikopterin durma noktasına geldiğŸini ifade ediyor.



'JETLERİN EGZOZ GAZI HELİKOPTERİN MOTORLARINI DOLDURUYOR'



ܖzgen'le yapılan mülakatta konu hakkında şŸu bilgiler yer alıyor: "17 Aralık 1992'de şžırnak'tan bir Skorsky helikopteriyle hareket ettik. Beraberimizde küçük bir karargahımız da vardı. Hatta Orgeneral EşŸref Bitlis bir ara bana dönerek 'Irak'a giden ilk Türk generalleriyiz' demişŸti. Ben de 'Vatan için komutanım' karşŸılığŸını vermişŸtim. Yerden bin 500 metre falan yüksekte uçuyorduk. Zaho'yu geçtikten sonra birden iki tane Amerikan F15'i, biri alttan yukarı, diğŸeri yukardan aşŸağŸı doğŸru neredeyse helikopterimizi yalayarak geçti. Kaptan Pilot Jandarma Yarbay ܖner YaktuğŸ'a ne olduğŸunu sorduğŸumuzda 'Komutanım jetlerin egsoz gazı helikopterin motorlarını dolduruyor. Bu yüzden motorlar oksijensiz kalıyor ve güç kaybediyoruz. Neredeyse durma noktasına geldik' dedi. Epeyce alçaldık. Neredeyse yalama uçuşŸu halinde uçmaya başŸladık. Bu arada durumu BeytüşŸşŸebap yukarılarında hava trafik kontrol görevi yapan Awacs'a bildirdik. Hezil'i biraz geçtik. Selahattin kentine yaklaşŸmaya 20-25 dakika kala, aynı uçaklar aynı şŸekilde bir daha alttan ve üstten dalmaya başŸladılar."



'MUHSİN YAZICIOğžLU HAVADAYKEN 4 SAVAşž U܇AğžI BܖLGEDEYDİ'



Muhsin YazıcıoğŸlu ve beşŸ arkadaşŸını taşŸıyan helikopter, 25 Mart 2009 tarihinde KahramanmaraşŸ'ın ܇ağŸlayancerit ilçesinden saat 14.35'de havalanmışŸ, saat 15.03'de KeşŸ DağŸları'nın eteklerine düşŸmüşŸtü. YazıcıoğŸlu'nun helikopteri düşŸerken çevresinden savaşŸ uçakları geçişŸ yapıyordu. Enkaz bölgesinde 3'ü F4, biri F16 olmak üzere toplam dört savaşŸ uçağŸı uçuşŸ gerçekleşŸtiriyordu. Genelkurmay'ın özel Yetkili Malatya Cumhuriyet SavcılığŸı'na gönderdiğŸi raporda, bu savaşŸ uçaklarından MJ524 iz numaralı F-16'nın, 14.59.47'de kaza mahallinin 28.5 kilometre güneydoğŸusundan geçtiğŸi belirtilmişŸti. Aynı rapora göre uçak kuzey doğŸu yönünde ilerlemeye devam ederken radarlar 15.02'de kararmışŸ, görüntülerin tekrar geldiğŸi 15.07.40'da ise söz konusu uçağŸın enkaz bölgesinin bu kez yaklaşŸık 72 kilometre uzağŸında görüldüğŸü belirtilmişŸti. Genelkurmay BaşŸkanlığŸı, Muhsin YazıcıoğŸlu'nun içinde olduğŸu helikopterin düşŸtüğŸü zaman dilimine denk gelen radar kararmasını, 'doğŸu bölgesindeki tüm radarlarda yaşŸanan kısa süreli bir arıza' olarak izah etmişŸti.



KANINDA KARBONMONOKSİT BULUNMUşžTU



Muhsin YazıcıoğŸlu ve olayda hayatını kaybedenlerin kanında yüksek miktarda karbonmonoksit bulunması, egzoz gazı ihtimalini güçlendiren bir unsur olarak değŸerlendiriliyor. Muhsin YazıcıoğŸlu'na ait kan örneğŸinde yüzde 13,1 COHb, pilot Kaya İstektepe'de yüzde 26,6 COHb, Erhan ܜstündağŸ'da 21,8 COHb, Yüksel Yancı'da yüzde 8,5 COHb, İsmail GüneşŸ'te yüzde 27,0 COHb ve Murat Çelikkaya'da yüzde 10,1 COHb bulunduğŸu tespit edilmişŸti. İddiaya göre, karbonmonoksit soluyan pilot Kaya İstektepe, tıpkı soba zehirlenmelerinde olduğŸu gibi kendinden geçti, kontrolden çıkan helikopter yere düşŸtü.



EKİCİ: BİTLİS VE YAZICIOğžLU'NUN ܖLܜMܜNDE BENZERLİKLER VAR



EşŸref Bitlis'in Aralık 1992'de yaşŸadığŸı bu olay, ܖzel Yetkili Malatya Cumhuriyet SavcılığŸı tarafından titizlikle araşŸtırılıyor. YazıcıoğŸlu ailesinin avukatı Selami Ekici, "Bitlis'in yaşŸadıklarının bir benzerini Genel BaşŸkanımız Muhsin YazıcıoğŸlu da yaşŸadı." dedi. Ekici, şŸöyle devam etti: "Necati ܖzgen PaşŸa'nın 10 yıl önce söyledikleri oldukça dikkat çekici. Helikopter bu şŸekilde sabotaj ile düşŸürülmüşŸ olabilir. Helikopterin düşŸmesinin üzerinden 3 yıldan fazla zaman geçti ama hala neden düşŸtüğŸü konusunda bir bilgi sahibi değŸiliz. Merhum EşŸref Bitlis'in yaşŸadıkları belki de bize ışŸık tutacak. Helikopter Jetlerin egzoz gazından çıkan unsurlar üzerine düşŸürülmüşŸ olabilir. SoruşŸturmayı yürüten ܖzel Yetkili Malatya Cumhuriyet savcılığŸı derinlemesine araşŸtırıyor. ܖyle zannediyorum ki önümüzdeki günlerde bir netice alırız. Bitlis'in ölümü ve YazıcıoğŸlu'nun ölümü arasında da ciddi benzerlikler var. EşŸref Bitlis Kürt meselesinin çözümüne odaklandığŸı sırada uçağŸı düşŸürülmüşŸtü. Bizim de ulaşŸtığŸımız bilgilere göre Muhsin YazıcıoğŸlu ölmeden önce bu konuda çalışŸmalar yapıyordu. 'Her iki olayda bu kadar benzerliklerin üst üste gelmesi gerçekten tesadüf müdür?' sorusunun cevabını merak ediyoruz."

 

Ajans5

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90