banner102

EN BÜYÜK MÜFETTİŞ ÖĞRENCİLERDİR

"Etkili Sınıf Yönetimi" adlı konferans Of Ali Yeşilyurt Çok Programlı Lisesi Konferans Salonunda KTU Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Okutan'ın sunumuyla gerçekleştirildi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
20 Şubat 2015 Cuma 02:26

Konuşmasını sinevizyon eşliğinde gerçekleştiren Mehmet Okutan, Öğretmenlerin bilgi taşıyıcı ve aktarıcı değil, bilgi kaynaklarına giden yolları gösterici birer eğitim lideri olması gerektiğini söyledi. Okutan, "Okullarımızda yalnızca yaptığını doğru yapan değil, doğru olanı yapan İnsanlar yetiştirmemiz gerekiyor. Bundan dolayı öğretmenler olarak sınıflarda öğrenciler için var olduğumuzu öğrencilere hissettirmemiz gerekiyor." dedi.

EN BÜYÜK MÜFETTİŞ ÖĞRENCİLERDİR

En büyük müfettişin öğrenciler olduğunu söyleyen Okutan, "Sınıf Yönetimi kararları, öğrencileri kontrolden çok eğitimin kalite ve sürekliliğini sağlamaya yönelik olmalıdır" dedi. Okutan, İyi bir sınıf yönetiminin, iyi bir öğretime bağlı olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

"Öğrenciler uzun süre oturarak, derse ilgilerini veremezler. Öğretmenin erken-geç, kolay-güç öğrenen, normal özürlü öğrencilerle ayrı ayrı ilgilenmesi gerekir. Sınıfta çok yönlü karmaşık bir ilişki ağı vardır. Sınıf ve öğrencilerin özellikleri değiştikçe yönetsel uygulamalarda farklılaşmalıdır. Örneğin: Düşük yetenekli öğrencilerin çoğunlukta olduğu sınıflarda, daha çok zamana ihtiyaç vardır.

Yönetiminin değişkenleri, öğrenci, öğretmen, okul ve eğitim yönetimi, çevre olarak sıralanabilir. Etkili bir sınıf yönetiminin kritik öğesi Öğretmen’dir. Çünkü o diğer öğelerin bütünleştiricisi ve bir dereceye kadar da belirleyicisidir. Öğretmenin yeterlilikleri artırılıp, bunların kullanımının temel değişkeni olan mesleğe karşı tutumu olumlulaştırılmadıkça, iyi bir sınıf yönetimi beklenemez. Etkili bir sınıf yöneticisi olarak öğretmenin, sınıfı eğitim için hazırlaması, sınıf kural ve süreçlerini belirleyip, öğretmesi, öğretimini düzenleyip sürdürmesi, öğrencilerin uygun davranmasını sağlaması beklenir.

ÖĞRETMEN SINIFTAKİ YERİ

Öğretmen sınıftaki yeri konuların işlenişi ve amaçların türüne göre değişir. En önemlisi sınıfın tümünü görebilmek, sınıfta olan bitenin farkına varmak, istenmeyen davranışların farkına varmak, olumlu davranışları fark edebilmektir. Öğretmen ders içinde araç-gereç kullanırken ve özellikle sınıf tahtasını kullanırken sınıfa sırtını dönmemeli, bir öğrenci veya bir grupla ilgilenirken, diğer öğrencileri gözden kaçırmamalıdır. Ayrıca öğretmenin sınıftaki dolaşması da bir amaca dayalı olmalıdır..

ÖĞRETMENİN ÖRNEK OLMASI

Öğrencilerin gözünde öğretmen anne ve babasından daha önemli ve örnek alınacak kişidir. Öğrencilerin eğitimle ilk tanışması genelde görsel olmaktadır. Çocuk genelde gördüğü şeyi benimser ve taklit eder. Bu nedenle öğretmen her davranışı ile model olmalıdır. Kılık kıyafet, yürüme, konuşma, planlı olma, kurallara uyma, kendi söylediklerine uygun hareket etme, soğuk kanlı ve sabırlı olmak, davranışlarda açık olmak, uygun koşul oluşturma, olumlu ve uygun öğretmen davranışları arasında sayılabilir.

SINIFTA İLETİŞİM

Sınıf ortamında işlemesi gereken en aktif kural iletişimdir. Öğrencinin tanınması, imkanların belirlenmesi, seviyelerinin belirlenmesi, sorunlarının belirlenmesi, ilgi ve yeteneklerinin belirlenmesi, bilgi akışının sağlanması, olumlu davranış kazandırılması hep iletişimle olur. İletişim öğretmenden öğrenciye, öğrenciden öğrenciye, öğrenciden öğretmene, çevreden hepsine, daha doğrusu herkesten herkese olursa yararlı olur. Tek yönlü iletişim sıkıcıdır ve dönüşüm yararlarından uzaktır."

Öğretmenlere yönelik gerçekleştirilen konferansa Of İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Şevket Bulutoğlu, Ali Yeşilyurt ÇPL Müdürü Ali Sabri Korkmaz ve çok sayıda öğretmen katıldı. 

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 21.02.2015 01:41
Anahtar Kelimeler:
Yrd.Doç.Dr. Mehmet Okutan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90