banner102
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Hak, her şart altında doğru olan şey demektir.

Hakikat, gerçekler demektir. 

Zulüm, bir ișin olması gerektiği gibi yapılmaması ve her türlü adâletsizlik demektir.

Âyet ve Hadisler:

*
"HAKK'A BÂTIL ELBİSESİ GİYDİREREK BİLE BİLE HAKK'I GİZLEMEYİN!" (Bakara-42) 

“Kardeşin zâlim de olsa mazlum da olsa ona yardım et."
Bunun üzerine biz Ey Allah’ın Rasûlü! ﷺ Mazluma yardım etmeyi bildik ama zâlime niçin ve nasıl yardım edeceğiz? diye sorulunca Buyurdular ki:

"Ona zulümden el çektirirsin, zulmüne engel olursun, ona yapacağın yardım işte budur.” (Ebû Dâvûd, Melahım: 17; Buhârî, Mezâlim: 4) 

*
“Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz.” (Müslim, İman 78; Tirmizi, Fiten 11) 

*
"Ey iman edenler! Allah’a ﷻ karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki, Allah ﷻ sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’aﷻ ve Resûlüneﷺ itaat ederse, muhakkak büyük bir başarıya ulaşmıştır." (Ahzab - 70,71) 

*
Sizden biriniz hakkı gördüğü ve şahit olduğunda ; insanların korkusu, onun hakkı söylemesine asla engel olmasın. Çünkü onun hakkı söylemesi veya hatırlatması ne ecelini yaklaştırır ve ne de rızkını uzaklaştırır…… “ 
TERĞİB VE TERHİB : 4.C.516.S

*
” Her kim insanların gücenmelerine - yani kızmalarına - mukabil Allah'ıﷻ razı etmeye çalışır ise Allahﷻ da onu insanların zahmetinden kurtarır. Ama her kim de Allahﷻ da kızmasına mukabil insanların rızasını ararsa, Allah ﷻ da onu o insanlara havale eder. – yani git bu gün onlar sana yardımcı olsunlar. "
TİRMİZİ :4.C.2527.N

*
Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ﷻ ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı)dır. (Hud - 6) 

*
 "Siz, Allah’ı ﷻ bırakarak ancak putlara tapıyorsunuz ve yalan uyduruyorsunuz. Allah’ı ﷻ bırakarak taptıklarınızın size hiçbir rızık vermeye güçleri yetmez. Öyle ise rızkı Allah’ın ﷻ katında arayın. O’na kulluk edin ve O’na şükredin. Siz yalnız O’na ﷻ döndürüleceksiniz.” (Ankebut - 17) 

*
Zulmedenlere meyletmeyin. Yoksa size de ateş dokunur. Sizin Allah’tan ﷻ başka dostlarınız yoktur. Sonra size yardım da edilmez.

Hûd - 113

*
Ey iman edenler, Allah ﷻ adına Kurân’ı bilen ve tebliğ eden, çözüm getiren, güvenilir örnek önderler, Allah ﷻ için doğruları konuşan şâhitler olarak, sosyal, siyasî, ekonomik ve idarî düzeni adâletle yaşatanlar, ayakta tutanlar, sosyal adâleti, sosyal güvenliği sağlayanlar, refah payını artırarak dengeli dağıtanlar olun; kendinizin, yandaşlarınızın, ana-babanızın, akrabalarınızın aleyhinde de olsa, düzenin kurallarını aksatmadan uygulayın. Zengin ve fakir de olsalar uygulamada ayırım gözetmeyin; şunu bilin ki, Allah ﷻ onlara sizden daha yakındır.
Haktan ve adâletten ayrılarak şahsî arzu ve ihtiraslarınıza uymayın. Dilinizi eğip bükerek, doğru, âdil idarecilik ve şâhitlik etmezseniz; idarecilikten ve şâhitlik etmekten çekinirseniz, bilin ki, Allah ﷻ işlediğiniz gizli-açık bütün amellerden haberdardır. (Nisa - 135) 

'Başınızda, kendileri yapmadıkları şeyleri sizlere emreden bir takım emirler olacaktır.

Kim onların yalanlarını doğrular ve zulümlerine,(her türlü haksız ișlerine) yardım ederse, benden değildir. Ben de ondan değilim. Kesinlikle o, Kevser havuzunda yanıma gelemeyecektir.

Kim onları doğrulamaz, onların zulümlerine yardım etmez ise o, bendendir ben de ondanım. Böyle yapan kimse ise su içmek için havz-ı Kevser'de benimle beraber olacaktır.

(Tirmizi Kitabu'l -Fiten, B.61, Hds.2360 İmam Ahmed bin Hanbel,Müsned, C.3,sh.95)

*
"Cihadın en faziletlisi zalim bir sultanın yanında hak söz söylemektir" (Ahmed b. Hanbel, 10716; Ebu Saîd el-Hudri’den) 

*
İşte böylece biz, işledikleri kötülüklerden ötürü kimi zalimleri diğerlerinin peşine takarız. (En'am - 129) 

 *  
"Kim bir zalime zulmünde yardım ederse, Allah ﷻ o zalimi o yardım edene musallat eder" (Suyutî, Camiu's-Sağir, h.no 8472, c.3 / 3578, İbn Asakir'den; Acluni, Keşfu'l-Hafa, h. no. 2380)

* * * * * *
Gördüğünüz yanlışları 
söylemeye cesaret edemezseniz,
yavaş yavaş benimsersiniz
ve o yanlışlar size doğru gelmeye başlar.  (Vecize)

Daima doğruları söylerseniz ne dediğinizi hatırlamak zorunda kalmazsınız (Vecize) 

▶️Rabbimiz ﷻ  her şart altında hakkı, hakikati söyleyemeyi ve hakkı, hakikati yaşamayı nasip buyursun bizlere❗
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90