banner102

Sosyal etkileşimin temelini oluşturan kişilerarası ilişkilerde bireylerin başvurduğu oyunlar var. Öyle ki aile hayatında, iş hayatında ve arkadaş çevresinde kurulan tüm iletişim ağlarının çekirdeğini oluşturur bu oyunlar.Dünyada sosyal etkileşim olaylarınınanalizinin bir meslek haline geldiğini ve ciddi bir endüstriye dönüştüğünü hesaba katarsak bu konuda bilgi sahibi olmanın yerinde olacağını söyleyebiliriz.

Konuya eşler arasında oynanan oyunlardan biri ile açıklık getirelim söz konusu bir akşam yemeğinin hangi restoranda yenileceği ve yemekten sonra hangi filme gidileceği konusunu, büyük bir nezaket ve uyum içinde karısına bırakan bir eş, işler iyi giderse güzel bir filmin ve yemeğin tadını çıkarır gitmezse Beni Buİşe Sen Bulaştırdın(BBİSB) oyununu oynayabilir ve sözleri ve davranışlarıyla suçu karısının üzerine atabilir.

Bu gibi ilişkilerde sorumluluğu karşı tarafa yıkma kolaylığına kaçanların sıklıkla başvurdu oyunlarındandır BBİSB oyunu. Her sosyal etkileşim oyunu bir başka oyuna kapı açar, söz konusu oyun kendini “sana söylemiştim” diye bir başka oyuna bırakıp oynayan da geçici bir doyum sağlar. Oynanan oyunlar kişilere belli avantajlar ve doyumlar sağlasa da yorucu, yıpratıcı ve örseleyici olmaktadır sorumluluğun paylaşılması sosyal ilişkilerde samimi verahatlatıcı etkiye sahiptir.

Sosyal etkileşim oyunlarını anlaşılır kılsın diye başvurduğumörnekte oyunun amacı haklı çıkmaktır. Çok belirgin olarak görülmektedir ki dış psikolojik kazanç yükümlülüklerden kaçmak, oynanan her oyunun varoluşsal dayanağı ise ‘ben suçsuzum’ dur. Sorumluluktan kaçma ve suçlu çıkma kaygısı, sorumluluğu üstlenmesi gereken bir kişi ihtiyacına ve bir suçlu gerekliliğinin doğmasına vesile oluyor. Sosyal etkileşimde başvurulan oyunlar: kopuk, verimsiz ve samimi olmayan ilişkilerin kurulmasına sebebiyet veriyor. Böylece insanın önlenemez yalnızlığını açılan yolun taşları örülmüş oluyor.

( bu yazıda EricBerne’nin  İnsanları Oynadığı Oyunlar kitabından alıntı yapılmıştır)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90