banner102

Albayrak: "Ofumuza 300 Kişilik yurt yapacağız"

Yurt-Kur Genel Müdürü Oflu Hasan Albayrak görevindeki 8 yılını anlattı.OF'taki yurt projesinin son durumu belirtti.

26 Ekim 2010 Salı 18:18
Albayrak: "Ofumuza 300 Kişilik yurt yapacağız"
 YURT-KUR Genel Müdürü Hasan Albayrak Ankara’da Taka Gazetesinin sorularını cevapladı.
 
 İşŸte Oflu Hasan Albayrak'la samimi bir röportaj...

Onlar ܇ocuklarımız

‘Bizim çocuklarımızın kalamayacağŸı yerde başŸka vatandaşŸların çocuklarının kalmasını arzu etmiyoruz. Son yedi yıldır benimsemişŸ olduğŸumuz kaliteli hizmet verme politikası doğŸrultusunda hızlı bir değŸişŸim ve gelişŸim süreci içerisine girilmişŸtir.’

Kızlara ܖncelik Var

‘BaşŸbakanımız 5 yıl önce bir açıklamasında ‘kızlara pozitif ayrımcılık yapacağŸız’ demişŸti. Biz bunu dikkate alarak kapasite artışŸında kız öğŸrenciler lehine kapasiteyi daha da arttırdık. Eylül 2010 tarihi itibariyle yurtlarımızda kız öğŸrenci kapasitesi 142.358, erkek öğŸrenci kapasitesi 99.581 olmak üzere toplam kapasite 242.939’ dur.’

2011 Yazına YetişŸecek

‘İnşŸa etmekte olduğŸumuz yurtlar, 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında Trabzon 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Festivali kapsamında gelecek olan sporcu kafilelerinin barındırılmasında kullanılacaktır.’

Trabzon’un Ankara’daki Genel Müdürleri arasında en mütevazi olanlarından birisi Hasan Albayrak. Kendisini ziyaret ettik. Sohbette bulunduk. GitmişŸken de Sayın Osman Yazıcı ile birlikte kendisine sorular sorduk, cevaplar istedik. O sorularımızı içtenlikle cevapladı ve ortaya önemli mesajlar çıktı. Albayrak memur olarak girdiğŸi kurumda Genel Müdür koltuğŸunda ve çok önemli icraatlara imza atan bir isim:

TAKA: 8 yıldır Yurt Kur Genel MüdürlüğŸü yapıyorsunuz, kurumdaki yenilikleri anlatır mısınız?

ALBAYRAK: ܖncelikle belirtmek isterim ki; kurumumuzun her saati, her dakikası değŸişŸim süreci içerisindedir. GerçekleşŸtirdiğŸimiz birçok proje ve yeniliğŸin yanı sıra ileriye dönük de birçok planlarımız mevcuttur. YURTKUR, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ‘sosyal devlet’ anlayışŸını üniversite gençliğŸine yansıtan bir kurumdur. BildiğŸiniz gibi Kurumumuz yüksek öğŸrenim gençliğŸine iki dalda hizmet vermektedir.
1-Burs/Kredi hizmetleri, 2-Yurt hizmetleri.

TAKA: Burs ve kredi konularını açar mısınız, kurum tek yetkili mi?

ALBAYRAK: 6 Mart 2004 tarihinde yürürlüğŸe giren 5102 sayılı Yüksek ܖğŸrenim ܖğŸrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişŸkin Kanunla; diğŸer kurum ve kuruluşŸların burs ve kredi verme yetkileri kaldırılmışŸ, burs ve kredi hizmetlerini yürütme görevi Yüksek ܖğŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na verilerek burs ve kredi verme konusunda tek yetkili kılınmışŸtır.

Böylece mükerrerlik önlenerek daha fazla sayıda öğŸrenciye daha fazla miktarda yardım yapılması imkÜ¢nı sağŸlanmışŸtır. ܖğŸrencilerin noterde tanzim ve tasdik ettirmek zorunda oldukları taahhüt senetleri ile ilgili işŸlemlerinden vergi, resim, harç ücreti alınmaması hükmü getirilmişŸtir. ܖğŸrencilere verilmekte olan burs ve kredilerin haczedilmemesi hükmü getirilmişŸtir. Kurum ve kuruluşŸlarca verilen burslar yaz ayları hariç 9 ay süreyle verilmekte iken, kurumumuzca 12 ay süreyle verilmektedir.

TAKA: İsteyen her öğŸrenci kredi ve burs alabilir mi?

ALBAYRAK: Son yedi yıldır kuruma müracaat eden ve belgelerini veren başŸarılı, ihtiyaç sahibi öğŸrencilere burs, geri kalan tüm öğŸrencilere ise öğŸrenim kredisi verilmektedir. İsteyen her öğŸrenciye de katkı kredisi verilmektedir.

TAKA: İnternet başŸvurusu, yeterli sanırım?

ALBAYRAK: 2004–2005 öğŸretim döneminden itibaren öğŸrencilerin burs, kredi ve yurt müracaatları www.kyk.gov.tr adlı internet adresinden alınmakta ve sonuçları açıklanmaktadır.

Burs/öğŸrenim ve katkı kredisi ile yurt kayıt işŸlemlerinde öğŸrencilerden istenilmekte olan 12 adet belge, kamu kurum ve kuruluşŸları ile üniversitelerden elektronik ortamda alınmak suretiyle 1’e düşŸürülmüşŸtür. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğŸrenciler TC Ziraat Bankasının ilgili şŸubesinden adına düzenlenmişŸ olan Bankkartını alarak, burs veya kredisini bankanın her¬hangi bir ATM` sinden veya şŸubesinden masraf ödemeden istediğŸi zaman alabilmektedir. Kurumdan burs veya öğŸrenim kredisi alan öğŸrencilere ödemeler üçer aylık dönemler halinde yapılmakta iken, Ocak 2005 tarihinden itibaren aksama olmaksızın her ayın 7`sinde aylık olarak ödenmeye başŸlanmışŸtır. 2002 yılında 45 TL olan burs ve öğŸrenim kredisi miktarı,  2010 yılında % 344  artışŸla 200 TL’ye yükseltilmişŸtir.

Yüksek lisans öğŸrencilerine aylık burs/öğŸrenim kredisi miktarının 2 katı( 200x 2 = 400 TL) Doktora öğŸrencilerine ise 3 katı (200 x 3 = 600 TL) ödenmektedir. BaşŸarılı öğŸrencileri desteklemek için, 2004–2005 öğŸretim yılından itibaren ܖSS sonucunda sayısal, sözel, eşŸit ağŸırlık, yabancı dil dallarında ilk 100’e giren öğŸrencilere aylık burs tutarının 3 katı (200 x 3 = 600 TL) burs verilmektedir. Sporu ve sporcuyu desteklemek için, 2005–2006 öğŸretim yılından itibaren, amatör spor dallarından herhangi birinde milli olmuşŸ yüksek öğŸrenim öğŸrencilerine aylık burs tutarının 3 katı (200 x 3 = 600 TL) burs verilmektedir. 2002 yılında 451.550 öğŸrenciye öğŸrenim kredisi verilirken 2009 yılında burs ve öğŸrenim kredisi alan öğŸrenci sayısı %113’lük artışŸla 961.227’ye ulaşŸmışŸtır.

TAKA: Genel Müdürüm en fazla tartışŸılan kredi borçları?

ALBAYRAK: Kurumdan öğŸrenim ve katkı kredisi alan borçlularla ilgili olarak, 18.05.2006 tarihinde yürürlüğŸe giren 5505 sayılı Kanuna istinaden, işŸsiz olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda (Emekli SandığŸı, SSK ve BağŸ-Kur) kaydı bulunmayanlardan, borç ödemesi başŸlamayanlar ile borçlarını hiç aksatmadan ödeyenlerin borçları, Kuruma bir dilekçe ile müracaat edilmesi halinde birer yıllık süreyle ertelenmektedir.

TAKA: YURT-KUR çok gelişŸti?

ALBAYRAK: Bizim çocuklarımızın kalamayacağŸı yerde başŸka vatandaşŸların çocuklarının kalmasını arzu etmiyoruz. Son yedi yıldır benimsemişŸ olduğŸumuz kaliteli hizmet verme politikası doğŸrultusunda hızlı bir değŸişŸim ve gelişŸim süreci içerisine girilmişŸtir. 2004 yılından itibaren hizmete giren yurtlarda öğŸrenci odaları 1, 3 ve 4 kişŸilik olup karyola sisteminde döşŸenmişŸ, ahşŸap mobilyalı, içinde banyo, tuvalet, TV, buzdolabı, telefon bulunmaktadır.

Ayrıca engelli öğŸrencilerin de ihtiyaçlarını rahatlıkla karşŸılayabilecekleri ortamlar sağŸlanmışŸtır. Yurtlarda barınan engelli öğŸrencilerin eğŸitimleri süresince hayatlarının kolaylaşŸtırılması, yaşŸam alanlarındaki engellerin olabildiğŸince kaldırılması amacıyla çalışŸmaların daha bilimsel, daha bilinçli yapılabilmesi adına çalışŸanların bilgi düzeyi artırılarak çalışŸmalara yeni bir yön verilmişŸtir. Bu doğŸrultuda ܖzürlüler İdaresi BaşŸkanlığŸı ile 2008 yılında İşŸbirliğŸi Protokolü imzalanmışŸtır.

Kurum yurtlarında daha çok öğŸrencinin barındırılmasının yanında özellikle yatakhane, yemekhane, kantin, okuma salonları, banyo, tuvalet vb bölümlerinin modern şŸartlarda en iyi hizmeti en iyi malzemeyle verebilmesi için asgari kriterler ve normlar tespit edilerek, ülke düzeyinde tüm yurtlarda aynı standartların uygulanması çalışŸmalarına hız verilmişŸtir.

܇izim, resim odaları ve modern ders çalışŸma mekanları ile yurtlarda, öğŸrencilerin çalışŸmalarını kolaylaşŸtırıp, verimlerinin artması için her tür çalışŸma yapılmaktadır. Kurum yurtlarında kullanılmakta olan nevresimler uygun renk ve desenlerde yenilenmişŸ, pamuk yastıkların yerine daha hijyenik olan elyaf yastık kullanımına geçilmişŸtir. Ayrıca battaniye yerine elyaf yorgan kullanılması için çalışŸmalar devam etmektedir. 2009 yılından itibaren hizmete giren yurtlarda bazalı yataklar kullanılmaya başŸlanmışŸtır. Yurt binaları ailelerin ziyaretine açılmışŸtır. Her öğŸrencinin ailesi, öğŸrencilerin kaldığŸı odayı, yemek yediğŸi lokantayı, sosyal tesisleri görme imkanına sahiptir.

TAKA: Kayıt dönemlerinde standlar kuruyorsunuz?

ALBYARAK: Yurtlara yeni kayıt yaptıracak öğŸrencilerin yanı sıra kamuoyunun da kurumun hizmet ve faaliyetleri hakkında bilgilendirilmesi amacıyla ülkemiz genelinde “YURTKUR Tanıtım Günleri” düzenlenmektedir. Fakülte ve yüksek okullara kayıt yaptırmak için gelen öğŸrencileri Yüksek ܖğŸrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu hakkında bilgilendirmek ve yurtlara yönlendirmek amacıyla son iki yıldır şŸehirlerarası otobüs terminallerinde “DanışŸma Masaları” kurulmaktadır. DanışŸma Masalarında ailesinin bulunduğŸu şŸehirden ayrılarak, başŸka bir ilde öğŸrenime başŸlayacak olan gençlerin geldikleri şŸehir, barınacakları yurt, burs/kredi hizmetleri ile ilgili izlenecek yol, imkanlar, hizmetler, ulaşŸım vb hakkında doğŸru bilgiye direkt ulaşŸmalarını sağŸlamak amaçlanmaktadır.

TAKA. Sayın Albayrak teknolojiyi de kuruma getirdiniz?

ALBAYRAK: ܖğŸrencilere büyük kolaylık getiren, işŸ ve işŸlemleri basitleşŸtiren KYKe-Yurt Projesi (ܖğŸrenci girişŸ ve çıkışŸlarının, akşŸam imzalarının ve yemek kuponlarının elektronik ortamda takip edilmesi) başŸlatılmışŸtır. Bu uygulama ile manyetik kart ve/veya parmak izi okuyuculu sistem ile öğŸrenciler girişŸlerini yapmakta, çıkışŸta ise sadece kartlarını/parmak izini, elektronik okuyucu ile okutarak çıkmaktadırlar. ܖğŸrencilerin akşŸam imzalarının ve yemek kuponlarının elektronik ortamda alınması çalışŸmaları devam etmekte olup, öğŸrencilerimize kolaylık getiren, işŸ ve işŸlemleri basitleşŸtiren bu sistem ile 2010 yılı içinde 64 yurtta hizmet verilmektedir.

TAKA: ܖğŸrencilerin beslenme konusu var, ona da değŸinir misiniz?

ALBAYRAK: Kurum yurtlarında barınan öğŸrencilere kahvaltı ve akşŸam yemeklerine belli ölçüde Devlet Katkısı sağŸlanmaktadır. 2002 yılında sadece akşŸam yemeğŸine 0.50 TL’lik yardım yapılmakta iken, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ilk kez sabah kahvaltısı yardımı başŸlatılmışŸtır. Beslenme yardımı 2010 yılında (1,60 TL’ si sabah kahvaltısı, 2,40 TL’ si akşŸam yemeğŸi olmak üzere) % 700’lük artışŸla 4,00 TL’ ye yükseltilmişŸtir. Devlet koruması altında bulunan öğŸrencilere de 1984 yılından itibaren yapılan günlük yemek yardımı 13,00 TL’ye yükseltilmişŸtir.

1 Ekim 2010 tarihinden itibaren yurtlarımızda barınan  bütün öğŸrencilere hafta sonları ve resmi tatil günlerinde de beslenme yardımına başŸlanmışŸtır. Hafta sonu uygulaması ile öğŸrenci başŸına yapılan aylık beslenme yardımı 120 TL olacaktır. Buna karşŸılık öğŸrencilerimizden aylık sadece 90 TL yurt yatak ücreti alınmaktadır.

TAKA: Bayanlara özel koruma var?

ALBAYRAK: BaşŸbakanımız 5 yıl önce bir açıklamasında kızlara pozitif ayrımcılık yapacağŸız demişŸti. Biz bunu dikkate alarak kapasite artışŸında kız öğŸrenciler lehine kapasiteyi daha da arttırdık. Eylül 2010 tarihi itibariyle yurtlarımızda kız öğŸrenci kapasitesi 142.358, erkek öğŸrenci kapasitesi 99.581 olmak üzere toplam kapasite 242.939’ dur.

TAKA: Trabzonlusunuz, 2011 Olimpik Gençlik Festivali ile ilgili olarak da Trabzon’da yatırımlarınız var bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

ALBAYRAK-15.09.2010 tarihi itibariyle  Trabzon Merkez ve ilçeler toplam kapasitesi: 5.950. 2009 yılında Yomra’da 510 yatak kapasiteli yurt(Sayın BaşŸbakanımız tarafından 20.12.2010’da müstakil açılışŸ yapıldı.) 2010 yılında Trabzon’da 100 yatak kapasiteli yurt hizmete girdi. 2010 yılı yatırım programında Trabzon ilinde 3600 yatak kapasiteli yurt projesi yer almaktadır:

1)KTܜ kampus alanı içerisinde bulunan 500 kişŸilik yurt projesinin inşŸaatı devam etmekte  olup, Ekim-2010’da hizmete girecektir.
 
2)2500 kişŸilik yurt projesinin inşŸaatı devam etmektedir. Mayıs-2011’da hizmete girecektir.

3)BeşŸikdüzü’nde 300, Of’ta 300 kapasiteli yurt projelerinin inşŸaatı başŸladı. Bu doğŸrultuda; Trabzon İli toplam kapasite artışŸ oranı % 67 olacaktır. İnşŸa edilmekte olan yurtlarımızın dışŸında ayrıca kampus alanı içinde bulunan mevcut yurtlarımızda da iyileşŸtirme çalışŸmaları gerçekleşŸtirilmişŸtir. Yatak bloklarının suit odalara dönüşŸtürülmesine ilişŸkin çalışŸmalar tamamlanmışŸtır. İnşŸa etmekte olduğŸumuz yurtlar 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında Trabzon 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Festivali kapsamında gelecek olan sporcu kafilelerinin barındırılmasında kullanılacaktır. Sürmene’de hayırsever vatandaşŸ İsminaz Kanca tarafından Kurumumuza bağŸışŸlanan arsa üzerine 300 kişŸilik yurt projesi inşŸa edilecektir.

TAKA: Yatırım programı ve yeni yurt projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

ALBAYRAK: Kurumumuz tarihinde görülmemişŸ bir hızla büyümekte kaliteli hizmete paralel yatak sayınsını da arttırmaktadır. Bu doğŸrultuda; Kurumumuz yatırım faaliyetlerinden kısaca söz etmekte fayda var. Kurumumuz 2010 yılı yatırım programında 121 adet 80.500 yatak kapasiteli yurt projesi bulunmaktadır. Bunlardan; 39 adet 33.050  kapasiteli yurt projesinin inşŸaatı devam etmektedir. 24  adet 14.850  kapasiteli yurt projesi sözleşŸme ve inşŸaat ihalesi aşŸamasındadır.

14 adet  11.150 kapasiteli yurt projesinin proje adaptasyon çalışŸmaları devam etmektedir. 44 adet 21.450 kapasiteli yurt projesinin arsa tahsis ve arsa hukuki ve fiziki bilgilerini toplama çalışŸmaları devam etmektedir.  2003 yılından bugüne kadar toplam 63.743 yatak kapasiteli 150 adet yurt hizmete girmişŸtir. Bu yurtlar 2003 yılından önceki gibi ranza sistemiyle açılsaydı, mevcut kapasiteye 127.486 yatak ilave edilmişŸ olacaktı.
 
Taka Gazetesi

Fiziki durumu uygun yurtlarımızda, ranzadan karyola sistemine geçilmişŸ, 8 ve 10 kişŸilik odalarda kapasite düşŸümü yapılmışŸ, hamam sisteminden vazgeçilerek duşŸlar katlara çıkarılmışŸ olup, iyileşŸtirme çalışŸmaları sürdürülmektedir. Bu suretle mevcut yurtlarımızda 8.991 kapasite düşŸümü yapılmışŸtır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90