banner102
Osmanlı Devleti’nin yıkılış dönemlerinde devletin bekası, devletin devamlılığı, yıkılış sürecinin önüne geçilmesi ve daha bir çok neden sayabileceğimiz durum karşısında önemli fikir akımları geliştirilmiştir. Bunlar arasında bizim de hem başlığımızı oluşturan hem de konumuz hasebiyle “İslamcılık” fikrini ele almış bulunmaktayız. Kavrama karşı genel-geçer bir tanımının olduğu söylenemez. Bu açıdan değerlendirildiğinde net bir şey yazmak ve somut veride bulmak neredeyse imkansızdır. Bunun yanı sıra farklı bakış açılarının varlığı, çeşitli fikirleri de beraberinde getirir.

Her toplumda önemli fikir adamları vardır ve bu insanlar öncülük ederek toplumu yönlendirirler. Toplumlarda fikrin ve düşüncenin yok olması demek o toplumda ahlaksızlığın yanı sıra çatışmayı getirecektir. Fikir düşünce jimnastiği olduğuna göre jimnastik yapmasını bilmeyen toplumlarda  tahammülsüzlük oluşturacak ve ihtilafları engelleyecektir. Fikrin ve düşüncenin geliştiği toplumlarda ise ihtilaflar zenginlik olarak ele alınır ve bu zenginlik gelişmiş ülke zenginliğini de doğru şekilde orantılar.

İslamcılık söylemi de bir fikir jimnastiğidir. Osmanlı’ nın son dönemlerinde geliştirilmiş ve bir çok fikir adamında içine alarak şekillenmiştir. Fikir akımları gelişim gösterirken ve şekillenmeden çeşitli saldırılara uğrar ve tecridlerle ( soyutlama ) yüzleşmek zorunda kalır. Bazı şer odakları bu kavramları kullanır hatta bazen bu kavramlardan çıkarım elde ederler. Bakış açımıza göre biz emperyal odakların “İslamcılık” fikrini kullanmak istedikleri düşüncesi içinde olanlardanız. Aslında bu tür şeyler söylemdir, umarız ki  şekiller ve  söylemler düşüncenin önüne geçmez. Allah bize akıl vermiş idrak kabiliyeti vermiş buda bizim diğer canlılardan farklı olmamızın önünü açmıştır. Hadi o zaman bizde biraz bu nimetten faydalanalım.

İslamcılık söylemi aslında kökünü 19. Yüzyılın sonunda ortaya çıkan ittihad-ı İslam adlandırmasından almıştır. İdeolojik konjöktür gereği  çok partili sistem sonrası çatışma ortamının yaşandığı süre içinde ittihat kelimesi içinden arındırılarak yalnızlaştırılmıştır. Bu yalnızlığı koz bilen şer odakları kavramların hüküm sürdüğü dünyada İslam a da bulaşmışlardır.

Kavramları daha da kulağımıza hoş gelsin, gönülde yer edinsin diye mi, bir diğer açıdan da kavramları “Cılık” larla besleyerek süslemek mi istemektedirler. Yoksa gizli bir emeli örtülü olarak yapmaya mı çalışmaktadırlar. Aslında hepsini bulundurmakla birlikte sanki gizli emellerinin olması daha çok ağır basıyor. Somutlaştırmak istersek ben hayatımda hiçbir zaman Hrıstiyancılık, Yahudicilik, Ateistcilik vb. bir kavram duymadım açık söylemek gerekirse. Bize göre İslamcılık ta olsa olsa “Müslümancılık” olur, nedenini izah etmek gerekirse: Halk tabiriyle kırk türlü Müslüman var ama İslam tektir. Bu şekilde bakılınca aslında İslam bir ideoloji gibi algılanmaktadır. Nitekim dün Resulü ekreme inanmayanlarla günümüzde İslam düşmanları eğer dikkat ettiyseniz hep aynı söylemi kullanmışlardır. “İslam haşa Hz. Muhammed’in uydurduğu bir dünya görüşüdür.” Bu düşünceye göre Müslümanlar  hem cılıkla süslendi hem de emellerine alet oldu maalesef  ve hala o emel devam etmektedir dün sözde devleti kurtarmak için fikirdi bugünse terörle eşdeğer oldu. E hani süslemiştiniz, gönüllerimizi fethetmiştiniz Allah aşkına İslam la terör yan yana gelebilir mi ? Bir kere kavrama aykırı. İslam Arapça  “slm” kökünden türemiştir. Bu kavramın karşılığı esenliktir, barıştır. Hani nerde sizin süslü İslamcılığınız. Şekilleri bırakın özüne bakın cılıkcılıkmış bunlar şekilden ibaret şekillerin sadece görüntüsü vardır görüntüler insana derinlik yüklemez İslam ise insanlığın kurtuluşunun anahtarıdır. Şimdi soruyorum sizlere İslam süslü şekil-cilik- mi? Yoksa içinde çok değerli hazineyi taşıyan bir değerlerin ifadesi midir? Bizim asıl meselemiz İslami yaşamdır ve düzendir.  İslamcılık kavramla sıkışıp bugünü kurtarmandır. İslami yaşam ve düzense dününü, bugününü, yarınını kazanıp kazandırmandır. Kazanıp kazandırmak için ileriyi iyi görmek gerekir. O yüzdendir ki  ileriyi en iyi gören insan , her an öleceğini bilen ve buna göre yaşayan insandır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90