banner102

Of’un 97. Kurtuluş Yıl Dönümü Kutlandı

Of’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü yapılan çeşitli etkinlikler ile kutlandı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
02 Mart 2015 Pazartesi 15:32
Of’un 97. Kurtuluş Yıl Dönümü Kutlandı
28 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Of'un kurtuluş yıl dönümü kutlamaları bu yıl 27 Şubat tarihinde Of Ali Yeşilyurt ÇPL Okulu Konferans Salonunda Eğitimci Yazar Haşim Albayrak'ın yaptığı 'Of Direnişi' konulu konferans ile başlatıldı. Aynı gün Sulaklı Anadolu Lisesi Okulunda Haşim Albayrak'ın aynı konulu konferansı ile devam eden etkinlikler, kurtuluş günü olan 28 Şubat tarihinde sabah 09.30 da Hükümet Konağı önündeki Atatürk heykelinin önüne konulan çelenklerin ardından saygı duruşu ve istiklal marşı ile salon programlarına geçildi.

Kurtuluş etkinlikleri Of Belediye Konferans Salonunda yapılan ve günün anlam ve önemine binaen Of Belediye Başkanı Salim Sarıalioğlu ile Eğitimci Yazar Haşim Albayrak'ın, yaptığı konuşmalar ile şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere verilen ödüllerle günün ilk salon toplantısı tamamlandı.

***

Kurtuluş etkinliklerinin son programı, Of Gün Batımı Sosyal Tesislerinde yapıldı. Program Of Kaymakamlığı, Of Belediyesi ve Of Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından organize edildi.

Of Kaymakamı Eren Arslan, Garnizon Komutan Vekili Hakan Aygül, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Of Hayrat Derneği Başkanı Mustafa Saral, Dernek Yöneticileri, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Amirleri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Temsilcileri, Okul Müdürleri ve Öğretmenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan program, Of Hayrat Derneği Başkanı Mustafa Saral, Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ve Of Kaymakamı Eren Arslan’ın selamlama konuşmalarının ardından Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu “Of Direnişi” konulu sunum yaptı.

Konuşmasında Of’un geçmiş tarihi konusunda açıklamalar yapan Tellioğlu, “1461’de Trabzon’un fethedilmesinden sonra Maraş’tan Dulkadiroğulları, Diyarbakır’dan Akkoyunlular, Konya’dan Karamanlılar, Kafkaslardan da Türkler gelerek Of ve bölgesine yerleşmişlerdi. Fakat Of bir yerleşim yeri değildi. Sadece Of’a büyük bir cami yapılmıştı. Bölgede yaşayanlar da Cuma Namazını kılmak için Perşembe günleri köylerden Of’a iner üç gün konaklayıp Cuma günü Cuma namazını kılarlar ve Pazar günü de kurulan Pazar’dan alışveriş yaparak köylere dönerlerdi." diyerek  bu süreç içerisinde konaklamak için hanların yapılmaya başlandığını söyledi.

21 gün süren direnişin ardından insanlarımızın muhacirlik dönemi yaşadığını söyleyen Tellioğlu, "İnsanlarımız Ordu’ya kadar göç etmişlerdir. Resmi kayıtlarda 340 bin insanımız muhacir olmuştur. Bu insanlarımızdan 200 bini muhacirlik esnasında hayatını kaybetmiştir."diyerek konu hakkında bazı önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'nun konuşmasının ardından Of Hayrat Derneği tarafından hazırlanan “Of Direnişi” Belgeseli katılımcılara sunuldu. Katılımcıların duygulu anlar yaşamasına sebep olan belgeselin ardından kürsüye çıkan Of Hayrat Derneği Genel Sekreteri Emrullah Tellioğlu belgesel hakkında kısa bir açıklama yaptı.

Programın sonunda yüksek bir binanın tepesinden atılan havai fişeklerle 97. kutlama etkinlikleri sona erdi.

Son Güncelleme: 02.03.2015 16:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90