banner102

ŞAR’dan Uyuz Hastalığı Bilgilendirmesi

Rize Şar Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) bölümü doktoru Uzm. Dr. Ayşegül Kalaycı son dönemlerde artan uyuz hastalığı hakkında bilgilendirme yaptı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
20 Aralık 2022 Salı 21:08
ŞAR’dan Uyuz Hastalığı Bilgilendirmesi

Hastalık hakkında detaylı bilgilendirmede bulunan Şar Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) bölümü doktoru Uzm. Dr. Ayşegül Kalaycı, hastalığın önemi ve korunma yolları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Uyuz, sarcoptes scabiei paraziti tarafından meydana getirilen kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Parazit yaşantısını ve gelişimini insan üzerinde geçirdiğinden bulaşmada insandan insana dolaylı (giysiler, havlular, çarşaflar) veya dolaysız (eşler arasında bulaşma, anne bebek arasında bulaşma) yollarla olmaktadır. Ciltten direk bulaşması için 20 – 30 dakikalık bir temas bile yeterli olabilmektedir.

Hastalık dönem dönem tüm dünyada hızla yayılıp salgınlar yapabilmektedir. Parazit insan vücudu dışında en fazla üç günde ölmektedir, fakat nemli ve sıcak iklimlerde bu süre 5-6 günü bulabilmektedir.

Parazit insana bulaştıktan ortalama iki üç hafta sonra şikâyetler başlar fakat bazı hastalarda şikâyetler 6 haftaya kadar ortaya çıkmayabilir bu açıdan aynı ortamda yaşayan tüm aile bireyleri veya fertlerin tedaviyi kaşınmasa bile kullanması gerekmektedir. Uyuz belirtileri özellikle geceleri artan parmak araları, bilek bölgesi, kollar, koltuk altı, göbek çevresi, göğüs uçları, (kadınlarda) cinsel bölge (erkeklerde) kalça, uyluk kısımlarında görülen kaşıntı ve bu bölgelerde 1-2 mm çaplı kızarık ufak üzeri kabuklu kabartılardır. Ayrıca bebeklerde bunlara ilave olarak yüzde ve saçlı deride de aynı belirtiler olabilir. Geceleri artan kaşıntı yukarıda belirtilen bölgelerde cilt lezyonları ve ailede birden fazla kişide kaşıntı olması şiddetle uyuzu akla getirmelidir. Hastalığın tanısında kesin bir kan testi veya antikor testi bulunmamaktadır. Bu açıdan tüm vücudun dikkatli fizik muayenesi gerekmektedir. Özellikle el ve ayaklarda oluşabilecek uyuz tünelleri ve parazit yumurtalarını saptayabilmek için dermatoskop denilen mikroskopik cihazların kullanımı ve deri üzerinden örnek alınıp mikroskopta parazit ve yumurtalarının gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Hastanemizde ayrıntılı fizik muayene ve dermatoskopla inceleme, gerektiği durumda mikroskopik inceleme yapılmaktadır. Ülkemizde hastalığın tedavisinde genellikle paraziti yok etmeye yönelik çeşitli krem tedavileri kullanılmaktadır. Bu tedavilerin doktorun anlattığı şekilde çok titiz şekilde tüm temaslı bireylere uygulanması çok önemlidir yoksa tedavide başarısızlıklar yaşanabilmektedir. Krem tedavilerini uygulamadan önce vücudu kabuklardan arındırabilmek için keseli bir banyo yapılması gerekmektedir. Hastanın ve temaslıların havlu, çarşaf, nevresim ve iç çamaşırlarının 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi, yıkanamayacak eşyaların 5 gün havasız poşet gibi bir ortamda mümkünse soğukta bekletilmesi gereklidir. Ayrıca ev ve arabanın detaylı temizliği de önem taşımaktadır.

Hastalık tekrarlayan temaslarla aynı şekilde bulaşabilmekte ve tekrar hastalık tablosu oluşabilmektedir. Bu açıdan mümkün olduğunca uzun süreli temasa yol açabilecek yatılı misafirlikler, ve sıkı temas edilen kalabalık ortamlardan kaçınmak faydalı olacaktır. Ayrıca kalabalık yaşanılan ortamlar (askeriye, yatılı okullar, yurtlar, kreşler, bakımevleri) hastalığın hızlı yayılımı açısından risk taşımaktadır. Bu ortamlardaki herhangi bir bireyde uyuz tespit edilmişse tedavi, temizlik önemlerinin daha ciddi uygulanması gerekmektedir. Ortak eşya kullanımının önlenmesi ve temaslı tüm bireylerin tedavisinin kaşınmasa dahi yapılması önem arz etmektedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90