banner102

Dünya Şampiyonu olan Oflu!

Dünya Şampiyonu motosikletçi Sofuoğlu Trabzonspor dergisine özel yaşamını anlattı.

06 Eylül 2010 Pazartesi 21:45
Dünya Şampiyonu olan Oflu!
 2007 yılı Supersport Dünya şžampiyonu Kenan SofuoğŸlu’ndan çarpıcı açıklamalar…

"Abim Trabzon'a ve Trabzon'un değŸerlerine çok önem veriyordu. Ben Sakarya'da doğŸduğŸum ancak ailemden gelen bir Trabzonluluk var tabi. Babam Of, annem Tonyalı. Dedemler zamanında Sakarya'ya göç ettiler ve buraya yerleşŸtiler..."

“ABİM TAM FANATİKTİ”

Peki sen de Trabzon'a gelip gidiyor musun abin gibi?

Abim daha sık gelip gidiyordu. En son bir kaç ay önce oradaydım. Motorumla geldim ve Uzungöl'e çıktım. Orada bir kaç gün kaldım. ܇ok güzel bir doğŸası var Karadeniz'in. Ayrıca Sultan Murat Yaylası'na çıktım. Yaylaları gezdim. Sümela Manastırı'na çıktım.

Abinden sonra 61 motor numarasıyla yarışŸmayı düşŸündün mü?

Evet düşŸündüm. Ama yurt dışŸında 8 yıldır 54'le yarışŸtığŸım için değŸişŸtirmedim. Türkiye'deki yarışŸlarda 61 motor numarasıyla yarışŸıyorum. Türkiye'de düzenlenecek olan kendi şŸampiyonamızda da 61 numarasını taşŸıyacağŸım. Sakarya'nın çoğŸu Trabzonlu zaten. Orada da Trabzonlu gibi yaşŸıyoruz.

Trabzon'un sendeki çağŸrışŸımları ne?

Abim kemençeyi çok sever, Trabzon denince dururdu. Hayat onun için Trabzonluluk demekti. Bizde de var Trabzonluluk ancak abim çok daha fazla tutkuluydu.

“ܖRNEK ALDIğžIM İSİM FATİH SULTAN MEHMET”

Kaskında Osmanlı tuğŸrası var ve Fatih Sultan Mehmet’i örnek alıyorsun. Bunun Nedeni ne?

Hiçbir zaman bir sporcuyu idol olarak kendime seçmedim. Acaba onlar benim geldiğŸim yerden gelseler, bu kadar dayanabilirler miydi? YaşŸadıklarımı bir ben, bir de çevremdekiler bilir. Avrupalılar’ın her türlü imkanları önlerinde. Rossi ve diğŸerleri, yapılmışŸ hazır yollarda yürüdüler. Ben ise yolları yaparak, açarak geldim. ܖrnek aldığŸım kişŸi, Fatih Sultan Mehmet. Bunun nedeni 21 yaşŸında yüzlerce yıldır fethedilemeyen İstanbul’u fethetmesi. Ben de henüz o yaşŸlardayım, 22 yaşŸında Dünya SuperSport şŸampiyonu oldum.

“AİLEM MOTOR KULLANMAMA SICAK BAKMADI”

Motorsiklet tutkunu bir aileden geliyorsun. ܖnünde yaşŸanmışŸ acı hikayeler var. Ailen senin motora başŸlamana nasıl baktı?

İlk başŸta pek istemediler. ܇ünkü iki ağŸabeyim yarışŸıyordu ve üçüncüsüne gerek yoktu. Ama ailenin küçük çocukları ağŸabeylerine özenirler. Bahattin ağŸabeyimin sakatlanmasının ardından motosikleti boşŸ kaldı. Babam da yalvarmalarımı kabul etti. ܇ıktığŸım ilk yarışŸı -amatör bir klasmandı- kazandım. BaşŸarım ailemi etkiledi. Bu sayede yarışŸmaya başŸladım.

“BABAMIN OLMASAYDI şžAMPİYON OLAMAZDIM

Baban bir motosiklet atölyesi yerine restoran işŸletseydi, aşŸçı mı olurdun, yoksa yine motosiklet sürücüsü mü?

Lisedeyken elektriğŸe ve elektroniğŸe hevesim vardı. Belki de bu yönde bir eğŸitim alırdım. Motosiklete yönelmemin sebebi, ağŸabeylerimin sürekli motosiklet kullanmaları ve ailecek bu işŸle uğŸraşŸmamızdı. şžunu açıkça söyleyebilirim; babamın bir restoranı olsaydı ya da devlet memurluğŸu yapsaydı bugün ben dünya şŸampiyonu olamazdım. Kader bu. Bizim hayatımız, işŸimiz motosiklet. AğŸabeylerimi kaybetmemiz de aynı şŸekilde. Biz motosikletten kopamıyoruz. Siz annenizi, babanızı silebilir misiniz?

VEFATLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ”

AğŸabeylerini yitirdin, deprem felaketi yaşŸadın. Sinan vefat ettikten sonra çok büyük bir kaza geçirdin. AyağŸın kırıldı. Tüm bunlar üzerinde tedirginlik yaratmadı mı?

Sinan ağŸabeyimin vefatından sonra derecelerim iyi olmamaya başŸladı ki, yarışŸlar moral işŸidir. Moralim bozuktu. Sıkıntım şŸuydu; bana da bir şŸey olursa annem, babam ne yapar? Dikkat edeyim, düşŸmeyeyim de annem, babam görmesin diye çok sıkıntı yaşŸadım. İtalya’da geçirdiğŸim kaza bana biraz rahatlık verdi. O çok büyük bir kazaydı. şžöyle düşŸündüm; zaten başŸına bir şŸey gelecekse, önüne geçemiyorsun.

“ANNEM SܜREKLİ ‘DİKKATLİ OL’ DİYOR”

Ailenin duyarlılığŸı arttı mı ?

Babam bu yönde bir tepki vermedi bana . Annedir sonuçta . Annem sürekli, ‘dikkatli ol ‘diyor. Ama yarışŸma diye bir şŸey ağŸzından çıkmadı.

Uzun yürüyüşŸünde destek gördün mü?

Bence devlet elinden geleni yapıyor. Beni üzen nokta ödüllerin dağŸıtılma kriteri. Senede 15 yarışŸım var. 15 farklı ülke, 15 farklı pist. Hava şŸartları değŸişŸiyor, mekanik problemler oluyor. 1 yıl boyunca mücadele veriliyor. Benim Türk olarak, evimde yarışŸım yok. Hep deplasmandayım. Buna rağŸmen dünya şŸampiyonu oluyorsunuz. Sonuçta bir olimpik sporcuya 2 bin altın verilirken, benim ödülüm federasyonun da desteğŸiyle 200 altın oluyor. Devletin, yönetmelikleri, ödülleri ve desteğŸiyle biraz daha diğŸer sporlara eğŸilmesi gerekiyor. Bunu kesinlikle yadırgamıyorum. ܇ünkü benden önce motosiklet sporuyla bu düzeyde uğŸraşŸan bir sporcu yoktu. DoğŸal olarak da devletin bir yönetmeliğŸi yoktu. şžu anda federasyonumuz inanılmaz derecede aktif. Belki de konuya şŸuradan başŸlamak gerekiyor. ܖnce sporcu üzerine düşŸen vazifeyi yapmalı ve belli noktaya gelmeli. Sponsorlara da çok ihtiyaç var. Sponsorlara bu sporu yine sporcular tanıtacak.

SPORCU ZORLUğžU GܖRMELİ”

Sporcu zorluğŸu görmeli mi başŸarılı olabilmesi için?

Bence rahat yaşŸayan bir sporcu kolay kolay başŸarılı olamaz. Zorluklar sporcunun kamçısıdır. Beni en çok kamçılayan şŸey başŸıma gelen zorluklardır. Zorluklar nedeniyle daha azimli çalışŸtım. BaşŸka seçeneğŸim yoktu. şžu anda benim konumumdaki bir insan için, gerekli desteğŸi aldım. Ayrıca çevremdeki insanlardan fazlasıyla destek görüyorum. Bu konuma gelene kadar destek almamışŸtım. Ama şŸikayetçi değŸilim. ܜlkemiz bu sporu bilmiyor. İnşŸallah ben bunu zamanla öğŸretmeye çalışŸacağŸım. İleriye yönelik projelerim de var. En büyük niyetim, motosiklet yarışŸı okulu açmak; SofuoğŸlu Racing School. Bilgi birikimimin kaybolup gitmesini istemiyorum. Burada yetişŸebilecek çok yetenekli çocuklar var. ܖzellikle bir Türk’ün cesareti Avrupalılar’dan daha farklı ve fazladır.

U܇AK BİLETLERİMİ AİLEM ALIYORDU”

Ekonomik açıdan verdiklerinin karşŸılığŸını alıyor musun?

İlk yılımda yarışŸabilmek için çok para harcadım. ܇ok derken, 20 bin Euro. Ama bu para bizim için çoktu. İşŸyerimiz vardı. Bütün motosikletlerimize kadar sattık. Daha sonra benim her yıl normal şŸartlarda 100-200-300 bin Euro civarında sponsor gelirine ihtiyacım vardı. Hiçbirini bulamıyorduk. Ama çok başŸarılı olduğŸum için de takımlar benden vazgeçmiyordu. Yıllarca bu işŸten para kazanmadım. Uçak masraflarımı ailem zar zor karşŸılıyordu. Karavan kiralıyordum, karavanda kalıyordum o şŸekilde orada yaşŸamaya çalışŸıyordum. Tabii şŸampiyonluk sonrası işŸler değŸişŸti. Tarihte rekor 7 yarışŸtı bir sezon içinde, ben 13 yarışŸtan 8 tanesinde birinci oldum. Tüm bunların sonunda ne kazandın diye geriye dönüp bakarsan, ikinci lig topçusu bile benden daha fazla para kazanıyor. Ama ben memnunum. ܇ünkü sevdiğŸim işŸi yapıyorum.

YETENEK-SABIR-TECRܜBE

Söylediklerin hayli mesajlar içeriyordu. Vermek istediğŸin başŸka bir mesaj var mı?

Kazanan her zaman çözüm, kaybeden bahane bulur. ܜç nokta çok önemli: 1- Yetenek, 2-Sabır, 3-Tecrübe . Tecrübe gelmeden asla sonuç alamazsınız. Ben bir anda şŸampiyonluğŸa ulaşŸmadım, 8 yıllık mücadelenin ardından ulaşŸtım. Bu sekiz yılda, hem sabrım ölçüldü, hem tecrübe kazandım.

“ANNEME KALSA BENİ BUGܜN EVLENDİRİR”

Karadenizliler bir an önce torun sahibi olmak isterler. Annenden bu yönde bir baskı var mı?

Anneme kalsa, bugün evlenmemi istiyor. Babam ise ‘Sen ne yaparsan doğŸru yaparsın’ diyor. ܇ünkü yedi yıldır yurt dışŸında yalnız yaşŸıyorum. Babam bana hiçbir konuda baskı yapmadı. Benim düşŸüncemde önümüzdeki üç dört senelik süreçte böyle bir planım yok. Tabii ki her şŸey nasip kısmettir. Ayrıca şŸimdi böyle bir aday da bulunmuyor .

Formula 1’de çok yetenekli pilotlar var. Ancak orada en belirleyici faktör arabalar. Bunu senin branşŸınla karşŸılaşŸtırır mısın?

Schumacher benim motosikletimle test yaptı. Benden 4-5 saniye yavaşŸtı. Bizde bir turda 4-5 saniye yersen barajı aşŸamazsın. Rossi 2 hafta önce Ferrari’nin F1 aracını kullandı. Bir saniye civarında yavaşŸ. Formula 1, bizim yarışŸlara göre çok kolay. Motosikletle 250 ile giderken yere yatırıp kaldırdığŸınız zaman tekerleğŸiniz, parmak kalınlığŸında yere basıyor. Schumacher’e sorun; o da aynısını söyleyecektir. Formula 1 aracının kullanımı, bizim motosikletlerin kullanımına göre çok daha kolay. Hamilton geldi, ilk sezonunda neredeyse dünya şŸampiyonu oluyordu, ikinci senesinde çok rahat bir şŸekilde kazandı. Schumacher ve bir çok pilotun dediğŸi gibi Formula 1’de araca eşŸeğŸi bile oturtsanız, kullanabilecek hale gelirmişŸ.

“ROSSİ Ü‡OK İYİ BİR PİLOT”

Son olarak Kenan mı Rossi mi?

Rossi, dünyadaki en yetenekli, en iyi pilot. 8 kez dünya şŸampiyonu oldu. 4-5 yaşŸlarında kariyerine başŸlamışŸ. Ben ise 18 yaşŸında. Ayrıca farklı klasmanlardayız. Ben Moto GP’ye gitsem zorlanırım, Rossi SuperSport’a gelse zorlanır.

Röportaj: Serdal şžAHİN / Trabzonspor Resmi Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90