banner102

Akçadoğan ile 101. sayıya ulaşan Cemre'yi konuştuk

Of'un en uzun süreli çıkan dergisi olan Cemre'nin Genel Yayın Yönetmeni Celalettin Akçadoğan röportaj konuğumuz oldu.

31 Ocak 2011 Pazartesi 07:44
Akçadoğan ile 101. sayıya ulaşan Cemre'yi konuştuk
Röportaj konuğŸumuz Of’un en uzun süreli dergisi olan Cemre’nin Genel Yayın Yönetmeni Celalettin AkçadoğŸan. AkçadoğŸan ile  Cemre Dergisinin dünü ve bugünün konuşŸtuk. Of’un en uzun süreli tek dergi yayın organı olan Cemre’nin özet hikayesini burada bulacağŸınızı umuyoruz.
 
***

OFN: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 

 C.A. 13/05/1968 Trabzon’un ܇aykara İlçesi YeşŸilalan  Köyünde doğŸdum. İlk Dini eğŸitimimi Rahmetli babamdan aldım, daha sonraki yıllarda (Zelega  TaşŸören Köyünde İmamlık yapan Haci Cevahir Hoca Efendiden tamamladım) İlkokulun Birinci sınıfını YeşŸilalan köyünde Geri kalan kısmını Rahmetli Babam Mustafa AK܇ADOğžAN’IN İmamlık görevi yaptığŸı  Kayran Köyünde tamamladım.  

1977 Yılında ܇aykara İmam Hatibe kaydım yapıldı. Yedi yıl okuduktan sonra mezun oldum. 1986 yılında Karaçam Beldesin de Bir yıl Vekil öğŸretmenlik yaptım. 1987 Yılında İmam Hatiplik imtihanını kazanarak Giresun- Tirebolu İlçesi ܖrenkaya Köyünde İmamlık görevine BaşŸladım. Ora da üç bucuk yıl Görev yaptıktan sonra 1991 Ocak ayında Halen Görev yaptığŸım Of ilçesi Kiraz Köyüne tayın oldum. 1996 yılında Anadolu ܜniversitesi İşŸletme Fakültesini bitirdikten Sonra 1997 yılında Kırklareli ili Babaeski İlçesinde kısa dönem olarak vatani görevimi tamamladım. 2002 yılında İlahiyat Fakültesi ܖn lisans bölümünü bitirdim.  

ÇeşŸitli sivil örgütlerde görev yaptım. 2007 yılında Of din görevlileri DerneğŸi BaşŸkanlığŸı, Memur-Sen Of Kurucu BaşŸkanlığŸı,  Of Kiraz Köyü derneğŸi Kurucu ve YöneticiliğŸi, İki dönem  Diyanet Sen Trabzon şžube. DışŸ İlişŸkiler ve basın Sekt. Ve  2000 yılından itibaren yayım Hayatını idame ettiren CEMRE dergisi genel yayın yönetmenliğŸini sürdürmekteyim.Bunların yanında ÇeşŸitli gazete dergi ve sitelerde köşŸe yazarlığŸı yapmaktayım. Evli ve üç cocuk babasıyım.  

OFN: YaklaşŸık 10 yıldır yayın hayatına devam eden Cemre Dergisinin Genel Yayın yön. Ve KoordinatörlüğŸünü yapıyorsunuz. Cemre’nin ortaya çıkışŸını ve mücadelesini kısaca bize anlatabilir misiniz? 

C.A. : Bizler millet olarak geçmişŸine bağŸlı, geleceğŸini düşŸünen ve hayatının hesabını yaparak Ahiret Hayatı olan sonsuz hayata hazırlanmak zorundayız. GeçmişŸimize bağŸlıyız çünkü mensubu olduğŸumuz ve Allah’ın bizlere en büyük nimeti olan İslamiyet’i bizlere kadar ulaşŸtıran geçmişŸimizin hayatlarına baktığŸımız zaman o mübarek insanlar sıcak yataklarını terk etmişŸler sıcak bir yemek bulamamışŸlar Mekke’den Medine’den kalkmışŸlar Kuzey Afrika’ya, ܇in’e Orta Asya’ya kadar zor şŸartlarda ulaşŸmışŸlar tebliğŸ ve irşŸad vazifelerini yapmışŸlar. EğŸer o mübarek insanların bu gayretleri olmasaydı bizler bugün pusulasız geminin okyanuslarda yolculuk yaptığŸı gibi karanlık sokaklarda dolaşŸıyor olurduk. O mübarek insanların samimi gayretleri sonucu Allah bize bu dinle şŸereflenmeyi nasip etti. Bundan dolayı geçmişŸimizi rahmetle anıyoruz. GeleceğŸimize hazırlanırız çünkü kaygısız sancısız olamayız. O büyük hesap gününde hiç kimse başŸı boşŸ bırakılmayacaktır. Hayatımızı nerede nasıl geçirdiğŸimizin hesabını vermek üzere rabbimizin huzuruna çıkacağŸız boyunlarımızı bükeceğŸiz senden başŸka çare yoktur ya Rasulallah diyerek peygamberimizden şŸefaat dileyeceğŸiz. Oralarda boynu bükük eli boşŸ olmamak için sancılıyız kaygılıyız ve sancılı olmak zorundayız. Bizlerde bu sancıları hissederek Ofumuza layık bir dergi çıkartmaya karar verdik.  

Dergimiz 2010 yılında O zamanlar tavşŸanlı köyünde İmamlık Yapan Mehmet Yaylı KardeşŸimizin girişŸimi Kemal KORKMAZ ve İsmail Kܜ܇ܜKܜKYܜZ’ün teşŸvikleriyle Din görevlileri derneğŸi bünyesinde çıkmaya başŸlamışŸtı. İlk zamanlar sadece Din görevlilerine yönelik bir mecmua düşŸünülürken ileriki yıllarda Bütün Dünyaya hitap edebilecek bir dergi halini aldı. Hedefimiz lokal dini olaylar ve şŸahsiyetlerle ilgili haber ve bilgileri milletimize duyurmanın yanı sıra genelde Tüm dünya Müslümanlarını ilgilendirin bilgi ve belgeleri dergimizde  değŸerlendirmektir.  Takdir edersiniz ki Böyle kapsamlı bir plan kısıtlı imkan ve kişŸilerle hedefine ulaşŸmaz. Ama Cemre dergisi olarak bu kısıtlı imkanlar dahilinde bir çok işŸler başŸardık. Yöremiz ve bölgemize hizmet eden Allah dostlarını ilim adamlarını, Dini şŸahsiyetlerin arka planlarını araşŸtırarak dergimize yer verdik ve milletimizin bilgisine sunduk. ܖrnek verecek olursak Yöremizde Eskipazar da yatan Sacaklı zade Hasan Efendi ܇aykara MaraşŸlı köyünde yatan Osman efendi ve ܇aykara Yente köyünde yatan İlyas Efendi gibi bölgemizin MüslümanlaşŸmasına ön ayak olan zatlar hakkında  Bugüne kadar yapılmayan genişŸ bir araşŸtırma yaptık haklarında kitap çıkarttık Gerek ofta gerekse MaraşŸ ilinde paneller düzenleyerek MaraşŸ ve Trabzon  şžehirleri arasında ki kardeşŸlik köprüsünü pekişŸtirmenin yanı sıra Allah Dostlarını tanımayanlara tanıttık. Ve gelecek nesillere bir eser bıraktık.
Bu eserimiz hakkında  bakınız K.MARAşž SA܇AKLIZADE VAKFI BAşžKANI Ali DEMİRDܖğžEN NE DİYOR:  

“04 – 09 şžubat 2009 tarihleri arasında Vakıf’ta mesai arkadaşŸım ܖmer Faruk şžİRİKÜ‡İ Hocaefendi ile birlikte Cemre dergisi yazarı da olan tarihçi yazar HaşŸim ALBAYRAK Beyefendi’nin ve Trabzon Of ilçesinde yayınlanan Cemre Dergisi’nin davetlisi olarak Trabzon’a ve Of ilçesine gittik. İki sempozyuma katıldık. Trabzon ve Of halkı, Cemre Dergisi yöneticileri bizleri, gösterdikleri ilgi ile sonsuz derecede memnun ettiler. Hem Trabzon’da hem de Of ilçemizde sempozyum çok dolu ve heyecanlı geçti. Of ilçemizin ve Trabzonumuz’un çevresinde K.MaraşŸlı Saçaklızade Hasan Hoca efendi’ nin Saçaklızade Osman Hocaefendi’nin ܇aykara ilçesi MaraşŸlı Köyü’ndeki mezarını ziyaret ettik. Gördük ki bu mübarek insanlar hem K.MaraşŸ ve çevresinde hem Trabzon çevresinde büyük hizmetler vermişŸler. Bizleri en kuvvetli bağŸlarla (din bağŸı) bizleri birbirimize bağŸlamışŸlar. Gelecek nesillere ışŸık tutması ümidi ile bu kitap’a çok sevindik. Bu kitabın hazırlanmasında başŸı çeken Cemre dergisi ve yazarı HaşŸim ALBAYRAK Hocamıza, Of İlçemizde bize çok sıcak ilgi gösteren Of halkına sonsuz şŸükranlarımı sunar dünya ve ahiret saadeti dilerim.  

Bu eser  tüm kardeşŸlerimizle bağŸlarımızın daha da kuvvetli olmasını temin yönünde faydalı olmasını Allah’tan niyaz eder, emeğŸi geçen herkese dünya ve ahiret saadeti diler teşŸekkür ederim. Saygılarımla.

Bunların yanı sıra Çelekli Dursun Efendi  Hacı FerşŸat efendi,  Hacı Hasan Efendi, AşŸıkkutlu Efendi ve şŸuan isimlerini sayamayacağŸım birçok alim ve Allah dostunun hayatları kaleme aldık. Ve elimize yeni bilgi ve belge ulaşŸtığŸı taktirde yenileyerek (yazıları) Almaya devem edeceğŸiz. 

OFN: Bir dergi yada gazete çıkartmak zor bir işŸ. Onu sürekli ve istikrarlı olarak devam ettirmek daha da zor bir işŸ. Bu istikrarı nasıl sağŸladınız? 

C.A. : Bu soru üç kelime ile izah edilebilir, İHL܂S- SAMİMİYYET VE FEDAKARLIK-  

Maalesef;   böyle küçük yerlerde dergi gazete çıkarmak hakikatten fedakarlık ister. Siz Türkiye çapında bir yayım yapsanız içi dolu dolu da olsa Of'ta mı çıkartıyorsunuz adam şŸöyle bir kaşŸ göz hareketi yapar ve madem buraya kadar getirdin alalım bari der. (Alalım derken parayla da değŸil.) Maalesef toplum olarak okumuyoruz.  Okuyana da veya okutturana da yeterince destek olmuyor veya olamıyoruz.  Hedefimiz cemre dergisi ile  para kazanmak olmadığŸı ve ticari bir kaygı taşŸımadığŸımız için sadece iyi niyet ve hizmet olduğŸu için Mevlam da bize yardım ediyor. Bizi 101. Sayıya ulaşŸtıran Rabbimize şŸükürler olsun.   

OFN: Cemre’nin yayın hayatına devam ederken önüne çıkan engeller nedir? Ne gibi zorluklar yaşŸıyorsunuz? 

C.A. : En büyük engelimiz MaddiyatsızlığŸımızdır. Oysa biz fazla bir şŸey de istemiyoruz. Ayda bir tabak çorba parası. Bunu da bulmakta zorluk çekiyoruz. Cemre dergimiz herhangi bir cemaat, siyasi parti ve tarikatla direkt bağŸlantısı olmadığŸı için böyle ekonomik zorluklar çekiyor.  Bizler Ehlisünnet çizgisi içerisinde düşŸünen ve bu minvalde yayın hayatını sürdüren ve sürdürmek isteyen bir politika izliyoruz. Bu çizgide olan herkesle aynı mesafedeyiz. Ofta yaklaşŸık 7-8 cemaat görüşŸünün olduğŸunu düşŸünürsek ve bunlarında birer yayın organı olduğŸunu varsayarsak zaten pastadan bize bir şŸey kalmıyor. Biz cemre dergisi olarak diyoruz ki Bu dergi Ofun bu dergi Ofluların Bu dergi Of müşŸtemilatının. YaklaşŸık 11 yıllık bir emek boşŸa gitmesin sahip çıkılsın. Bu vebaldir herkes ve kesim üzerine düşŸeni yapsın. DüşŸünün Ofta çıkan ilk dergiyiz Ofta gazeteciler ve cemiyetleri dahi bizimle diyalog halinde değŸillerdir. Bizleri rakipmi görüyorlar ne. Oysa biz kimseye rakip değŸiliz. Biz herkesiz. Kaymakam Bey dahi Basına bir yemek vermişŸtir lakin Ofun en eski Yayın organı olan Cemre dergimizden kimseyi bile davet etmemişŸtir. Varın sizler gerisini düşŸünün.  

OFN: Okurlardan ve vatandaşŸtan gelen tepki nasıl? İstediğŸiniz ölçüde destek alabiliyor musunuz? 

C.A. : Okurlarımızdan İyi elektrik alıyoruz. Güncel yazılar ve önemli konu ve şŸahsiyetleri kapak yaptığŸımızda gündem oluşŸturabiliyor ve ses çıkartabiliyoruz. Aynı zamanda dergimizin fazla sattığŸı dönemlerde gelen fazla parayla Cemre geceleri adı altında Konferanslar düzenliyor halkımızı ve okurlarımızı bilinçleşŸtiriyoruz. 

OFN: Cemre önümüzdeki dönemde yayınlarını devam ettirebilecek mi? Yeni projeleriniz var mı? 

C.A. : Biliyorsunuz dergimizi ayda bir çıkartıyorduk  ve bu konuda Türkiye de bir ilktik. (Yani Bir ilçede En uzun süreli yayın yapan bir dergi)maddi imkansızlıklar yüzünden 3 ayda bir çıkartmaya devam edeceğŸiz inşŸallah. Hedefimiz de bölge arşŸivi oluşŸturmak, İlim bilim adamlarının en azından fihristini çıkartmak gibi projelerimiz mevcuttur. 

OFN: Of’ta Cemre gibi süreli çıkan başŸka bir dergi var mı? 

C.A. : BildiğŸim kadarıyla sadece Ofumuza münhasır Cemre dergisi gibi yayın yapan dergi yok, lakin bildiğŸimiz gibi birkaç gazete vardır.  

OFN:Son olarak eklemek istediğŸiniz varsa onları da alalım… 

C.A. : Dergimizin yayınlandığŸı günden günümüze kadar bizlerden maddi manevi yardımlarını esirgemeyen tüm tostlara  dergi adına hasetsen şŸükranlarımızı sunar Allah yar ve yardımcıları olsun derim. 

Ayrıca, OfunNabzı.com sitesi olarak bizlere bu imkanı verdiğŸinizden dolayı site ekibine ve çalışŸanlarına teşŸekkür ederim. Ofumuzda sanal medyada olan bir boşŸluğŸu doldurduğŸunuzdan dolayı da ayrıca şŸükranlarımı sunarım. 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Abdullah AKSOY 2011-02-03 20:35:05

Esselamu aleyküm,yeryüzünden zulmü ve fesadı kaldırmak ve hakkı hakim kılmak için en azından bir katkısı herkesin olması lazım.Helal olsun sizlere ki bu sanal dünyadan da gerekeni yapıyorsunuz sağŸolun varolun dostlarım selamlar.

banner90