banner102

“Ecdadımız Geçmişte Karanlık Günler Yaşadı“

Of İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı yapılan tören ve konferans ile kutlandı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
28 Şubat 2014 Cuma 23:19
“Ecdadımız Geçmişte Karanlık Günler Yaşadı“

Of Hükümet Konağı önünde başlayan törenler ilk olarak Atatürk anıtına koyulan çelenk ile başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla birlikte Hükümet konağı öndeki programın devamı Of Belediye Konferans Salonunda yapıldı.

Konferans Salonunda gerçekleşen programın açılış konuşmasını Of Belediye Başkanı Murat SARAL yaptı. Günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmasında gençlere seslenerek ecdadımızı tanımalarını isteyen Başkan SARAL, “Bizlere bu memleketi emanet eden ecdadımızın yiyecek ekmeği, içebilecek suyu yoktu. Fakat onlar buna rağmen İslam düşmanları ile topyekun savaşarak bu toprakları bizlere emanet ettiler. Bundan dolayı siz değerli gençlerin çok çalışması ve sizleri yetiştiren öğretmenlerinize karşı saygılı olmanız gerekiyor." diyerek bu vatana sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.

Başkan Saral'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve milletvekillerinden gelen mesajlar okundu. Daha sonra Ali Yeşilyurt Çok Programlı Lisesi Tarih Öğretmeni İmamettin Hanlıoğlu kürsüye gelerek düşman işgalinden kurtuluşun önemi hakkında ecdattan örnekler vererek önemli açıklamalar yaptı.

Bu kurtuluş bayramının iki anlamı olduğunu söyleyen İmamettin Hanlıoğlu, "Bu kurtuluş mücadelesinin birinci anlamı mücadele sırasındaki direniş, ikincisi ise muhacirliktir." dedi.

Rusya'nın Kraliçe Mary gemisinin denizden Of'u bombardıman ettiğini de hatırlatan Hanlıoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Ruslar ecdadımıza, 'Burada kalın ve bizim hizmetimizi görün' teklifinde bulunmuştu. Fakat ecdadımız hiçbir zaman uşaklık yapmadığı için bu tekliflerini geri çevirmiş ve hicreti tercih etmişler. Bu tercihleri sonrası memleketlerini terk edip yakın memleketlere gittiler. Fakat yollar çetin ve her türlü hastalığın olduğu bir ortam olduğu için ecdadımız çok büyük zaiyat verdi.

HANGİ ANNE BİR EVLADINI DİĞER EVLADINA TERCİH EDEBİLİR?

Memleketinden ayrılmak zorunda kalan bir anne, bu zorlu yolda iki evladından bir tanesinin kurtulamayacağını anlayınca, hiç değilse bir tanesini  kurtarayım dedi ve bir evladını alıp diğerini bırakınca o evladını akşam vahşi hayvanlar parçaladı. Şimdi soruyorum size; hangi anne bir evladını diğer evladına tercih edebilir?

NİYET EYLEDİM, KENDİ CENAZE NAMAZINI KILMAYA!

Çanakkale'de Oflu Ali Çavuş vardı. Komutanları onlara "Evlatlarım biraz sonra Allah'ın huzuruna çıkacağız. Bunun için abdest alalım ve abdestsiz huzura çıkmayalım. Çünkü biraz sonra şehid olacağız" diyordu. Oflu Ali'de komutanına, 'Su yok, neyle abdest alacağız' diye sorunca komutanı ona, "Tüfeğinizin kabzasına ellerinizi vurun ve teyemmüm alın" diyordu. Oflu Ali teyemmüm abdestini alınca tarihte görülmemiş bir işi yaparak bir taşın üstüne çıkıyor ve 'Niyet eyledim, kendi cenaze namazını kılmaya" diyerek mücadelelerini yapıp son nefeslerini veriyorlardı. İşte Çanakkale'yi kurtaran etken de buydu."

Vanlıoğlu konuşmasını Mehmet Akif Ersoy'un şiiri ve Sevgili Peygamberimizin (S.A.V.) hadis-i şeriflerinden örnekler vererek tamamladı.

Programın devamında öğrenciler, ödüle layık olan şiir ve kompozisyonları okuduktan sonra çeşitli dallarda ödül alan öğrencilere ödülleri verildi. Ödüllerini vermek üzere kürsüye gelen Of Kaymakamı Eren Arslan, buradan örencilere seslenerek şunları söyledi:

ECDADIMIZ GEÇMİŞTE KARANLIK GÜNLER YAŞADI

 “Ecdadımız geçmişte bu anlatılan kötü ve karanlık günleri yaşadı. Bu sıkıntıları ecdadımız vatan için, din için, milletin selameti ve huzuru için gecesini gündüzüne katarak kadın erkek demeden mücadele ederek şehit düştüler. Bizler bu anlatılanları sadece ağzımızdan çıkan kelimeler olarak görmemeli ve hepimiz bu bilinçle geçmişimizi unutmadan geleceğimizin de aynı tehdit ve tehlikelere maruz kalabileceğini düşünmeliyiz. Bu mücadeleyi de birbirimize sıkı sıkı sarılarak ve severek, din için, vatan için, millet için bize düşen görev ne ise onu en iyi şekilde yapmalıyız."

Ağrılıklı olarak öğrencilerin katıldığı programa, Of Kaymakamı Eren Arslan, Of Belediye Başkanı Murat Saral , Garnizon Komutan Nejat Daler, Daire amirleri, Siyasi Parti Başkanı ve Başkan adayları, Sivil Toplum Temsilcileri, Okul Müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 01.03.2014 09:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90