banner102

Ziraat Odası Başkanı Saral’dan dikkat çeken açıklamalar!

Of Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral yaklaşan çayın gübreleme ve tarımla ilgili yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için açıklamalarda bulundu.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
09 Mart 2022 Çarşamba 20:15
Ziraat Odası Başkanı Saral’dan dikkat çeken açıklamalar!

Of Ziraat Odası Başkanı Saral yaptığı açıklamada; “ Türkiye’nin tek çay üretim yeri olan Doğu Karadeniz’de yaklaşan gübre ve çay sezonu öncesi çay müstahsili son derece sıkıntılı bir bekleyiş içinde bulunuyor. Çay bahçesinden çay fabrikasına kadar olan çay üretiminde maliyetlerde çok büyük artışlar meydana geldi. Gübre, mazot, çay bezi, çay makası, çay makinesi, işçilik, taşıma ve diğer harcamalarda giderler kontrol edilemez şekilde arttı, artıyor. Bu durum çiftçimizin belini bükmüş, adeta çiftçimiz çaresiz hale gelmiş durumdadır. Bölgemizdeki arazi yapısı ve iklim şartları sadece çay ürününe elverişli olduğu için çaydan başka geçim kaynağımız yoktur. Bölgemizde sanayi ve hayvancılık yok denecek kadar azdır. Çay fabrikalarımızın dışında diğer sektörlere ait fabrikalarda bulunmamaktadır. Çay tek alternatif ürünümüzdür. Çaya sahip çıkmak milli bir meseledir. Bölgemizde Mayıs ayında başlayıp ekim ayında biten çay üretimimizden elde ettiğimiz gelirlerimiz ile bir sene boyunca evimizin geçimini idame ettirmekteyiz. Esnafımızda bu planlamayla işletmelerini ayakta tuta bilmektedir. Hükümet yetkililerimizin acilen bölgemizdeki tarımla ilgili Sivil Toplum Örgütleri olan Ziraat Odalarımızdan raporları alarak herkesi tatmin edecek yıllarca beklenen çay kanununu çıkartmalıdır. “dedi

BÖLGEMİZDEN YENİ GÖÇLER BAŞLAYACAKTIR

Of Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral açıklamasının devamında, ”Çay fiyatını hükümet belirlemeli,  özel sektör değil. Serbest piyasa dediğimiz özel sektöre sınırsız serbestlik tanınıp çay fiyatını pula dönüştürme özgürlüğünün önüne geçilmelidir. Bu sene açıklanacak olan çay taban fiyatı 1 ton çay 1 ton gübre alacak şekilde olmalıdır. Aksi takdirde çiftçimiz gübre alamayacak yada bankalardan yüksek faizli kredi çekip zor duruma düşecektir.  Zaten göç veren bir bölgeyiz bu şekilde giderse topraklarımızı terk edip bölgemizden yeni göçler başlayacaktır. Çiftçilerimiz olarak hükümet yetkililerimize, bürokratlarımıza ve siyasi parti yetkililerine sesleniyoruz. Üreticilerimizin sorunlarının siyaset üstü olduğunu, asla siyasi bir argüman olarak kullanılmaması gerektiğini hep birlikte el ele vererek ortak akıl ve özveri ile çözülebileceğini unutmamamız gerekir. “ diyerek hükümeti uyardı.

TARIM YANLIŞ GİDERSE, BAŞKA HİÇBİR ŞEY DOĞRU GİTMEYECEK!

Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine ulaşabilmemiz için gerekli mega projeler kadar tarım ve hayvancılığa önem verilmesi gerektiğini ifade eden Berkant Saral,”Hava alanları, köprüler, yollar, hastaneler, üniversiteler vb. yatırımlar kadar toplumun değişmez yapı taşını oluşturan çiftçilerimizin tarım ve hayvancılığımızın da dev projeler kapsamına alınmalıdır. Pandemi ve yanı başımızda yaşanan savaş nedeniyle bir kez daha gördük ki tarım en hayati yatırım alanı olmalıdır. Tarım ülkemizin ve bölgemizin beka meselesidir. O nedenle devletimiz bütün gücünü, enerjisini  ve desteğini tarım ve hayvancılığa vermelidir. Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkanlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarılmalıdır. Tarım yanlış giderse, başka hiçbir şeyin ülkede doğru gitmeyeceğine inanıyoruz. Çünkü aç ve çaresiz toplumlar ülkeler için büyük zafiyet oluştur. Tarım yapılacak yanlışlar telafisi olmayacak sonuç doğurabilir. Ülkemiz, milletimiz, bölgemizin tarımına akılcı ve faydalı yapılacak her projenin destekçisi ve takipçisi olacağız. Aksi takdirde üzülerek söylemek isteriz ki karanlık bir çıkmaza doğru gidiyoruz, sonuçlar ülkemiz ve bölgemiz çiftçisi için hiç iç açıcı sonuçlar doğurmayacaktır.” Diyerek düşüncelerini ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90