banner102

29 Rebî'ul-Âhır 1437 (8 Şubat 2016 Pazartesi)

Bugün günlerden hicri takvime göre 29 Rebî'ul-Âhır 1437, miladi takvime göre ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü. Of İlçesi bu güne dün olduğu gibi parçalı bulutlu ve ara ara yağan yağmur ile başladı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
08 Şubat 2016 Pazartesi 07:58
29 Rebî'ul-Âhır 1437 (8 Şubat 2016 Pazartesi)

 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemi bugün başladı. Gerek eğitim-öğretimin başlaması, gerekse haftanın ilk günü olması hasebiyle Of İlçesindeki hareketlilik dikkat çekti.

Tarihte bugün yaşanan bazı önemli olaylar:

-8 Şubat 1640 Yılında, Osmanlı padişahı IV. Murat öldü. (doğum y. 1612)

-8 Şubat 1904 Yılında, Rus-Japonya Savaşı başladı.

-8 Şubat 1921 Yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Antep'e gazilik ünvanı verildi. Antep şehrinin adı Gaziantep oldu.

-8 Şubat 1935 Yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. dönem seçimleri yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk defa Meclise girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e oldu.

-8 Şubat 1937 Yılında, Orman Kanunu kabul edildi.

-8 Şubat 1963 Yılında, Irak' ta, Abdüsselam Arif' in önderliğindeki "Baas"çı subaylar yönetimi ele geçirdi, Başbakan Kasım öldürüldü.

-8 Şubat 2001 Yılında, Gazeteci yazar Ahmet Kabaklı öldü. (doğum y. 1924)

-8 Şubat 2004 Yılında, Türk pop müziği sanatçısı Cem Karaca kalp krizi sonucu öldü. (doğum y. 1945)

-8 Şubat 2006 Yılında, Danıştay, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı buldu. Gerekçede, ''Anayasaya göre, çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan düzenin, laiklik ilkesinin göz ardı edildiği bir ortam olmasının mümkün olmayacağı'' belirtildi.

***

AYET-İ CELİLE

Yaratan Yüce Rabbimiz biz kullarının en güzel ve huzurlu şekilde nasıl yaşayacağını en iyi bilendir. Bunun için Kur'an-ı Kerim'in Bakara suresi 282. ayet-i celilesinde adaletli davranmamızı emrederek kayıt altına almanın (yazmanın) önemini şu şekilde buyuruyor:

"Ey iman edenler! Belirlenmiş bir süre için birbirinize borçlandığınız vakit onu yazın. Bir kâtip onu aranızda adaletle yazsın. Hiçbir kâtip Allah'ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan geri durmasın; (her şeyi olduğu gibi) yazsın. Üzerinde hak olan kimse (borçlu) da yazdırsın, Rabbinden korksun ve borcunu asla eksik yazdırmasın. Şayet borçlu sefih veya aklı zayıf veya kendisi söyleyip yazdıramayacak durumda ise, velisi adaletle yazdırsın. Erkeklerinizden iki de şahit bulundurun. Eğer iki erkek bulunamazsa rıza göstereceğiniz şahitlerden bir erkek ile -biri yanılırsa diğerinin ona hatırlatması için- iki kadın (olsun). Çağırıldıkları vakit şahitler gelmemezlik etmesin. Büyük veya küçük, vâdesine kadar hiçbir şeyi yazmaktan sakın üşenmeyin. Böyle yapmanız Allah nezdinde daha adaletli, şehadet için daha sağlam, şüpheye düşmemeniz için daha uygundur. Ancak aranızda yapıp bitirdiğiniz peşin bir ticaret olursa, bu durum farklıdır. Bu durumda onu yazmamanızda sizin için bir sakınca yoktur. (Genellikle) alış-veriş yaptığınızda şahit tutun. Ne yazan, ne de şahit zarara uğratılsın. Eğer bunu yaparsanız (zarar verirseniz) şüphe yok ki bu, sizin yoldan çıkmanız demektir. Allah'tan korkun. Allah size gerekli olanı öğretiyor. Allah her şeyi bilmektedir."

HADİS-İ ŞERİF

Yazmayı unuttuğumuz bu zamanda duyduklarımızı unutmamamız için yazmanın ne kadar kıymetli olduğunu bize öğreten Sevgili Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sözüne kulak verelim.

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor:

"Ensârdan bir zat Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a (hafızasını) şikayet ederek dedi ki: "Ey Allah'ın Resûlü! ben senden hadis işitiyorum, çok hoşuma gidiyor, ancak hafızamda tutamıyorum. 
Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ona şu cevabı verdi:

"Sağ elini yardıma çağır!" ve eliyle yazma işareti yaptı."

[Tirmizî, İlm 12, (2668).]

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 08.02.2016 07:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90