banner102

ŞİA EHL-İ KÜFÜR DEĞİL, EHL-İ BİDATTIR!

Of Din Görevlileri Derneği tarafından düzenlenen "Ortadoğu'da Mezhepsel Çatışmalar ve Türkiye" konulu konferans Rize RTE Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Abdülganî Bozkurt'un sunumu ile gerçekleştirildi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
19 Aralık 2017 Salı 17:13
Of Din Görevlileri Derneği  ve  OF İMDER  (Of İmam Hatip Mezun-Mensupları Derneği) tarafından organize edilen ve Of Belediye Konferans Salonunda yapılan "Ortadoğu'da Mezhepsel Çatışmalar ve Türkiye" adlı konferans Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından programın ev sahibi Of Din Görevlileri Derneği Başkanı Tacettin Kansızoğlu'nun açılış konuşmasından sonra Ortadoğu'da dönen oyunları örneklerle katılımcılara anlatan Rize RTE Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Abdülganî Bozkurt, gündemden düşmeyen 'Küdüs'ü  kaybedersek ne olur' anlayışından vazgeçip, 'Küdüs'e sahip olursak ne olur'  anlayışı ile olaylara bakmamız gerektiğini söyledi.

İSTİKAMETTEN AYRILMAMALIYIZ !

Ortadoğu'da yaşanan çatışmaların günümüzde başlamadığını ifade eden Bozkurt, "Kaynamış kazan gibi fokurdayan Ortadoğu sadece sorunların yaşandığı bölgelerin sorunu değil, bütün insanlığın ve özellikle Müslümanların sorunudur. Bunun için hakikatlere sarılarak 40 yıl önce ne söylüyorsak aynı istikamette gittiğimizde bugünde aynı şeyleri söyler ve savunuruz. Ortadoğu için de söylediğimiz hakikatler bugün birebir karşımıza çıkıyor.  Bu anlamda vatandaşlarımız ve idarecilerimiz bu konularda daha dikkatli olmalı, geçmişte yaşadığımız olaylardan ders alıp ona göre hareket etmeliyiz. Bugün yaşadığımız sorunların en büyük sebebi de budur." diyerek bakış açılarımızı kontrol etmemiz gerektiğini söyledi.

ŞİA EHL-İ KÜFÜR DEĞİL, EHL-İ BİDATTIR!

Ortadoğu'da yaşanan olayları anlamak için temelde yatan sebepleri bilmek gerektiğini söyleyen Bozkurt, "Ehl-i sünnet ve cemaat inancına sahip biz Müslümanların inancına göre itikatta Eşari ve Maturidi, amelde Hanefi, Maliki, Şafi ve Hanbeli mezheplerine bağlıyız. Ehl-i Sünnet inancına göre amelde üçe ayrılan mezhepler Ehl-i İman, ehl-i küfür ve ehl-i bidat'tır. Günümüzün en önemli sorunları arasında yer alan bu mezhep ayrımını çok iyi bilmemiz gerekiyor.  Son zamanlarda İran üzerinden yürütülen mezhep çatışmasında maalesef ülkemizde Şia düşmanlığı üretildi.  Bize küfür olarak tanıtılan ve İran'ın büyük bir kesimini kapsayan  Caferiyye  mezhebi bizim inancımıza göre ehl-i küfür değil, ehl-i bidattır. Aynı şekilde  Zeydiyye ve İsmailiyye mezhepleri de Ehl-i Bidat mezheplerdir. Genel olarak mezheplere itikadi, ameli ve siyasi olarak üçe ayırıyoruz. Yukarıda saydığımız itikadi ve ameli mezheplere paralel olarak siyasi mezhepleri görürüz. Bunlar ehl-i sünnet, şia ve selefilik'tir. Bu mezheplerin ağırlıklı olarak etkisi altında olan devletlerde Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'tır. Bölgede yaşanan olayları bu üç devlet üzerinden yorumlamak gerekir. " diyerek bütün olaylara bütünsel olarak bakmamız gerektiğini söyledi.

Mezhepler üzerinden günümüzde yaşanan olayları anlatan Bozkurt, konferansın sonunda soru cevap kısmıyla kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi.

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 19.12.2017 17:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
baştürk 2017-12-22 15:01:23

yol ehli beyt yoludur.bugunki sünnilikte şiilikte kendine ceki düzen vermelidir.SÜNNİLİK denen kavram nerde geçiyor.kuranda mı hadıstemi.bi kere bu ismin kendisi bidattır.

Avatar
ayhan kuşkafa 2017-12-23 21:50:35

size sorum hadi bakalım hodri meydan kuranı kerim de ve hadis i şerifte ehli sünnet diye bir kavram varmı araştırın tabiki bulamazsınız kuran da geçen ehlibeyt tir peygamber efendimizin aile afratıdır kuran da geçen tertemizdir .

banner90