banner102

Artık bu ilaçları reçetesiz satmak yasak

Türkiye’de en çok tüketilen ilaçların başında gelen antibiyotiklere sınırlama getirildi. Önemli bir kısmı gereksiz kullanıldığı anlaşılan bu ilaçlar da artık reçetesiz satılmayacak. Reçetesiz satılan her ilaç için eczane 250 lira ceza ödeyecek

21 Ekim 2015 Çarşamba 10:11
Artık bu ilaçları reçetesiz satmak yasak
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği’nin (TİHUD) bu yıl 17’ncisini düzenlediği Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Antalya’da yapıldı. Kongrede konuşan TUHİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Sağlık Bakanlığı’nın antibiyotik kullanımına ilişkin yapmış olduğu düzenlemeye değindi.

ARTIK SATILMAYACAK

Türkiye’de kişi başına yılda 26 kutu ilaç tüketildiğini belirten Prof. Ünal, bunların 3’te birinin antibiyotik olduğuna dikkat çekti. Bunların bir kısmının bilinçsiz ve reçetesiz kullanıldığına vurgu yapan Ünal, “Bakanlığın yeni uygulamasına göre artık antibiyotikler reçetesiz satılmayacak. Reçetesiz satan her eczane kutu başı 250 lira ceza ödemek zorunda kalacak” diye konuştu.

GRİP VE NEZLEDE FAYDASIZ

Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de antibiyotik kullanımın 2-3 kat fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, “Antibiyotikler enfeksiyon hastalıklarında kullanılır. Ama sadece bakteri tedavisi yani zatürre, üriner sistem enfeksiyonları, tifo, brusella, verem ve ishal için bu geçerli. Burada ancak bakteri denilen mikropları öldürür. Grip, nezle gibi virüslerde ise bu geçerli değil. Tamamen gereksizdir. Gereksiz antibiyotikler yan etki yaptığı gibi vücudun da ilaca karşı direnç kazanmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

GEÇMiŞTE REÇETESİZ SATILAN İLAÇLAR...

Her ilacın reçeteyle satılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Serhat Ünal, “Bugün yeşil reçeteyle satılan ilaçlar, geçmişte reçetesiz satılıyordu. Toplumsal sorun yaratıldığı anlaşılınca bu yasaklandı. Bugün reçetesiz satılan ilaçlar da birer toplumsal sorun yaratıyor. Bunu dikkate almamız gerek” dedi.

TV5 Haber.com

Son Güncelleme: 21.10.2015 10:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90