banner102

Ofluların 'Kardeş Eli' Hasan İnan ile Of'un yardım kültürünü konuştuk

Of ilçemizde 2007 yılında kurulup kısa zamanda ulusal bazda yardım yapabilme boyutuna ulaşan Kardeş Eli Derneği Başkan Yardımcısı Hasan İnan ile Somali'deki Kurban Bayramını konuştuk.

28 Kasım 2011 Pazartesi 21:06
Ofluların 'Kardeş Eli' Hasan İnan ile Of'un yardım kültürünü konuştuk
OFUNNABZI.COM ܖZEL HABER
Röportaj: Yahya GündoğŸdu
Foto: Fahri HacıcaferoğŸlu
 
܇ok kısa bir sürede büyük çapta yardım yapabilme kapasitesine ulaşŸan Of KardeşŸ Eli DerneğŸi'nin "gönül erlerinden"  Hasan İnan ile Of'un yardım ve merhamet kültürünü konuşŸurken, Of'tan dünyaya uzanan yardımların öyküsünü paylaşŸtık.
 
ܖncelikle Ofluların Somali''ye uzanan kardeşŸeli olmanızdan dolayı size teşŸekkür ediyoruz. 
 
OFN: Hocam bu fikir nasıl oluşŸtu. Yani Of'tan Somali'ye kurban toplama konusuna nasıl karar verdiniz?
Yöresel bir dernek statüsünde faaliyet gösteren derneğŸimiz, ulusal ve uluslar arası hizmet veren Cansuyu Sosyal YardımlaşŸma DerneğŸi ile işŸbirliğŸine girerek, bu çalışŸmayı yapabileceğŸimizi öğŸrendik. Sorumlu olduğŸumuz bilinci ile kollarımızı sıvadık. Rabbim bizlere muvaffakiyetler lütfetti.

OFN:Somali’de yaklaşŸık 1000 civarında kurban kesimi yapıldı. Ofluların bu noktada büyük bir hassasiyet göstermesini neye bağŸlıyorsunuz?
2007 yılında kurulan KardeşŸ Eli Sosyal YardımlaşŸma ve DayanışŸma DerneğŸi, kuruluşŸ misyonuna uygun özverili bir çalışŸma ortaya koydu. Yapılan bu samimi ve şŸeffaf çalışŸma, halkımızın dikkatlerinden kaçmadı. Toplumda oluşŸan güven havası, Somali için başŸlatılan kampanyalarımızda, Rabbimizin lütfüyle, Ramazan’da 90.000 TL ve Kurban’da da yaklaşŸık 1.000 kurban ile Of halkına yakışŸır bir çalışŸma örneğŸini ortaya koymuşŸtuk.

Güven köprüleri devam ettiğŸi müddetçe, Of’ta daha büyük çalışŸmalara imza atabileceğŸimize inanıyoruz. 

OFN:KardeşŸ Eli Sosyal YardımlaşŸma ve DayanışŸma DerneğŸi olarak daha çok bölgesel yardımlaşŸmada etkili olabiliyorken, Somali'de böyle bir çalışŸmayı nasıl yapabildiniz?
Cansuyu DerneğŸi ile 12.000 Kurban kesiminin yapıldığŸı bir yere 23 kişŸilik bir ekiple gidildi. Kurbanlar 7 ayrı bölgede kesildi. Her bir bölgede yaklaşŸık 230-250 arası büyük başŸ hayvan kesimi yapıldı. 210 kasap ve bir o kadar da ilave yardımcı ekiplerle beraber Allah Zülcelal’ın izni ile vazifelerimizi eksiksiz yerine getirdik. 

OFN:Kurban kesimi nasıl oldu? Zorluklarla karşŸılaşŸtınız mı?
ܖncelikle belirtelim ki, emniyetin olmadığŸı ve imkÜ¢nların sıfır noktasında olduğŸu bir mekÜ¢nda kesim işŸlemlerinin hiçte kolay olmadığŸı ortadadır. Bu konuda partner kuruluşŸ olan Somali İhvani Müslümin bütün altyapıyı hazırladı. Kasapların ayarlanması, kesim yerleri, dağŸıtımın yapılası, emniyetin sağŸlanması ve barınma ile ilgili tüm alanlarda aktif olarak beraber çalışŸtık. 

OFN:Somali'deki Müslüman kardeşŸlerimiz Türkiye'den gelen yardımlardan bildiğŸimiz kadarıyla çok mutlular. Sizin bu konudaki gözlemleriniz nedir?

Somalili Müslümanlar öncelikle, Türkiye’den gelen kardeşŸlerinin, tüm imkÜ¢nlarını kendileri ile paylaşŸıma açmalarından ziyade, Türk kardeşŸlerini yanlarında görmeleri onları ziyadesiyle mutlu etmişŸ ve onları gelecek adına umutlandırmışŸtır.
  Türkiye’deki kardeşŸlerini ve Türkiye’yi “asla unutmayacaklarını” dile getirdiler. Saman alevi gibi yanıp sönen bir pozisyon değŸil, sürekli kendilerini gözetmemizi istemektedirler.
 
Onların bizlerden bir beklentisi de, kendilerini yıllardır sömüren, birbirine düşŸüren ve öldüren, ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi İslam düşŸmanlarına, bizimde düşŸman olmamızı bekliyorlar.  

OFN:Sizce, Dünya çapında Müslüman coğŸrafyalarda yaşŸanan bu tür açlık ve kıtlık sorununa karşŸı en etkin önlem nasıl alınabilir?
Yeryüzü mazlumlarının ve Müslümanlarının sıkıntılarının giderilmesi için en etkin yol İslam birliğŸidir.

ܖzellikle İslam ülkeleri olarak mazlumlara yardım elini uzatıp, diğŸer taraftan da zalimlerle işŸbirliğŸi içerisinde olmamız, İslam düşŸmanlarının değŸirmenine su taşŸımamız anlamına gelmektedir. Bizler bu çelişŸkinden kurtulmadan yeryüzü asla huzura kavuşŸamayacaktır.   

OFN:Biraz da Of çevresindeki çalışŸmalardan bahsedelim dilerseniz. KardeşŸ Eli DerneğŸi olarak Of içersindeki çalışŸmalarınız ne durumda?
Dernek olarak, yardım talebinden bulunanlar ve yardım almaya hak sahibi olan yaklaşŸık 300 aileden 50-60 aileye düzenli olarak her ay gıda yardımı yapmaktayız. Giyim ihtiyacı olanlara imkÜ¢nlarımız ölçüsünde yardım yapıyoruz. 
 

Yine imkÜ¢nlar ölçüsünde barınma ve sağŸlık alnıyla alakalı olarak ta zaman zaman yardımlarımız devam ediyor.

Ayrıca bazı kardeşŸlerimizin, Türkiyeli muhtaçlar dururken, neden dışŸarıdaki muhtaçlara yardım yapıyorsunuz, gibi eleşŸtirileri oluyor. Bizler Müslümanlar olarak, bir vücudun azarlı gibiyiz. Yardımlarımızda önceliklerimizi aciliyet ve ehemmiyet ölçülerine göre ayarlıyoruz. Bu ölçüler ışŸığŸında Van depreminde mağŸdur olanlara da bir araba dolusu yiyecek gönderildi.   

OFN:Son olarak Oflulara neler söylemek istersiniz?
2007 yılından bu yana kısıtlı imkÜ¢nlara rağŸmen yaptığŸımız halisane çalışŸmalarla hizmetlerimiz ciddi bir ivme kazanmışŸtır. Bu konuda 4 yıldır beklediğŸimiz ve hala daha beklemekte olduğŸumuz fiziki katkıları bu çalışŸmalar da, bizimde payımız olsun düşŸüncesi ile bize yardım edecek kardeşŸlerimizi beklemekteyiz.

Of ilçemizde çok büyük imkÜ¢nlar var. Allah Zülcelal’in izni ile eğŸer destek verilirse bugüne kadar yapılan çalışŸmaları gölgede bırakabilecek çok daha büyük çalışŸmalara imza atabiliriz.
Selam olsun hayırda yarışŸıp Allah ZülcelÜ¢l yoluna tabi olanlara. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90