banner102

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Törenle Başladı

Eğitim-öğretim yılı Türkiye genelinde olduğu gibi Of ilçesinde de törenle başladı.

16 Eylül 2013 Pazartesi 12:44
2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Törenle Başladı
Of Kaymakamlık önünde törenle başlayan eğitim öğretim yılı Of Milli Eğitim Müdürü Şaban Şahin’in Atatürk anıtına çelenk koymasından sonra bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşı ile yapılan tören sona erdi.

Tören sonrası makam ziyaretleri ile devam eden program, İsmail Yıldırım İlkokulunda Of Kaymakamı Eren Arslan, Of Belediye Başkanı Murat Saral, Milli Eğitim Müdürü Şaban Şahin, Şube Müdürleri İdris Kabahasanoğlu ve Adem Gündüz, Of İlçe Emniyet Müdürü Taner Ulutaş, Okul Müdürleri ve Öğretmenleri ile öğrencilerin katıldığı program ile son buldu.





17 MİLYON ÖRENCİ DERS BAŞI YAPACAK

2013-2014 eğitim-öğretim yılında yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapacak. Öğrenciler ve öğretmenler üç ay süren yaz tatilinin ardından bugün, 13 Haziran 2014'e kadar sürecek yeni eğitim-öğretim yılı maratonuna başlayacak. Bu eğitim-öğretimin yılının birinci dönemi 24 Ocak 2014'te sona erecek. Yarıyıl tatili, 27 Ocak-7 Şubat 2014 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem ise 10 Şubat 2014 tarihinde başlayacak.

ÖĞRENCİLER DEĞİŞİKLİKLERDEN OLUMSUZ ETKİLENİYOR!

Gerek öğrenci ve velilerini gerekse öğretmenleri bekleyen yenilikler, 9 aylık eğitim-öğretim maratonunun yaklaşık dörtte birinin alışma süreci ile geçeceğini söyleyen birçok öğrenci ve veli, “Son yıllarda sürekli bakanlığının ve sisteminin değiştiği bir eğitim sisteminden nasıl faydalanacağız. Öğrenciler değişikliklere mi, yoksa verilecek eğitime mi alışacaklar? İlkokul çağındaki çocuğun dahi medyadan haberdar olduğu bir dönemde iki de bir medyaya şu-bu değişiklik yapılmıştır demek çocukları olumsuz yönde etkilemez mi?” diye soru sordular.

EĞİTİM SİSTEMİ SANKİ YAPBOZ TAHTASI GİBİ

Bu eğitim sistemi değil olsa olsa yapboz sistemi olur diyen A.K adlı öğrenci velisi, “Bu eğitim sistemi sanki yapboz tahtası gibi iki de bir değişiklik yapıyorlar. Bir değişikliğin tutar mı tutmaz mı diye öğrenciler üzerinde deneme yapılması hangi mantığa uygun bir yöntemdir? Sizin plan ve programınız yok mu? Koskocaman Milli Eğitim Müdürlüğü, ülkenin geleceğini olumlu yönde etkileyecek gençlerin yetişeceği bir eğitim sisteminin projesini on yılda çizeme mi? Bu şekilde yapılan çalışmalar ile olumlu bir nesil değil, maalesef ne kendine nede vatanına yararı dokunmayan nesil yetişecektir” dedi.

ÖĞRENCİLERİ PEK ÇOK YENİLİK BEKLİYOR

İlköğretim birinci sınıf ve okulöncesi eğitim alan öğrenciler, 9-13 Eylül tarihleri arasında uyum programına alındı. Yeni eğitim yılında öğrencileri pek çok yenilik bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) açıkladığı ortaöğretime yeni geçiş sistemiyle, bu yıl 8'inci sınıfta olacak öğrenciler, sınavla öğrenci alan liselere yerleşebilmek için 6 temel dersten iki dönemde Bakanlıkça yapılacak sınavlara girecek.

Bu dersler arasında fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük yer alıyor. Ortaöğretime yerleştirmede esas olan puan, öğrencinin 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı alınarak hesaplanacak. Birinci dönem sınavının kasım, ikinci dönem sınavının ise nisan ayında yapılması öngörülüyor. Sınavda her dersten 20'şer soru sorulacak.

VELİLERE GÖRE KIYAFET DÜZENLEMESİ

Bakanlık, okullarda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin mevzuatta da düzenlemeye gitti. Bundan sonra tüm okullarda velilerin yüzde 50'sinden fazlasının onayı alınarak ilgili eğitim öğretim yılı için okul kıyafetleri belirlenebilecek. Kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik oylama veya anket çalışmaları 4 yılda bir yapılacak. Velilerin çoğunluk kararına göre, okul forması tercih edilirse 2012-2013 eğitim öğretim yılındaki formalar kullanılacak.

DERS SAATLERİ 40 DAKİKA OLARAK EŞİTLENDİ

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık ve sağlık meslek liselerinin sınıf mevcudu 30, diğer ortaöğretim kurumlarının ise 34 olacak. Tüm ortaöğretim kurumlarında bir ders saati 40 dakika olarak eşitlendi.

EN AZ 70 OLAN ÖĞRENCİLER BAŞARILI SAYILACAK

Ortaöğrenim süresince en az 3 öğretim yılının bütün dönemlerinde takdir belgesi alan öğrencilere üstün başarı belgesi verilecek. Başarı puanı 45'ten 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi. Buna göre iki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrenciler başarılı sayılacak.

SORUMLU SINIF GEÇME İMKÂNI

Ortalama yükseltme sınavları kaldırıldı, komisyon marifetiyle yapılan sorumluluk sınavları ise ilgili dersin öğretmeni tarafından yılda 2 kez yapılacak. Sınıf bazında başarısız ders sayısı en fazla 3 olanlarla alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf geçmelerine imkân verildi.

DÜZ LİSELER ANADOLU LİSESİ OLDU

Kamuoyunda ''düz lise'' olarak bilinen genel liselerin tümü Anadolu lisesine dönüştürüldü. Merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alan okullara yerleşemeyenler, meslek liselerine, bu liselerin bünyesindeki çok programlı liselere, imam hatip liselerine yönlenebilecek. Öte yandan bakanlık bu yıl ilk kez, liselerde de uyum eğitim programı başlattı. Özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9'uncu sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin pilot uygulaması belirlenen 10 ilde yapıldı.

Liseye yeni başlayan öğrencilere 3 gün süreyle okul tanıtıldı, ortaöğretim sınıf geçme, ödül ve disiplin yönetmeliklerinde kendileriyle ilgili kılık-kıyafet, devam-devamsızlık gibi konularda genel bilgiler aktarıldı. İlkokullara kayıt işlemlerinde de düzenlemeye gidildi. İlkokula yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları (2008 Ocak-Mart doğumlular) velisinin vereceği dilekçeyle, 69, 70 ve 71 aylık olanlar (2007 Ekim-Aralık doğumlular) ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporuyla okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecek.

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 22.09.2013 17:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
2013 2013-09-22 16:41:35

2013-2013 nasıl oluyor anlamadım yani bu yıl okullar 3 aymı olcak

banner90