banner102

OKULLAR ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Of ilçesinde yaşanan Göç sorunu ile ilgili 27 yıl öğretmenlik yapmış ve şimdi de Of'ta market işi yapan Ali Rıza Koç ile görüştük.

15 Kasım 2013 Cuma 15:44
OKULLAR ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
 Kendisine sorduğumuz sorulara açık sözlülükle cevap veren Ali Rıza Koç, göç sorununun bir an evvel çözülmesi gerektiği konusunda ısrarcı oldu. Çözülmemesi durumunda birçok sorunun ortaya çıkacağını da belirten Ali Rıza hoca ile yaptığımız röportaj, göç hakkında birçok konuya cevap verir nitelikte.

- Sayın hocam sizinle ilçemizde yaşanan GÖÇ sorununu konuşmak istiyoruz. Konuya girmeden önce kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

-1956 yılında Of İlçesinin Dumlusu köyünde doğdum. İlkokulu köyümde okuduktan sonra ortaokulu ve öğretmen okulunu Trabzon'da okudum. Okul dönemini tamamladıktan sonra 27 yıl sınıf öğretmenliği yaptım. Öğretmenlik yıllarımda Eğitim Önlisans mezunu oldum. Emekli olduktan sonra iki oğlum ile marketçilik işine başladım ve halen bu işe devam etmekteyim.

-Sayın hocam ilçemizde göç olgusu yaşanmaktadır. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?

-Köylerimiz, mahallelerimiz ve ilçemiz göç vermektedir. Ayrıca Anadolu büyük şehirlere işsizlik sebebiyle akın etmektedir. Bu sorun ülkemizin de kanayan yarasıdır.

-Göçün yansımaları nelerdir?

NÜFUSU ŞİŞEN ŞEHİRLER ORTAYA ÇIKIYOR

-Sosyolojik, Ekonomik, Eğitim ve yerel yönetimleri etkileme konusunda yansımaları vardır. Bu sorunları biraz açacak olursak;

İnsanların bulundukları yerlerden göç etmesiyle, aileler dağılıyor. Komşular azalıyor, köyler ve ilçeler boşalıyor. bunun sonucu olarak ta nüfusu şişen şehirler ortaya çıkıyor. Tabii olarak ta gidilen yerlerde topluma uyum sorunları ortaya çıkıyor. Buna bağlı olarak ta psikolojik sorunlar artıyor.

-Ekonomik yansımalar nelerdir?

GÖÇ NEDENİYLE DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ BÜYÜYOR

-Köyler boşalıyor, tarımsal alanlar boş kalıyor. Tarımsal üretim azalarak dışarından ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu şekilde dış ticaret açığımız büyümüş oluyor.

Of'umuz bölgemizin hem eğitim hemde alışveriş merkezidir. Fakat son yıllarda artan göç nedeniyle işyerleri kapanıyor, birçok esnaf ta iş değiştirmek zorunda kaldı. Kapatmayıp devam ettirenlerde kira veya vergi borçlarını ödeyemez hale geldi.

-Göç sorununun yaşanmasının başlıca nedenleri nelerdir?

DEV SPOR SALONLAR GİBİ FABRİKALAR KURUN!

-Nüfus ile birlikte müşteri sayısı da azaldı. Buna mukabil birkaç müşteri ile hatta siftahsız işyerlerini kapatan esnaflar oluyor. Bu sorunun yöneticiler tarafından bir an önce ele alınarak gerekli tedbirlerin alınması lazım.

Devletin en ücra köşelere dev spor salonları yaptığı gibi, göçü önleyecek istihdam alanları yapması lazım. Büyükşehirlere akın eden insanlar için alınan tedbirlerin birazını göç veren bölgelerde alsalar, büyük şehirlerde hem rahat yaşayacaklar hemde tedbir almalarına gerek kalmayacak. Bu sorun çözüldüğünde gerek halk gerekse yönetim rahatlayacaktır.

-Göçün eğitime yansımaları nelerdir?

OKULLAR ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

-27 yıllık öğretmenliğimin 21 yılını kendi köyümde yaptım. 80'li yıllarda Kiraz Dumlusu Fatih İlköğretim okuluna atandım. Okulumuzda 350 öğrenci, 13 öğretmen vardı. Şimdi ise bu okul kapatılarak çürümeye terk edilmiş. Bu yıl kapanmasına rağmen camları kırılmaya , içerisinde ise otlar bitmeye başladı. Bu sadece bir okul değil onlarca hatta ülkemizde yüzlerce okul aynı duruma getirildi. Bu okullara yazık günah değil mi? Üstelik okulların çürümeye terk edilmesinin yanında taşımalı eğitimle masraflar çoğaldı. Her iki açıdan da büyük bir zararlar ortaya çıktı.

-Eğitim-Öğretim hakkında son olarak ne söylemek istersiniz?

ALKOL VE UYUŞTURUCU İLKÖĞRETİME KADAR İNDİ

-Eğitim-Öğretim hakkında bir tane değil birçok sorun vardır. İmtihanlarda sıfır, hatta eksi puan alanlar var.

Alkol ve uyuşturucu ilköğretime kadar indi. Saygısızlık ve ahlaksızlıklar önlenemez boyutlara geldi.

"İrfanı Hür Vicdanı Hür" öğretmenlerden Milli Eğitimin katkılarıyla temel amaçlar doğrultusunda "Ahlaki ve Manevi" bir eğitim istiyorum. Bu insanlık için hem ilaç hemde çaredir.

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 17.11.2013 21:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
oflu kko 2013-11-15 22:02:36

ben cok kisa yorum yazmak istiyorum y a z i k

banner90