banner102

'İrtica TSK için her zaman bir tehdittir'

Ergenekon Davası'nda dinlenen Hilmi Özkök, "İrtica Türk Silahlı Kuvvetler için her zaman bir tehdittir. Ama bunu bir parti ile ilişkilendirmek TSKnin görevi değildir. Siyasi partilerin görevidir"dedi

02 Ağustos 2012 Perşembe 16:38
'İrtica TSK için her zaman bir tehdittir'
İstanbul 13. AğŸır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay BaşŸkanı emekli Orgeneral Hilmi ܖzkök kendisine sorulan sorulara cevap verdi. Hilafetin kaldırılmasının yıl dönümü nedeniyle yapılan toplantıya ilişŸkin soru üzerine Hilmi ܖzkök, "Bana karşŸı bir hareket olarak düşŸünmedim. Benim yurt dışŸında olduğŸum dönemde kara kuvvetleri komutanı tüm yetkileri kullanır. O takdir etmişŸ, katılım olmuşŸ. AB aleyhine bazı şŸeyler söylenmişŸ ve alkışŸlanmışŸ. Ben bundan rahatsızlık duydum. Herhangi bir suç unsuru görmedim" dedi.

"TSK'DA BİR ܇ATLAK FİLAN OLMADI"

ܖzkök'e CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın "Genç subaylar rahatsız" haberinin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir çatlak olup olmadığŸı soruldu. ܖzkök, "Hayır. Bu konu basına yanlışŸ intikal etti. Benim BaşŸbakan ile görüşŸtüğŸüm ve 'genç subaylar rahatsız' dediğŸim yazıldı. O görüşŸmede bizden başŸka kimse yoktu. Dolayısıyla görüşŸtüğŸümüz konuyu bilecek kimse de yoktu. Daha sonra ben bir açıklama yaptım. Yalnız genç subayların değŸil hepimizin rahatsız olduğŸunu söyledim. Türk Silahlı Kuvvetlerinde fikir ayrılıkları her zaman olur ama sonunda komutanın emrini uygularlar. Bu haberden sonra bir çatlak filan olmadı" dedi.

"BALBAY'I BİRİNCİ SINIF GAZETECİ OLARAK GܖRܜYORDUM"

Sorular üzerine ܖzkök, "Mustafa Balbay birinci sınıf bir gazeteci olarak görüyordum. DüşŸüncelerim hala da devam ediyor. Benim hakkımda yazdığŸı bazı yazılarından dolayı tedirgin oldum" dedi. ܖzese "Bu yazı Genç Subaylar tedirgin haberi miydi?" diye sordu. ܖzkök, "O beni hakikaten çok müşŸkül durumda bırakacak yazıydı. ܇ağŸrışŸtırdığŸı ifadeden rahatsız olduğŸum için basın toplantısı yaptım" dedi. Mustafa Balbay kendisinin yazdığŸı"Genç subaylar rahatsız" haberinden sonra Genelkurmay karargahında ܖzkök tarafından düzenlenen basın toplantısına katıldığŸını söyledi. Balbay ܖzkök'ün toplantıdaki açıklamalarının ertesi gün gazetelerinde manşŸet olarak yer aldığŸını söyleyerek, ܖzkök'e bunu hatırlayıp hatırlamadığŸını sordu. ܖzkök, "Anımsamıyorum ama birçok gazete açıklamalarıma manşŸetten yer verdi" diye cevap verdi. Kuvvet komutanları ile Genelkurmay başŸkanının konumlarının farklı olduğŸunu söyleyen ܖzkök, "Genelkurmay BaşŸkanı yapılan her şŸeyin politik, uluslararası ve diğŸer etkilerini hesaplamak zorundadır. Zaman zaman kuvvet komutanlarının belirli konularda ısrarcı olmasından sıkıntı duydum" dedi. Savcı Pekgüzel "Kahvaltıda sizi sıkışŸtırdılar mı?" diye sordu. ܖzkök, "Zaman zaman sıkışŸtırmalar oluyordu. Normaldir. Ben sıkılsam da, dinlerdim" diye cevap verdi. ܖzkök'e 'AyışŸığŸı' ve 'Yakamoz' başŸlıklı slaytlar gösterilerek soru soruldu. ܖzkök, "Bu slaytlar incelediğŸinde ve üzerinde düşŸünüldüğŸünde pek çok şŸeyin anlamlandırılabilir. ܖrneğŸin "Penguen" ifadesinden deniz kuvvetlerinin, "Abide"den YaşŸar Büyükanıt'ın kastedildiğŸini düşŸünüyorum. AyışŸığŸı ve Yakamoz konusu daha sonra yatışŸtı. Bu işŸlerin buradaki gibi cereyan etmesini engeledim mi? Engellemedim mi bilmiyorum ama komutanın görevi bir şŸeyin olmasını engellektir, bunu yapmaya çalışŸtım. "AyışŸığŸı ve Yakamoz belgeleri bana CD olarak geldi. O zamanlar bunların bu kadar önemli olduğŸunu düşŸünmedik" diye konuşŸtu.

"İNTERNET SİTELERİ SU܇ TEşžKİL EDECEK YܖNDE YAYIN YAPMADI"

Savcı Pekgüzel'in "şžener Eruygur'a böyle bir çalışŸma yapıp, yapmadığŸını sordunuz mu?" şŸeklindeki soru üzerine ܖzkök, Eruygur'a sorduğŸunu, böyle bir çalışŸmasının olmadığŸını söylediğŸini anlattı. Savcı Pekgüzel'in 1998 yılında Genelkurmay 2. BaşŸkanı olduğŸu dönemde internet siteleri kurulup kurulmadığŸını sordu. ܖzkök, böyle internet siteleri olduğŸunu ancak suç teşŸkil edecek yönde yayın yapmadıklarını, yasal olarak kurulan siteler olduklarını sözlerine ekledi. Psikolojik Harekat Daire BaşŸkanlığŸı'nın isminin Bilgi Destek Daire BaşŸkanlığŸı olarak değŸişŸtirildiğŸi söyleyen ܖzkök, "Psikolojik Harekat'ın sanki halkı yönlendirmek amaçlıymışŸ gibi yanlışŸ anlaşŸılıyordu. Bu nedenle ismi değŸişŸtirildi" diye konuşŸtu.

"İRTİCA TSK İ܇İN HER ZAMAN BİR TEHDİTTİR"

Emekli Orgeneral İlker BaşŸbuğŸ’un avukatı İlkay Sezer’in sorusu üzerine Hilmi ܖzkök “İlker BaşŸbuğŸ’un, Genelkurmay 2. BaşŸkanı ve 1. Ordu Komutanı olmasını ben istedim" diye cevap verdi. ܖzkök, İnternet Andıcı’na ilişŸkin soru üzerine “İrtica Silahlı Kuvvetler için her zaman bir tehdittir. Ama bunu bir siyasi parti ile ilişŸkilendirmek TSK’nin görevi değŸildir. Siyasi Partilerin görevidir. Benim dönemimde internet sitelerinde herhangi bir parti ile ilişŸkilendirilecek bir yazı yazılmamışŸtır. İnternet sitelerinin kurulması Genelkurmay 2, BaşŸkanı olduğŸum 1998 yılında benim yetkimdedir. Ama içeriğŸinde suç teşŸkil edecek bir şŸey varsa ben böyle bir emir vermedim" dedi. Sorular üzerine ܖzkök "Yakamoz ve AyışŸığŸı planlarını incelediğŸimde bir askerin elinde çıktığŸını bana gösterdi" dedi. Hilmi ܖzkök'ün dinlenmesine ara veren mahkeme heyeti duruşŸmayı yarın saat 08.45'e ertelendi. DuruşŸma yarın ܖzkök'ün dinlenmesi ile devam edecek.
Dha

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90