banner102

Abdurrahman Akçay: "Kafirin noelinden bize ne?!"

Genel Yayın Yönetmenimiz Recep Arslan, Abdurrahman Akçay Hoca ile Hristiyanların 'noelini' konuştu.

28 Aralık 2011 Çarşamba 21:16
Abdurrahman Akçay:
YaklaşŸan yılbaşŸı hasebiyle OfunNabzı ekibi olarak gazetemiz ve web sitemizde yazar olan Sayın Abdurrahman Akçay hocamız ile Gayri Müslimlerin her yıl kutladığŸı Noel hakkında röportaj yaptık.
 

OFN: YılbaşŸı kutlamanın dinimizdeki hükmü nedir?

Abdurrahman A. : Bismillahirrahmanirrahim. 

 

İlk olarak şŸunu belirtmek isteriz ki yılbaşŸı arifesinde böylesine önemli bir konuyu ele alıp gündeme taşŸıdığŸınız için sizlere teşŸekkürlerimi sunuyorum. 

Bu söyleşŸiyi, tüm Müslüman kardeşŸlerimizi bil cümle şŸerlerden uzaklaşŸtırmaya vesile kılmasını Rabbimden diliyorum. Sualinize gelince. 

Müslümanlar olarak bizlerin yılbaşŸı diye bir bayramı yoktur. O halde Müslümanlar yılbaşŸını niçin kutlar. HÜ¢lbuki onlar bizim hiçbir bayramımızı kutlamamaktadırlar. Bunun en temel sebebi gayrimüslimlere özenmek yani çağŸdaşŸlaşŸma adına onlara benzemek için kutlama yapılmaktadır. Bu durumda ise peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) bir Hadis-i şžerifte "Kim bir kavme benzerse, o onlardandır" buyuruyor”.

 

Yine diğŸer bir hadisi şŸerifte Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) Medine'ye geldiğŸinde,(onların) Medinelilerin oynayıp eğŸlendikleri iki günlerinin olduğŸunu öğŸrendi. "Bu günler nedir?" diye sordu. Dediler ki; "Cahiliyyede bu iki günde oynardık." Allah Rasulu (sallallahu aleyhi vesellem) "Allah bundan daha hayırlı olanı size verdi: Kurban Bayramı ve Fıtr Bayramı." Buyurdular. Yani hiçbir şŸekilde gayrimüslimlerin bayram ve geleneklerine tazim edilmemesi gerekmektedir. 

ܖte yandan ehlisünnet’in muteber kaynaklarından

El-Fetava es-SuğŸra'da  şŸöyle deniliyor: "Kim Nevruz( bahar bayramı) günü, daha önce hiç satın almadığŸı bir şŸeyi sadece Nevruzu kutlamak için satın alırsa, kÜ¢fir olur.

" Aynı şŸekilde, daha önce hindi yemek için satın alıp yemeyen kimse, sadece YılbaşŸını kutlamak için satın alırsa kÜ¢fir olur. ܇ünkü bunda onların bayramlarına tazim vardır.  

 Bezzaziyye fetvasında; (Nevruz günü,) Mecusilerin bayramıdır. O gün, Mecusilerin yanına gidip, onların yaptıklarını yapmak küfürdür diyor. Noel’de ve kÜ¢firlerin paskalya ve yortularında, onlar gibi bayram yapan da kÜ¢fir olur.  

İmam-ı RabbanÜ® k.s.hazretleri mektubatında buyuruyor ki:

Hinduların bayram günlerine [ateşŸe tapanların Nevruz günlerine ve Hristiyanların Noel gecelerine ve diğŸer paskalyalarına] hürmet etmek ve o zamanlarda, onların Ü¢detlerini, onlar gibi yapmak, şŸirk olur. Küfre sebep olur. KÜ¢firlerin bayramlarında, Müslümanların cahilleri, kÜ¢firlerin yaptıklarını yapıyor ve bu günleri, Müslüman bayramı zannediyor ve kÜ¢firler gibi, birbirlerine hediye gönderiyorlar. EşŸyalarını, sofralarını kÜ¢firlerin yaptığŸı gibi, süslüyorlar. O geceleri, başŸka gecelerden ayırt ediyorlar. Bunların hepsi şŸirktir, kÜ¢firliktir.

Bu gecede müslümanda farklılık olmamalı, her gece ne yapıyorsa onları yapması lazım. 

OFN: Sizce Müslümanlar her miladi yılbaşŸında neden bu denli isyan ve günaha bulaşŸıyorlar?

Abdurrahman A. : Bunun başŸlıca sebebi, insanlarımızda ehlisünnet ölçülerine göre İslam akidesinin yeterince sağŸlam olmamasını söyleyebiliriz. Yani insanımız kendisini dinden çıkartıp küfre girmesine sebep olan söz ve fiillerden ya tamamen habersiz ya da kısmen haberdardır. Dini bilginin eksik olması ise birçok günaha ve hatta küfre düşŸürmektedir.        

 Bundan dolayı İnsanlarımızın sahih bir itikada ve sağŸlam ameli yapıya kavuşŸmaları için, dini eğŸitime millet olarak daha fazla ehemmiyet vermemiz gerekmektedir. Aksi takdirde kendi değŸerlerinden uzaklaşŸan bu insanlar, bugünden daha fazla Yahudi ve Hıristiyanların adet ve bayramlarına tazim gösterecek ve Hıristiyanvari Müslüman tipler türeyecektir. Maalesef yöremizde de bu tip insanların varlığŸı bilinen bir gerçektir.

İlim yuvası olan bölgemizde de dini alanda büyük erozyonlar yaşŸanmaktadır. Sivil toplum kuruluşŸlarına, bu hususta büyük görevler düşŸmektedir. Hakiki ve kaliteli Müslüman yetişŸtirmek için tüm güçlerini seferber etmelidirler.

OFN: Bir Müslüman 31 Aralık tarihini nasıl geçirmelidir?

Abdurrahman A. : Asıl itibari ile bu günün diğŸer günlerden hiç bir farkı yoktur.

 Ancak muhterem kardeşŸlerimize geçirmişŸ olduğŸumuz bir yılın muhasebesini yapmayı tavsiye ediyoruz. Nasıl ki tüccar kardeşŸlerimizin yıllık zarar ya da kar muhasebeleri varsa bizde muhasebemizi yapalım.

 Bakalım ki bu geçen yılda dini öğŸrenme ve yaşŸama anlamında bir önceki yıla göre ilerledik mi yoksa geriledik mi. ܇ünkü Hz. ܖmer efendimiz(r.a) “hesaba çekilmeden önce nefsinizi hesaba çekin” buyurmaktadır.

 şžunu da unutmamalıyız ki ömür sermayemizden bir yıl daha hiç gelmemek suretiyle geride kalmışŸtır.  

GeçmişŸte yaptığŸımız hatalara Tevbe etmeli ve o hatalara tekrar düşŸmemek için Allah (c.c) dan yardım istemeliyiz. Hayırları bol, muhasebesi kolay yeni bir yıl geçirmemizi Rabbimiz (c.c)den niyaz ediyorum. Allah’a emanet olunuz…

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 12.05.2013 23:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
oflu ahmet 2011-12-31 22:25:20

sayın hocam. yılbaşı ve noel bayramını birbirine karıştırmışsın. Yılbaşı bayram olarak kutlanmıyor. noel kutlaması ile yılbaşı kutlamasının birbiriyle alakası yoktur. sadece zaman olarak birbirlerine yakındırlar. İnsanlara doğŸru bilgi verelim. Birazda din ilmi dışında dünyada ne olup bitiyor onlara da göz atın. Sonra insanlara doğŸru bilgi verin.

banner90