banner102

Erdal Saral: "Eğer belediye başkanı olsaydık...!"

Of Halk Eğitim Müdürlüğü Yazılı Basın Muhabirleri Of Ticaret Odası Başkanı Erdal Saral ile bir araya geldi.

24 Mayıs 2013 Cuma 10:23
Erdal Saral:

 Of Ticaret Odası hakkında gerçekleştirilen röportaja, Of Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ömer Lütfü Saral'da katıldı.

Of ve Of Ticaret Odası hakkında, 8 Yazılı Basın Muhabirliği kursiyerlerinin sorup, Erdal Saral’ın cevapladığı röportaj şu şekilde gerçekleşti:

-Kısaca Kendinizi Tanıtır mısınız?

- Adım Erdal Saral. 1959 yılında Of'ta doğdum. İlkokulu Çorlu'da okudum. Orta Okulun birinci sınıfını Burdur'da okudum.  Daha sonra Of Şehit Ahmet Türkan lisesinde okuyarak bu okuldan mezun oldum. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini 1981 yılında bitirdim. Üniversiteden sonra Askerlik görevimi yaparak iş hayatına başladım. Dünyada gıda sektöründe 7. Sırada olan bir firmada yönetici olarak çalıştım. Daha sonra Lipton Çay Fabrikasında 8 sene çalıştım. Fabrika görevimden sonra serbest Ticarete atılarak Beyaz Rusya, Gürcistan ve Ermenistan ile ticari faaliyette bulundum. 2000 yılında Türkiye'ye geldik ve 2003 yılında Of Sanayi ve Ticaret Odasını kurduk.  21 Mayıs 2013 tarihinde Özçay Çay Fabrikasında Yönetim Kurulu üyeliği ve genel müdürlük görevine başladım. Şu anda da Of Ticaret Odası Başkanlığı, Özçay Genel Müdürlüğü ve özel sektörde ticari faaliyetlerimi sürdürüyorum.


-Of Ticaret ve Sanayi Odası hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz? ?  

-Of Ticaret Odası, 2003 yılında kurulan ve Türkiye’de son tescil edilen bir kuruluştur. Bu kurum aracılığı ile İlçemizde bulunan ticari kuruluşlara her türlü konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz.  Ticari faaliyetlerini daha verimli ve kaliteli olarak ileriye götürmeleri için çeşitli projeler üretip üyelerimiz ile paylaşılıyoruz.

-Of Ticaret ve Sanayi Odasının Of halkına bir katkısı var mı?

Bizim bölgemizde yaklaşık 10 bin Tarım BAĞ-KUR’lu insan var.  Bu insanlar eskiden kalkıp köylerinden Of'a, buradan da Trabzon'a gidiyorlardı. Trabzon'da saatlerce kuyruk bekleyerek işini halletmeye çalışıyorlardı. Tabi ki herkes aynı gün işini halledemeden geri dönüp başka bir gün gidiyorlardı. Bu da ek bir külfet gerektiriyordu.  Biz de BAĞ-KUR irtibat bürosunun ilçeye gelmesine vesile olup, Trabzon’da yapılan tüm işlemlerin burada yapılmasını sağladık.  Bu insanların rahatlığının yanında, birde bunun maddi boyutunu ilçemize kazandırdık. 10 bin kişinin Trabzon'a gidiş-geliş, yemek vb masraflarını düşündüğünüz zaman, bu çok büyük bir meblağ yapıyor.

Ayrıca Of’ta BAĞ-KUR irtibat bürosunu açarak BAĞ-KUR ‘lu vatandaşların emeklilik hariç tüm işlemlerinin yapılması sağladı. BAĞ-KUR’un SGK çatısı altında toplanmasıyla birlikte ilçemizde SGK Kurumu kuruldu. Bu sayede tüm sigortalıların işlemleri ilçemizde gerçekleştiriliyor.

-Ticaret odası olarak düşündüğünüz veya hazırladığını projeleriniz var mı?

- Of Ticaret ve Sanayi Odası olarak Macaristan'la birlikte finansal bilgilendirme merkezli 90 bin Euro’luk bir proje hazırladık ve hayata geçirdik. Macaristan’dan heyetler geldi, biz de buradan gruplar gönderdik.  Finansal Bilgilendirme toplantıları yaptık. Bu bilgilendirme merkezi ile Avrupa birliği projelerinden destek almaya çalışan insanlara yol gösterecek bir proje yaptık.  

Bunun yanında, Odalar ve Borsalar birliği bünyesinde her sene gıda ve eğitim yardımı yaptık. Geçtiğimiz yıl, gıda ve Eğitim yardımı olarak toplam 50.000 TL’lik yardım yaptık. Bu yardımların 25.000 TL olarak 500 aileye gıda yardımı, aynı şekilde 25.000 TL olarak ta 500 öğrenciye eğitim yardımı yaptık. Bu yardımları 10 yıldır öğrencilere ve muhtaç ailelere dağıtıyoruz.


- Of Ticaret ve Sanayi Odasının Kumpas ve Çarktan oluşan logosu neyi ifade ediyor?

-Logomuzda yer alan kumpas F harfidir, çarkta O harfidir. Bu logoyu ilk Ticaret Odasını kurduğumuzda İstanbul'da bir şirkete yapması için talimat verdik. Yapılan ilk logoda bir çark vardı, içinde de F harfi vardı.

Odamızın gerekli ihtiyaçlarımın giderilmesi ve herkese daha kaliteli hizmet verebilmesi için iş adamlarımıza ziyaretler gerçekleştiriyorduk. Bunlardan, Of-Hayrat Derneği Başkanı Niyazi Musaoğlu'nu ziyaret ettik. Kendisine kurumumuzu tanıtırken, yaptırmış olduğumuz logomuzu gördü ve F harfinin yerine kumpas koymamızı istedi. Bizde bunu logomuzu yapan şirkete söyledik ve F harfinin yerine kumpas koydurarak logomuzu şimdiki şekline döndürdük.

-Çeşitli bankalarla yapmış olduğunu protokoller odaya kayıtlı esnaflara ne gibi fayda sağlıyor?

       Biz kayıtlı üyelerimiz için faydalı olacak bütün imkânları sağlamaya çalışıyoruz. Bu bağlamda, esnaflarımıza düşük oranlı kredi imkânı sağlamak için banka ile protokol imzaladık. Bunu duyan bir başka banka daha düşük oranlı kredi sağlama seçeneği sundu. Biz bunu da değerlendirdik. Aynı şekilde bir başka banka daha düşük oranda kredi imkânı sağlama teklifi sundu. Bu şekilde bir rekabet ortamı oluştu ve bu ortam esnaflarımıza olumlu yönde yansımış oldu.

-Hem Of Ticaret Odası Başkanlığını hemde Özçay Başkanlığını Yapıyorsunuz. Bu sizin için Zor Olmuyor mu?

-Elbette zor oluyor, fakat bunu severek yaptığımız için üstesinden gelebiliyoruz. Bu ikisinin haricinde birde özel şirketimde ticaret yapıyorum. Bununla ilgili önceden çalıştığım yerde bulunan Personel Direktörü Bana:  Benim 24 saat çalıştığımı, personellerin ise 25 saat çalıştığını söyledi.  Bende nasıl oluyor diye sorunca, 'Biz her gün 1 saat erken kalkıyoruz ve daha fazla iş yapıyoruz' dedi. Biz de bu yöntemi kullanarak, her gün bir saat daha erken uyanıp çalışmaya başlıyoruz.

-Resmi web sitesinde bulunan dilek ve şikâyet bölümü aktif olarak kullanılıyor mu? Kullanılıyorsa ne tür mesajlar alıyorsunuz?

-Evet aktif olarak kullanılıyoruz. Bize gelen mesajların ekseriyeti, bizimle olan iletişim hakkında oluyor. Bizde gönderilen bütün mesajları okuyup değerlendirmeye çalışıyoruz.

-İlçemizin sahip olduğu Sosyal, Kültürel ve Tarihsel yapıları uluslararası alana taşımakta, İlçemizin talihsiz olduğunu düşünüyorsunuz.  Bunun sebebi nedir?

-Bölgemize binlerce turist gelmesine rağmen bu turistlerin % 1 i İlçemize gelmiyor.  Bunun birçok sebebi olabilir fakat önemli sebeplerinden biri de, İlçemizin Tarihini, Kültürünü ve Medeniyetini Anlatacak bir konferans, seminer ve kitapların olmadığıdır.  Bu bağlamda ilçemizi talihsiz olarak görüyorum.

-İlçemizin çarpık yapılaşmasıyla ilgili eleştirileriniz var. Bu konuda sizin önerileriniz nelerdir?

-Bu  sorun hizmet anlayışındaki farklılıktır. Biz 2009 yılı seçimlerinde Saadet Partisi Belediye Başkanı adayıydım. Bizim en büyük sloganımız bu projeydi. Yani çarpık yapılaşma sorununu düzelme idi. Bundan dolayı, bu konuda menfaati olanlar beni seçmediklerini düşünüyorum.  Eğer biz belediye başkanı olsaydık, net bir şekilde söylüyorum bu sorun asla olmazdı.

-Ticaret odası üyelerine, seyahat sırasında otellerde indirim sağlanıyor. Bu çalışmanız hakkında bilgi verir misiniz?

-Ticaret odasına üye olanlara seyahat yapacakları zaman kartlar veriyoruz. Otellere gittikleri zaman kartları otellere gösteriyorlar ve otellerden % 30 hatta bazı otellerde ise %50 civarında indirime tabi tutuluyorlar.

-Son olarak, biz kursiyerlere ve Of halkına iletmek istediklerinizi alabilir miyiz?

- Gazeteciler olarak topluma yön veren bir nitelikte insanlar olacaksınız. Eğer toplumun nabzını doğru tutup, insanlara doğru ve gerçekleri anlatabilme becerisine sahip olursanız, toplumun gelişmesine fayda sağlarsınız. Bu yüzden, iyi insan olup gazeteciliğinizi yaparsanız, toplumda iyi insan yetiştirmeye de katkı sağlamış olursunuz. Sizlerin bu düşüncede olduğuna inanıyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 24.05.2013 14:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Recep Öz 2013-05-24 16:05:04

eğer belediye reisi olsaydım diyorsunuz ama çevreniz ufkunuz halktan yana olmanızda engel erdal efendi bir kere çevrenizden başkasına hayat hakkı tanımazsınız bir yıl evvel geldiğiniz özçayın müdürlüğü görevinde aldığınız astronomik ücreti hak edecek hiçbir icraatınızın olmadığı genel kuruldaki hesaplanırından anlaşılmaktadır üretiçiler bu bir yıllık karnenizi asla olumlu değerlendirmektedir sadece kuru çay satışı yapabilenler çay vermektedir bende bir ilçe vatandaşı olarak diyorum ki iyiki belediye başkanı olmadınız insanlarla konuşurken bile samimiyetsizliğiniz açıkca belli olmaktadır sanki başka bir dünya insanı gibisiniz biz bize yakın insanları bağrımıza basarız

Avatar
Kerim @Recep Öz 2013-05-25 09:47:33

samimi görünüpte bizi aldatan belediye başkanlarınıda gördük.

Avatar
inanç ak @Kerim 2013-05-27 20:05:37

ülkemizdeki vesayet altındaki demokrasi halkın kablumbağa duyarsızlığı yüzünden nasıl bir arpa boyu ilerlemiyorsa , güzel ilçemiz oftada durum bundan farklı değil maalesef ilçemizin potansiyeli insangücü hepsi hikaye bence.. kabile demokrasisi olduktan sonra yerel seçimlerin ne anlamı kalır. afrika ülkelerinde bile böyle bir demokrasi anlayışı yok.. yalandan doğuyu falan eleştirmeyelim böyle saçma şey olmaz malum ailenin dışında bu ilçeye heyecanını yansıtmak isteyen olmayacakmı, artık bu kabuk yırtılmalı ve demokrasi filizi yeşermeli

Avatar
recep öz @inanç ak 2013-05-29 13:20:15

kabile demokrasisine en büyük örnek olan ilçemiz pkk öncesi güneydoğuyu andırıyor. civar fabrikalar ve devlet dairelerinde ne kadar avantajlı iş ve ihale varsa bu aileler tarafından kotarılıyor. bütün avantajlar bu malum aileler tarafından paylaşılıyor bu durum sadece of a mahsus değil hayrat eskipazar yöresine bu feodalite öylesine yerleşmiş ki yöremiz insanı bunu artık kaderimiz diye benimseyerek suya sabuna dokunmadan banyo yapıyor.. gizli gündem olarak tartışılan bu konuların artık açıkca ortaya konması lazım yoksa gelecek nesiller gözünde çok komik durumlara düşeriz.. çünkü bizden evvelki kuşaktan bize bırakılan en kötü bir durum bu

banner90