banner102

Nemrut mu? ... Topal bir sivrisineğin suikastına uğradı da şimdi cehennemin dibinde sonsuzluğa yolculuk yapıyor.

Firavun mu? ... Kızıldeniz, onu koskoca ordusuyla birlikte öyle bir yuttu ki gördüm bile demedi. Şimdi o da Nemrut’un yanında ettiği zulümlerin pişmanlığını yaşıyor.

Peki ya sonraki gelenler mi? ... Kalıbımı basarım taş çatlasa yüz yıl yaşamış ve azami on-yirmi-otuz yıl zalimlik yapmışlardır, sonra yine akıbet aynı...

Yoksa Cem Karaca mı? ... Hani diyordu ya “Ben feleğin şu çarkına çomak sokarım.” Gerçi o bir türküdür tüttürüyordu. Hani fena da söylemiyordu. Harbi adamdı. O, aslında feleğin zalimlerini kastediyordu. Yani bir bakıma hemfikiriz.

Komünist filan diyorlardı Cem Karaca’ya. Olsa da sonradan iman etti diye biliyorum. Hatta ‘Allah yar yar’ diye de hoş bir parçası var. Ne de hoş söylüyor değil mi? “Allah yar yar, Allah yar yar, Allah yar...” Hele bir de ‘bindik bir alamete, gediyoz kıyamete’ isimli bestesi yok mu? Harbiden güzel söylüyor!

Evet, Allah’ı yar bilenler, feleğin çarkına çomak-momak sokmaya kalkışmaz. Hoş yani feleğin çarkına çomak sokmak da ne demek! Bu mümkün değil elbette ki. Felek tınlar mı çomağı-momağı, milyonlarca yıldır dönüp durur yörüngesinde Rabbinden aldığı emir üzere. Bir milim dahi sapmadan, yorulmadan, bıkmadan; bir çomakla mı yüksünecek?

Çomak sokmaya kalkan, aslında kendi hayat feleğinin çarkına çomak sokuyor da farkında değil.

Ha felekten kasıt ne acaba?

Söylemeye gerek var mı bilmem?

Birkaç tanımı olsa da, halk dilindeki anlamı genellikle, şu üzerinde yaşadığımız ‘Dünya’

Tabii kimse çomak-momak sokamaz feleğin çarkına. Yani Dünya’nın

Dünya demişken, değinmeden geçmemek lazım. Şu uzay denen mefhumda öylesine bir süzülüşü öyle bir gidişi var ki, tutabilene aşk olsun. O ne sürat öyle? O süratte çomak sokmaya kalkışanın feleği şaşar vallahi.

Ne kadar mı sürat? ... Çok!

Merak mı ettiniz?

Öyleyse sıkı durun!..

İsterseniz şöyle bir örnekleme yaparak açıklayalım da üstün körü geçmiş olmayalım...

Bugün, misal, bir yolcu uçağı azami 750-800 km/s hızla gidebiliyor. 800 diyelim, yani bir saatte 800 km yol alıyor. Bu uçağın yakıtı hiç bitmezse ve sürekli uçsa 135 saatte ancak dünyanın bir saatte kat ettiği mesafe kadar yol alabilir.

Ya da bir uçak hiç durmadan bir yıl uçsa, kat ettiği mesafe ancak Dünya’nın üç günden daha az bir zamanda aldığı yola tekabül edebiliyor.

Şu şekilde biraz daha açabiliriz. Dünya, Güneş etrafındaki bir turunu bir yılda yani 365 gün 6 saatte tamamlıyor.

Peki, bir uçak aynı yolu ne kadar zamanda tamamlayabilir dersiniz? Tam 135 yılda. Yani 49 bin 309 gün. Saate vurduğumuzda ise bir milyon 183 bin 410 saat.

Şöyle bir tabloyla daha net anlaşılabilir hale getirebiliriz. Dünyanın bir yılda aldığı mesafeyi bir uçak ne kadar zamanda alabiliyor. Hatta tabloda Saatte 200 km hıza sahip bir otomobile ait veriler de var.

Dünya, Güneş etrafında bir tur attığı zaman

946.000.000 (946 milyon) km yol kat ediyor. Bu mesafeyi:

Cisim / Zaman

yıl

      gün

        saat

Dünya (108 000 km/s)

1

365,25

8.766

Uçak (800 km/s)

135

49.309

1.183.410

Otomobil (200 km/s)

540

197.235

4.733.640

 

Sanırım bu rakamlar üzerine fazla bir şey ifade etmek pek bir anlam ifade etmez. Sadece biraz tefekkür... O kadar.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90