banner102

Özel Şar Hastanesinde bir ilk

Rize Özel Şar Hospital Hastanesinde doğuştan anüsü olmayan bir bebek ameliyat edilerek taburcu oldu.

06 Mart 2013 Çarşamba 13:49
Özel Şar Hastanesinde bir ilk

 

ܖzel şžar Hastanesinde doğŸuşŸtan anüsü olmayan bir bebek başŸarılı bir şŸekilde ameliyat edilerek taburcu edildi. Rize’de ilk kez gerçekleşŸtirilen bu ameliyat için ܖzel şžar Hastanesi ܇ocuk Cerrahisi KliniğŸi doktoru Doç. Dr. İrfan Serdar ARDA; hastaya yenidoğŸan döneminde dışŸkısını yapabilmesi amacıyla geçici olarak “kolostomi” (bağŸırsağŸın karın duvarına ağŸızlaşŸtırılması) yapıldığŸını, 6 aylık olduğŸunda da asıl ameliyatın gerçekleşŸtirilerek yeni bir anüs oluşŸturulduğŸunu ve geçtiğŸimiz hafta içinde de kolostominin kapatılarak hastanın taburcu edildiğŸini söyledi.


Tıp dilinde “anal atrezi” olarak bilinen anüs yokluğŸu, yaklaşŸık olarak 5000 canlı doğŸumda bir görülür. Anüs olmadığŸından bağŸırsaklar kız çocuklarda vajen içi ya da dışŸına, erkek çocuklarda ise idrar yollarına açılır. Tanı genellikle doğŸumdan hemen sonra konur. Bu hastaların dışŸkılarını yapabilmelerini sağŸlamak amacıyla doğŸumdan hemen sonra gecikilmeden “kolostomi” yapılarak bağŸırsağŸın karın duvarına ağŸızlaşŸtırılması gerekir. Birlikte böbrek, kalp, omurga ve kromozom anormallikleri olabileceğŸinden bu konuda araşŸtırmalar yapılmalıdır. Genellikle 6. ayda asıl ameliyat, yani yeni anüsün oluşŸturulması gerçekleşŸtirilir. Ardından da yapılan kolostomi kapatılarak cerrahi işŸlemler tamamlanmışŸ olur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Turgut Naim YILMAZ 2013-03-10 00:16:15

Hastaya duyulan saygı ve gösterilen ilgi alaka çok iyi.
Başarılarınızın devamını dilerim..

banner90