banner102

Ziraat Odası Başkanı Saral’dan önemli açıklamalar!

Of İlçe Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, ilçenin önemli geçim kaynağı olan yaş çay konusunda destekleme parasının tam ödenmesi ve gübre fiyatlarında iyileştirme yapılması gerektiğini söyledi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
17 Mart 2023 Cuma 20:35
Ziraat Odası Başkanı Saral’dan önemli açıklamalar!

Bölgemizin en önemli hasadı olan yaş çayın gübreleme zamanı gelmesi ve gübre fiyatlarının yüzde 50’ye yakın zamlanması çay üreticilerini düşündürüyor.

Üreticilerin dertleriyle birebir ilgilenen Of Ziraat Odası Başkanı Saral, üreticilerin dertleri ile dertlenilmesini ve sorunlarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

ÇÖZÜM, ARTI PARASINI KISITLAMAK OLMAMALIDIR!

Birçok üründe olduğu gibi yaş çayın üretiminde önemli yeri olan gübredeki fahiş artış ve destekleme ücretleri konusundaki çay üreticilerinin belirsizliği hakkında açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Saral, “2022 yılı yaş çay ürünü fark ödemesi desteğine haksız ödemelerin engellenmesi, ruhsatsız çay bahçelerinin önüne geçilmesi, üretici bazında rasyonelliğin sağlanması amacı ile dekar başına ÇAYKUR tarafından sınırlama getirildi. 2022 yılı birinci sürgün Mayıs çayı alışılmış eski şekilde bir üretici çay cüzdanına toplandı.”diyerek “Çay üreticilerimize zamanlama hatası yapılarak birinci sürgün Mayıs çayı bitiminde uygulamanın ‘bundan sonra dekar başına 2 bin 766 kilogram olacak şekilde destekleme verileceği’ bilgisi, birinci sürgünden önce üreticilerimize iletilmesi gerekirdi. Bu sebepten dolayı çoğu çiftçimizin birinci sürgün artı parasının iptal edileceği konu olmuştur. Bu işin çözümü üreticimizin sattığı çayın artı parasını kısıtlamak olmamalıdır.”uyarısında bulundu.  

ÖZEL SEKTÖR DENETLENMELİDİR

“Bir kereye mahsus ruhsatsız çay bahçelerimize af getirerek kayıt altına almak, dekar başına 2 bin 766 kilogramı 3 bin 150 kilograma çıkarmak doğru bir çözüm olur.” diyen Başkan Saral, “Özel sektör de devlet tarafından her yönüyle denetlemeye tabi olmalıdır. Gübre sezonunun başladığı bu dönemde, gübre fiyatlarının aşırı artışı desteklemelerin dekar başına 2 bin 766 kilogram olması çay hasadımızın başlamadan çay üreticimizin belinin bükülmesine sebep olmuştur. Bundan dolayı üreticimiz denetimsiz, ruhsatsız ucuz gübre arayışına girmiştir. Bu da çay ürünümüze büyük ölçüde zarar vermektedir. Of Ziraat Odası Başkanlığı olarak 2022 yılı desteklemelerinin tam ödenmesini ve ivedilikle gübre fiyatlarına iyileştirme yapılmasını üreticilerimiz adına yetkililerden talep etmekteyiz" dedi.

Son Güncelleme: 17.03.2023 20:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90