banner102

Allah nasip ederse önümüzde ki hafta cumayı cumartesine bağlayan gece sahura kalkacağız.İçimizden bu ramazana yetişemeyenlere Allah'tan rahmet dilerim. Allah gani gani rahmet eylesin.

Ramazan beş nimetiyle beraber gelmektedir. Bunları sizlerle paylaşmak istersek ; 

Oruç,namaz, zekat , Kuran okunması ve Kadir gecesi.

Bugün sizlerle zekatı işlemek isterim. Zekat; Bir Müslümanda seksen gram altın veya üzeri bir altın para yada ticaret eşyası varsa borcuda yoksa ve bu paranın üzerinden de bir yıl geçmişse bu kişi dinen zengindir. Malının kırkta birini fakir fukaraya dağıtması gerekmektedir.

Zekatta dikkat edilmesi gereken birkaç özellik vardır. Bunları sizlerle paylaşmak isterim.Bunların ilki zekat usul ve füru diye tanımladığımız kişilere yani anne baba dede nine ve yukarıya doğru kime gidilirse ve ayrıca oğul kız ve torunlara aşağıya doğru kimseye zekat verilemez. Onlara bakılmasını yaratıcı emrettiğinden zekat verilemez.

İkincisi ise zekat binalara verilemez. Yani zekat parası hastane cami okul ve çeşme gibi binalara verilmesi mümkün değildir. Mutlaka fakir fukaraya verilmesi şarttır.

Buradan anlıyoruz ki  zekat mutlaka fakirlere verilmesi lazım gelmektedir. Binalara verilemez.

Zekatta diğer önemli bir konu verilen zekat malın iyisinden olması gerekmektedir. Malın düşüğünden verilemez. O durumda verilen zekat zekat olmayacaktır. 

Zekatla ilgili bir diğer konu zekat verirken kesinlikle güler yüzlü olması ve fakirin incitilmemesi lazım gelmektedir. Zekat verilirken başa kalkılınmamalıdır. Eğer zekat verilirken fakir incitiliyorsa bu durumda yapılan amel bir ibadet olmaktan çıkacaktır. Tamamen bir sıkıntıdır. 

Zekat veriliyorken yakın akrabalardan uzak akrabalardan ve komşulardan verilmeye çalışılmalıdır. Bu durumda hem akrabalar ve hem de komşular korunmuş olacaktır. Bu durumda zekat ibadeti hakkıyla yerine gelmiş olacaktır. 

Burada şöyle bir konuda söz konusu zekat verilirken gizli olarak verilirse böylece fakirde incinmemiş olacaktır.

Eğer sadaka verilecekse bu durumda hem fakirlere hemde binalara sadaka verilebilir. Sadaka verilirken zengin fakir olunması şart değil. Zenginlerin vermesi mümkünken fakirlerde vermelidir. Şöyle ki sadaka hakkında Peygamberimizden üç hadis gelmiştir. Şimdi bunları sizlerle paylaşmak isterim.  "Sadaka ile hastalarınızı tedavi ediniz.""Sadaka ömrü uzatır. "ve " Sadaka bela ve musibetlere karşı kalkandır." Bu üç hadisten anladığımız sadaka herkes tarafından yani zengin fakir olan herkes az veya çok verilmelidir. Buradan anladığımız sadaka kalkanı altına girebilmek için herkes az veya çok sadaka vermelidir.

Zekat farz bir ibadettir sadaka ise gönül işi olduğu için hakkında bu kadar hadis varit olmuştur.

Ramazan ayına ait olan bir diğer maddi ibadet ise vacip olan fıtır sadakasıdır. Fıtır sadakasını Diyanet İşleri Başkanlığımız her sene revize etmektedir. Bu seneki fıtır sadakası kırk lira olarak açıklanmıştır. Zenginin durumuna göre bu miktar daha da çok olarak verilebilir. Fıtır sadakası da aynen zekatta olduğu gibi binalara verilemez ve usul ve füruya verilemez. Mutlaka fakirin eline verilmesi gerekmektedir.

Şimdi sizlere bir tespit yapacağım bakalım katılacak mısınız?!Eğer ülkem geneli zenginler zekatlarını hakkıyla verseler bu ülkede fakir kalmaz. Ne acıdır ki zenginlerimiz zekatlarını hakkıyla vermediklerinden yada verirken az ve zayıf olanlarından verdiklerinden ülkem geneli milyonlarca fakirin varlığından bahsedebiliriz.

Hoş geldin. Sefalar getirdin...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90