banner102

Çelişkiler yumağı!

Türkiye'nin dış siyasetteki aktifliği olumlu gözükse de, söylemler ve eylemlerin çelişkili olması insanları düşündürüyor.

24 Eylül 2011 Cumartesi 09:23
Çelişkiler yumağı!

Türkiye dışŸ politikada aktif gibi gözükse de, eylem ve söylemleri arasındaki çelişŸki dikkat çekiyor. Türkiye hem İsrail’in güvenliğŸi için “Füze Kalkanına” dahil olurken, hem de siyasi rant uğŸruna “Gerekirse savaşŸırız” yönünde açıklamalar yaparak, kamuoyunu rahatlatıyor.

Rumların petrol çıkarmasına engel olamayan Türkiye,          ܖnce izin vermeyiz” diyor, ardından “ Onlar ararsa bizde ararız” diyerek anlaşŸma imzalıyor.

İsrail ile nasıl karşŸı karşŸıya geleceğŸiz?

İsrail’in hamisi ABD ile Türkiye arasında su sızmazken, ABD Türkiye’nin Filistin konusundaki tutumunun dışŸında hareket ediyor. BaşŸbakan ErdoğŸan’ın New York’ta yaptığŸı “İsrail ile gerekirse savaşŸırız” açıklaması, Türkiye’nin NATO’nun bir dediğŸini iki etmeyen tavrıyla çelişŸiyor. Bir yandan adı zikredilmese de tüm dünyanın bildiğŸi İran’a karşŸı ve İsrail’in güvenliğŸi maksatlı Füze Kalkanının bir parçası olurken, diğŸer taraftan güvenliğŸini tesis projesinde yer aldığŸımız İsrail ile nasıl karşŸı karşŸıya geleceğŸimiz tam bir muamma. Asıl önemlisi, böyle bir durumda NATO’nun alacağŸı tavır. ܇ünkü NATO üyesi bir ülke saldırıya uğŸradığŸında NATO askeri güç olarak o ülkeye yardım etmek zorundadır.  Tabii, saldırgan İsrail olduğŸunda NATO’nun böyle bir adım atması mümkün gözükmüyor.

 Ticaret hacmi artıyor

İsrail’in bugüne kadar 89 tane BM kararını çiğŸnediğŸini söyleyen BaşŸbakan ErdoğŸan, daha birkaç sene öncesine kadar siyasi ve ticari ilişŸkiler tavan yapmışŸken, bu gerçeğŸi neden dillendirmedi sorusu da akıllara geliyor.

Mayınlı arazilerin İsrailli firmaya verilmesi konusundaki ısrarlı tavır, Ofer ile yapılan gizli pazarlıklar gibi konular, son birkaç senedir yaşŸanan krizle unutuldu. Ancak, siyasi krize rağŸmen ticaret hacminin bir senede %30 artması ve askeri anlaşŸmalar askıya alınırken, ticari ilişŸkilere dokunulmaması da ayrı bir soru işŸareti olarak görülüyor.

Alınan ödüller, yapılan askeri işŸbirliğŸi silah alımları da işŸin bir başŸka boyutu.

İsrail ile kötü ABD ile iyi olunmaz!

İsrail ile krizi görüntüsü devam ederken, İsrail’in en büyük müttefiki ve en yakın dostu ABD ile sıcak ilişŸkiler de tüm hızı ile sürüyor. Tipik “TavşŸana kaç, tazıya tut” siyasetini izleyen ABD, İslam dünyası ile arasını düzeltmek ve Büyük OrtadoğŸu Projesi’ni (BOP) sürdürebilmek için Türkiye’yi desteklerken, öte yandan da Filistin Devletini veto edeceğŸini ilan etti.

Ahmedinejat’ın BM Genel Kurul’undaki konuşŸması sırasında salonu terk eden ABD’nin tavrı şŸaşŸırtmadı. BOP’u yürürlüğŸe sokan ve NATO’yu Yeni Stratejik Konsept ile yeni tehdit olan İslam’a göre düzenleyen ABD’nin verdiğŸi sözlerin hala nasıl olup ta Türkiye tarafından güvenilir bulunduğŸu hayretle karşŸılanıyor. ܖte yandan uzmanlar ABD ile iyi, İsrail ile kötü olunmayacağŸının altını çiziyor. Uzmanlara göre, ya her ikisi ile isinizdir, ya da her ikisi ile kötü.

 Milli Gazete

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kenan 2011-09-24 09:30:37

Gerçekten de net bir ekranı ortaya koydunuz. Helal olsun size. İnşAllah bu çelişkileri akıllı insanlar görürde azıcık birşey anlamaya gayret eder.

Avatar
Selman Erdem 2011-09-24 09:36:15

Bu söylenenler gerçekse AKP'ye oy verenler harbi sarhoş ve uyuşturulmuş insanlar demekki. Az kalsın oy verecektim İyi ki vermemeişim. Yoksa bunun vebali yıllrca namaz kılmaam ile ödenmezdi.

banner90