banner102

Kutsal kitabımız ve Sevgili Peygamberimiz insan denilen varlığın yaratıcıya karşı sorumlu olduklarını bildirmektedir. İnsan denilen varlık Allah'a karşı ibadet etmekle beraber yaratılmıştır.

Nasipse inşallah bu hafta ki televizyon programında İslamda ibadeti işleyeceğim.

Kurana bakalım. Kuran ne diyor?! Zariyat suresi 56. ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır; " Ben insanları ve cinleri evrenin yaratıcısı , bir tek olduğuma inansın ve ibadet etsinler diye yarattım." diye buyurmaktadır. Ayet açık ve net. Allah biz kullarını ibadet edelim diye yaratmış.

İbadet ; Rabbimizin biz kullarından yerine getirmemizi istediği emirlerdir. Bu emirlerin bazıları vakitli bazıları ise vakitsizdir.

Vakitli olan ibadetler namaz, oruç, kişi eğer zengin ise zekat ve hac ibadetleri. Bu zekat ve hac ibadetinde zenginlik vardır. Zengin olmayan fakirler bu ibadetlerle mesul değillerdir. Neden böyle çünkü zenginlik ve fakirlik Rabbimizin dilemesiyledir. Peygamberimiz şöyle buyuruyor; " Allah ilmi isteyene zenginliği ise kendi istediğine verir." Bu demek değildir ki kişi ben fakirin bu Allah'ın dilemesiyle öyle ise aşağıya yatayım sözü doğru bir düşünce değildir. İslam'da kişi çalışıp hanımına çocuklarına bakması için bir iş tutması  Rabbimizin emirleri arasındadır. Bakınız Peygamberimiz konu ile ilgili ne buyurmaktadır; " Kişi ailesini sefil bırakması kendisine günah olarak yeter." Evin erkeği çalışıp ailesi için eve para getirmesi farz bir ibadettir.

İslamda insanların birbirlerini sevmesi en büyük ibadetler arasındadır. Bakınız Peygamberimiz konu ile ilgili neler buyurmaktadır ; " İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de hakiki manada iman etmiş olmazsınız." " Arşın gölgeliklerinden başka gölgenin olmadığı bir günde Allah yedi sınıf insanı arşın gölgeliklerinde gölgelendirecektir. Adil devlet adamı. Gençliğini  ibadetlerle geçiren insan ve üçüncüsü olarakta Allah için birbirini seven iki insan..."

Yukarıdaki hadiste Peygamberimiz adil devlet adamını ilk sırada zikretmişlerdir. Adil devlet adamı yönettiği halkının mal , can, namus, akıl ve din emniyetini sağlamak için gerekli hukuksal düzenlemeleri yapar. Halkını hem maddi hemde manevi yükselişi için kendisini  hizmetli gibi görür ve öylece görevini yerine getirir. Ülkeyi adaletle  yönetmek çok büyük bir ibadettir. 

İbadetlerin en güzelleri arasında diğer insan ve hayvanlara faydalı olması gelmektedir. Bakınız Peygamberimiz konuyla ilgili ne buyurmaktadır ; " İnsanların en hayırlısı diğer insanlara faydalı olandır." Konuyla ilgili elimizden geldiğince zekat ve sadakalarımızla fakir fukarayı gözetmek Rabbimizin emirleri arasındadır. Zekat farz bir ibadettir.  Sadaka ise zengin fakir herkes verebilir. Vermelidir. Neden çünkü sadaka Peygamberimiz ifadesiyle üç konuda insana fayda getirir. Bunlardan ilki "sadaka bela ve musibetlere karşı kalkandır." İkincisi "sadaka ömrü bereketlendirir ve uzatır" ve üçüncü olarak "sadaka ile hastalıkları tedavi ediniz." Bu üç hadis bizlere sadaka ibadetinin çok önemli bir ibadet olduğunu hatırlatmaktadır.

Sadaka olarak fakir fukara aranmalı ve yardımcı olunmalıdır. Günümüz hayat çok pahalı olduğundan evlenmek isteyipte evlenemeyen kızlarımıza ve erkek çocuklarımıza  çeyiz yapabiliriz , okumak isteyip okuyamayan çocuklarımıza burs verebiliriz vb. gibi.

Buradan yöneticilerimize şöyle seslenmek isterim. Bulunduğunuz makam hem çok büyük nimet hemde adaletten ayrılırsanız halkınıza istenmeyen şeyler yaptığınızda da çok büyük bir sıkıntı olarak karşımızda durmaktadır. Yönetmek ibadeti durumuna göre cennet bahçesinden bir bahçe aksi durumlarda ise Allah muhafaza cehennem çukurlarından bir çukurdur.

Konuyu toplayacak olursak özetle şöyle yazabiliriz. İbadet kavramı Kurani bir kavrandım. İbadet amelinde üç mana yüklüdür. Şimdi bunları kısaca zikretmek isterim;

Allah'a karşı görevlerimiz, Topluma karşı görevlerimiz ve doğaya karşı görevlerimiz.

Allah'a karşı görevlerimizi yukarıda zikrettim. Namaz, oruç eğer kişi zenginse zekat ve hac.

Topluma karşı görevlerimiz arasında ise ; Anne babamıza karşı görevlerimiz, eşlerin birbirlerine karşı görevleri, çocuklarımıza karşı görevlerimiz, akrabalarımıza karşı görevlerimiz ve komşularımıza karşı görevlerimiz. Doğaya karşı görevlerimiz.Konuyla ilgili hadisleri sizlere hatırlatmak isterim.

Anne babayla ilgili olan; " Bir kişi anne babasıyla yada annesiyle yada babasıyla yaşlandıklarında onların hizmetini görüp cenneti kazanamazsa burnu yerde sürünsün. Peygamberimiz tam üç kere söylemiştir." Eşlerin birbirlerine karşı görevleri. Erkeklerin en hayırlısı hanımına karşı güzel davrananızdır. Ben de sizlerin hanımına en iyi davrananınızım." Çocuklara karşı görevlerimiz. "Bir anne baba çocuğuna güzel ahlaktan daha güzel bir miras bırakmamıştır." Akrabalarımıza karşı görevlerimiz; " Ömrünüzün uzun ve bereketli olmasını istiyorsanız akrabalarınızla bağınızı kuvvetli tutunuz." Komşuluklarla ilgili olarakta ; " Dostum Cebrail komşulukla ilgili o kadar çok bana geldi ki ben komşunun komşuya mirasçı olacağını zannettim."

Doğaya karşı görevlerimiz ise; Hayvanlara iyi davranacağız, suyu israf etmeyip israf etmeyeceğiz ve ağaçları kesmeyeceğiz.

Ey insan kendine gel. Sen Rabbimize karşı sorumlusun...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90