banner102

“İnsan hareketlerinin bir çoğu çocuklukta saklı“ - RÖPORTAJ

2011 yılında Kastamonu öğrencilerini TBMM'de temsil eden Hakan Çölez, şimdilerde başkanlığını yürüttüğü Kuzey İzcilik Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile çocuklara yönelik çalışmalar yapıyor. Biz de kendisiyle bir röportaj yaparak çalışmaları hakkında bilgi aldık. İşte o röportaj:

15 Ekim 2015 Perşembe 22:11
“İnsan hareketlerinin bir çoğu çocuklukta saklı“ - RÖPORTAJ
Merhaba, öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Hakan ÇÖLEZ Kastamonu Merkez İlçe de doğdum. Peygamber mesleği icra eden bir demirci babanın oğluyum. Okul Hayatımızın Lise de dahil olan kısmını Kastamonu da tamamladım. Üniversite hayatına Tokat GaziOsman Paşa Üniversitesinde Başlayıp 2.yıldan itibaren Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğine yatay geçiş ile geçip devam ettim ve burada bitirdim.
2010 Yılında Kastamonu Öğrenci Meclis Başkanı olarak İlimizi TBMM de temsil etme onurunu taşıdım. Üniversite yıllarımızda çeşitli derneklerde ve stk larda ve üniversite topluluklarında yöneticilik yaptım, yönetimlerinde bulundum.
Şuanda Kastamonu da kurmuş olduğum Kuzey İzcilik Gençlik Ve Spor Kulübü Derneğinin Başkanlığını Yürütmekteyim. Aynı zamanda haftalarda evlenerek birde aile kurduk. Bu yıl bizim için yeniliklerle dolu bir yıl oldu. Rabbim hayırlı etsin.

Hobileriniz ve sizi tanımlayacak özelliklerinizi de bilmek isteriz.

Özellikle  pek zaman ayırdığım bir alan yok  ancak bu güne kadar içine girmiş ve bulunmuş olduğum hayatın kattıkları olarak kitap okumak hayatımızın temelinde oldu. Bunun yanında çeşitli sporlar la amatör olarak alakadar olduk. Bunlara değinecek olursak okul hayatımızda Futbol ile ilgilendik. Sonra bir yıl yüzme ile meşgul olduk. Yakın zaman da ise Hentbol hakemliği ve Kastamonu yöresel halk oyunları ile meşgul oluyorum. Tabi içinde bulunduğum atmosferin asıl temeli olan çocuk sevgisini ve ilgisini de bunların arasına katmak lazım ki şuan hayatımı buna göre şekillendiriyorum.

En büyük hayaliniz ve gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz nelerdir?
En büyük hayalim şuan iç içe olduğumuz  genç nesillerle beraber güzel ülkem için bir çivi çakabilmek .

Başkanlığını yürüttüğünüz Kuzey İzcilik Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin amacı ve hedeflerinden bahseder misiniz?

Çocuklarımızın; Okul dışındaki vakitlerini sanatsal ve sportif aktivitelerle dolu dolu hem de eğlenerek geçirmelerini sağlıyoruz. Fiziksel ve zihinsel olarak zarar görebilecekleri yerlerden uzak tutuyor, eğitimcilerin gözetiminde kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunuyoruz. Bir örnek verecek olursak:İlkokul öğrencisi pırıl pırıl bir çocuğumuz hafta sonu internet kafede oyun oynamak istiyor. Cafeye gidiş geliş de dahil olmak üzere sadece bir günde sayısız küfür öğreniyor,sigara içenlerle temasta bulunuyor. Ancak kulübümüzde eğitmen gözetiminde bilgisayar oyunlarını sınırlı bir süre oynayabildiği gibi kazanmanın tek amaç olmadığını, aslolanın kaliteli zaman geçirerek eğlenmek olduğunu anlıyor. Bilgisayar oyunlarından kaynaklanan gereksiz hırslarından da kurtuluyor. Bu şekilde aile de çocuğunun güvenli ellerde olduğunu biliyor.

Zaten günümüzde dershane kuşu olmuş çocuklarımız, anne-baba ve çevrenin de hırsıyla, moda bir tabirle "Yarış Atı" gibi okuldan eve, evden dershaneye, oradan özel derse koşturup duruyor. Hırslanıyor, kinleniyor, arkadaşının kendisinden yüksek not almasına katlanamıyor. Artık aileler eve gelen çocuğuna "Sen kaç aldın? Arkadaşın kaç aldı? Niye 100 almadın?" gibi hiç de onaylamadığımız karşılaştıran ve yarıştıran bir davranış sergiliyor. Bugün bir arkadaşıyla simidini paylaşıp paylaşmadığını, kavga etmeden oyun oynayıp oynamadığını sormuyor. Varsa yoksa notlar... Müzik aletiyle güzel bir şarkı çaldığında ya da güzel bir resim yaptığında aile mutlu olmuyor. Notlarının iyi olmasını istiyor. Çocuk da zamanla kendini işe yaramaz hissediyor.
Halbuki çocuklarımız "Yılkı Atı" gibi olmalı. Çalışması gereken zamanda hakkını vererek çalışan; geri kalan vakitlerinde de kendini mutlu hissedecek kadar özgür... 
Çünkü yıllar sonra çocuklarımızın ayakları yere sağlam basan, kendini değerli hisseden ve mutlu bireyler olmasını isteriz. İşte biz bunun için varız. Amacımızda hedefimizde bu…

Derneğin kuruluşunda ve sonrasında herhangi bir problemle karşılaştınız mı?
 
Derneğimiz 04.08.22015 tarihinde kuruldu. Yeni bir faaliyet çatısı. Derneğimizin kuruluşuna niyet ettiğimiz günden bu güne hamdüsenalar olsun gerek kamuoyu gerekse kurumlar tarafından  herhangi bir zorlukla karşılaşmadık . Özellikle yönetimimin ve ailemin samimi tutumu ve desteği tüm aşamaların önünü açtı. Tabi Kastamonu Dernekler İl Müdürümüze de özellikle teşekkür etmek istiyorum bu süreçte kendileri de bizlere çok yardım etti zamanını ayırdı.
 
Bu tarz çalışmalara ilgi duyan insanlara ne tavsiye edersiniz?

Hayatlarının bir bölümünde yada tamamında imkanları dahilinde ya bu tür çalışmalara öncülük etsinler veya öncülük edenlere yardım etsinler. İnsan hareketlerinin bir çoğu çocuklukta saklı bunları keşfetmek; onlarla beraber büyümek gerçekten keyif ve huzur verici.

Sizin eklemek istediğiniz başka bir şey varsa lütfen buyrun.
Derneğimizin amaç ve hedeflerine değindik bunların fiili boyutuna değinmek istiyorum. Bahsettiğimiz tüm hedefleri belli bir program dahilinde gençlerimize kazandırıyoruz. Çocuklarımızla olabildiğince zaman geçirebilmek adına onları okul çıkışlarında derneğimizde ağırlıyoruz. Gönüllü eğitmenlerimiz var . Eğitmenlerimizin eşliğinde çocuklarımızın okul ödevlerine destek programlar sunuyoruz. Bilgisayar Laboratuvarı,Etkinlik Salonumuz mevcut buralarda çocuklarımızla hem oyun oynuyor hemde ekip olarak nasıl oyun oynanacağını öğreniyoruz. Sosyalleşme hızlarını artırmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda sunmuş olduğumuz imkanlar ile onların fiziki ve zihinsel gelişimlerine de destek oluyoruz ki gelişimin hızlı olduğu döneme çabuk adapte olabilsinler.

Son Güncelleme: 16.10.2015 00:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90