banner102

Of’ta Oto Alım Satım Yapanlar Sınava Girdi

Of ilçesinde oto alım satım yapan işletmeler mesleki yeterlilik belgesi almak için Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sınava girdi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
18 Kasım 2020 Çarşamba 17:32
Of’ta Oto Alım Satım Yapanlar Sınava Girdi

Ticaret  Bakanlığı  tarafından  getirilen  zorunluluk kapsamında  Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından oto alım satımı yapan işletmeler ve çalışanlarına yönelik olarak Korona virüs tedbirleri kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı düzenlendi. Sınavlar motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı seviye 4 ve alım-satım sorumlusu seviye 5 olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleşti.

Yazılı sınavlar Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleri ile bir İlköğretim Okulu'nda yapılırken, uygulama sınavları ise bir araba galerisinde yapıldı.

37 kişinin katıldığı sınavlar sonucunda başarılı olan katılımcılar Mesleki Yeterlilik Belgelerini almaya hak kazanacaklar. Başarılı olamayanlar ise telafi sınavına girecekler.

Sınavla ilgili Of TSO Genel Sekreteri Murat Zırıh, "Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan  13/02/2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelik ile birlikte, kişilerin İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Yetki Belgesi alabilmesi için, Motorlu Kara Taşıtı Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5)  Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları zorunlu  hale  gelmiştir. Ayrıca  alım-satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için de mesleki yeterlilik belgesi zorunludur. Ancak mesleki yeterlilik belgesi yeterli değil, İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti yapabilmek için gerekli olan Yetki Belgesi şartlarından sadece biri. 13/02/2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete'de  yayımlanarak  yürürlüğe giren ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik  idare tarafından yapılan ertelemelerden sonra 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte 9 Haziran 2020 tarihinde yapılan değişiklik ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerlerinin taşıması gereken nitelikler yeniden belirlendi. İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelere, yeni düzenlemeye aykırı durumlarını ortadan kaldırmaları için 9 Eylül 2020 tarihine kadar (üç ay) süre verilmişti" hatırlatmasında bulundu.  

Ancak bölgemiz başta olmak üzere ülke genelinde aranan fiziki şartlar karşılanamadığından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte 9 Eylül 2020’de yapılan değişiklik ile işletmelere verilen süre 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatıldığını kaydeden Zırıh "Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden işletmelerin  iş yeri açma ve çalışma ruhsatları ve  iş yeri uygunluk belgesi temini de yaşadıkları  mağduriyetlerinin önlenmesi  için İşletmelere verilen süre sona erinceye kadar, 'işletmeden, söz konusu süre içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile iş yeri uygunluk belgesini İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemine aktaracağına veya Ticaret İl Müdürlüğüne teslim edeceğine dair taahhüt alınmak suretiyle' bu belgeler yetki belgesi şartı olarak aranmadan işlem yapılmaktadır. İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde, tüketici mağduriyetlerinin  son bulması  ve vergi kaybının önüne geçilebilmesi için,  1 Eylül'de başlatılan yeni dönemde, ilçemizde faaliyet gösteren işletmelerin  mağduriyet yaşamamaları için düzenlediğimiz  sınav sonuçlarının hayırlı olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 18.11.2020 17:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90