banner102

Çayda 3. Sürgün hasadı sıkıntılı başladı

Doğu Karadeniz’in temel geçim kaynaklarından çay ürünü hasadına 1 Eylül itibariyle başlandı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
02 Eylül 2020 Çarşamba 15:30
Çayda 3. Sürgün hasadı sıkıntılı başladı

1, ve 2.sürgünlerin hasadına bakıldığında çayın olgunlaşması tamamlanmış 3. Sürgün çay en az  bir hafta önce başlaması gerektiği üreticiler tarafından dile getiriliyor. Önceki sürgünlerde üreticinin kademeli başladığı çay hasadına 3. sürgünde ÇAYKUR’un kampanyayı geç açması, kontenjanla alımlara başlaması nedeniyle yoğunluk yaşanıyor.

Yaşanan gecikme ve ilk günden 50 Kg kontenjanla başlaması üreticiler  hayal kırıklığı yaşayarak özel sektörün insafsız davranacağından endişe ediyor.

Konu ile ilgili çay üreticilerinden İzzet Keleş; “ Çay ülkemizin önemli bir ürünüdür. Bunun her türlü değerini korumak tüm tarafların görevidir. Burada en önemli görev tabiri caizse çay sektörünün ağabeyi ÇAYKUR’a düşüyor. Şayet ÇAYKUR ağabeyliğini yapamazsa diğer aktörler devreye girip üreticinin mağdur olmasına neden oluyor. Geçmişte böyle oldu bundan sonra da böyle olacak diye düşünüyorum. Normal şartlarda çay olgunlaşmış, çay keseceğiz ÇAYKUR alım yapamıyor. Ne kadar gerçektir bilmiyoruz ama vatandaşın söylemine göre gerekçe olarak da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda işçiye bayram mesaisini vermemekmiş. Şayet böyleyse demek ki ÇAYKUR çok basit yönetiliyor. İlk gün alım evi hafta tatiliydi. ikinci gün çay satabildik. Üçüncü gün çay satamayacağız. Çünkü hemen randevulu sisteme geçiliyor. Vatandaş ne yapsın ? Çay geldi, geçiyor. Vatandaş mecburen çayını kesecek doğruca özel sektörün kapısına gidecek. Özel sektörün de canına minnet hangi fiyat diyorsa o fiyattan çayını alacak. Yani Özel Sektörün insafına kaldı çayımızın ederi.Vatandaş olarak soruyoruz ki ÇAYKUR özel sektörle gizli bir anlaşma mı yapmış ki vatandaşı özel sektörün kapısına atıyor? Kamunun önemli bir kurumu olan ÇAYKUR böyle basit ve üreticiyi mağdur edici çay politikası gütmesi devlet büyüklerimize de zarar veriyor. Koskoca kurumu basit gerekçelerle kilitleyenlerden hesap sorulsun. ÇAYKUR, çay sektörün gözbebeğidir onu korumak ve güçlendirmek hepimizin görevi olmalıdır. Tüm bu iş bilmezlikler ta ilk günden kampanyanın sonuna kadar üreticinin mağdur olmasına neden olacak. Allah tüm üreticilerimize sabır, kolaylık ve bereketli bir çay sezonu geçirmeyi nasip etsin.” diyerek yaşanan süreçle ilgili üreticilerin dertlerine tercüman olmaya çalıştı.

Son Güncelleme: 02.09.2020 15:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90