banner102

Çelebi'den Arıcılara Uyarı!

Trabzon Arıcılar Birliği Üyesi Mahmut Çelebi, semt pazarlarında, cadde ve sokaklarda çok ucuza satılan sahte ballar, arıcıların kazançlarına ayılardan çok darbe vurduğunu söyledi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
25 Kasım 2015 Çarşamba 08:28
Çelebi'den Arıcılara Uyarı!
Trabzon Arıcılar Birliği üyesi Mahmut Çelebi, mevsim şartlarının uygun ve çiçeklerin bol olmasına rağmen, çiçekteki balözünü kuraklık, kestanedeki bal özünü de aşırı yağışlara hibe olduğunu söyledi.

Dünyadaki çiçek türü bakımından en zengin coğrafya olan Doğu Karadeniz Bölgesinde 30 yıldır organik bal üretimi yaptıklarını söyleyen Mahmut Çelebi  bal üretimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çelebi, "Arılar, bal hasadı dışında, arılar polen, arı sütü, propolis ve bal mumu da bizlere sunmaktadırlar. Ancak son yıllarda dışarıdan kaçak yollarla gelen sahte ballar ile bazı yörelerde glikoz ve aromadan yapılan ballar orjinal balın satışını olumsuz yönde etkiliyor. Kaçak satılan ballar 50-100 lira arasında piyasaya sürülüyor. Bu nedenle sahte balları satarak haksız kazanç sağlayanların yetkililer tarafından takıp edilmelidir. " diyerek bal ihtiyaçlarını karşılayan vatandaşların cadde, sokaklarda ve semt pazarlarında satılan ballara itibar etmemelerini istedi.

Her  yıl bir çok arıcının ayılarla başı dertte olduğuna da değinen Mahmut Çelebi, "Ayılara karşı çavdırıcı ne yaptıysak fayda etmedi. Bal hasadı yapmadan ilk tadımı ayılar yapıyor. Ayılar her yıl üreticiye çok büyük zarar vermesi nedeniyle bal fiyatlarında da yükselme oluyor. " diyerek bu sorunla ilgili değişik çavdırıcı alternatifler arayışı içinde olduklarını söyledi.

Bölgenin antibiyotik ağırlıklı olan kestane balının da mevsim şartları nedeniyle yok denecek kadar az olması çiçek balı fiyatlarına da yansıdığını dile getiren Çelebi, "Gecen yıl 50 liraya satılan kestane balının kilosu bu yıl 80-100 liraya, 25 liraya satılan çiçek balının da kilosu 40-60 liraya yükseldi. " diyerek bütün arıcılara şu uyarıyı yaptı: "Kış ve soğuk ayların gelmesiyle birlikte hava sıcaklarının mevsim normalleri üzerine olması nedeniyle arılarının kışlık bakımlarını bir an önce yapmaları gerekiyor" 

Son Güncelleme: 25.11.2015 08:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90