banner102

Yeni Kimliklerimiz DİNSİZ!

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında kimlik kartlarında garip bir değişikliğe gidiliyor. Kullandığımız kimliklerin yavaş yavaş döneceği yeni kimlik kartlarında din hanesi boş olacak. İsteyen dinini kart çipine yazdırabilecek, bu kartta gözükmeyecek.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
19 Şubat 2016 Cuma 02:09
Yeni Kimliklerimiz DİNSİZ!

Avrupa Birliği'ne(AB) uyum kapsamında kimlik kartlarında garip bir değişikliğe gidiliyor. Kullandığımız kimliklerin yavaş yavaş döneceği yeni kimlik kartlarında din hanesi boş olacak. İsteyen dinini kart çipine yazdırabilecek, bu kartta gözükmeyecek.


İşte yeni kimlik kartlarıyla ilgili deteylar: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin(AİHM) bu konuda Türkiye hakkında verdiği kararlara uyularak, ‘din’ hanesi, isteğe bağlı, yeni kimliklerde karta değil, ‘çip’inde yer alacak.

NÜFUS cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi bölümü olmayacak. İsteğe bağlı olma koşuluyla din bilgisi kartın görünen yüzünde değil, çip içinde olacak. İçişleri Bakanı Ala, nüfus cüzdanı ve kimliklerde, yeni yapılan çipli kimlik kartlarında isteyen kişinin din bilgisinin yer alacağını açıkladı.

TÜBİTAK GELİŞTİRDİ 

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve 10 yıl süreyle geçerli olacak çipli kimlik kartları, damar, parmak izi ve avuç içi güvenlik yöntemlerini de içeren 8 güvenlik özelliğine sahip.Kart görünen yüzeyinde ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri, cinsiyet, geçerlilik tarihi ve veren makam bilgileri olacak.

Halen kullanılan nüfus cüzdanının arka yüzünde yer alan bilgiler ise yeni kimlik kartlarında çip bölümünde olacak. Kişiye ait biyometrik veriler de yine çipte yer alacak.Sadece yetkili makamlarca görülebilecek. Kadınlara pembe, erkeklere mavi kimlik uygulamasını da sonlandıracak uygulamayla kadın ve erkekler tek renk kimlik kartı verilecek.

DİN HANESİ, İSTEĞE BAĞLI 

İçişleri Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2016 yılı bütçesi görüşmelerinde yeni kimlik kartları da gündeme geldi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Yeni kimliklerde din bilgisi yer alıyor. Çipte din hanesini taşımakta ne gibi fayda görüyorsunuz?” diye sordu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu soruya yanıt olarak, nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin, yeni teknolojik kimlik kartlarında ‘çip’te yer alacağını kaydetti.

Bakan Ala, din hanesini ‘çip’e yazdırmanın da isteğe bağlı olacağını belirtti. Yüksek güvenlikli Fiziksel, görsel ve elektronik yüksek güvenlik özellikleriyle taklit edilebilmesi neredeyse imkânsız yeni kimlik kartları sayesinde sahtecilik kaynaklı hak kaybı ve suistimaller en aza indirilecek.

Tüm hazırlıkları tamamlanan kimlik kartları gelecek ay pilot il Kırıkkale’de dağıtılmaya başlanacak, 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılacak. Çipli kimlik kartları için ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapılacak.

Milli Gazete

Son Güncelleme: 19.02.2016 02:19
Anahtar Kelimeler:
Efkan AlaKimlikDin
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adil adam 2016-02-22 12:00:24

hdp,senin allah belanı versin.kahrolun.geberin pislik sürüsü

Avatar
adalet dağıtıcı 2018-08-01 21:21:37

zaten din olması çok saçma anayasada TC LAİK BİR ÜLKEDİR yazıyor ve siz çocuk doğar doğmaz islam damgasaını vuruyosunuz yani kimlikteki doğru olanı

banner90