banner102

Kıbrıs'ı Fetheden Erbakan'dı

Barış harekatının 37. yıldönümünde Milli Gazeteye önemli açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı Prof. Dr. Ata Atun,Erbakan olmasaydı harekat bu kadar başarılı olmazdı, dedi.

20 Temmuz 2011 Çarşamba 20:00
Kıbrıs'ı Fetheden Erbakan'dı

BarışŸ harekatının 37. yıldönümünde gazetemize önemli açıklamalarda bulunan KKTC CumhurbaşŸkanı Siyasi DanışŸmanı Prof. Dr. Ata Atun, "Sayın Ecevit diplomasiyle nasıl çözeriz, nasıl ederizin peşŸinde koşŸarken, rahmetli Erbakan'ın tutumu gelişŸmelerin o yönde ilerlemesine mani oldu. BarışŸ harekatı kararının alınmasında asıl ağŸırlığŸı rahmetli Erbakan koydu" dedi.

Bu gerçekleri standart vatandaşŸ olarak bilmediğŸini, cumhurbaşŸkanlığŸının arşŸivlerine baktığŸında öğŸrenme imkanı bulduğŸunu belirten Prof. Ata Atun gazetemize yaptığŸı açıklamada, Ecevit'in çok ürkek davrandığŸını fakat rahmetli Erbakan'ın özellikle MGK'da bastırması, ikinci harekatı istemesi hatta Kıbrıs'ın tümünü talep etmesinin ordunun elini kolaylaşŸtırdığŸını ve böylece ikinci harekatın önünün açıldığŸını söyledi.

KKTC CumhurbaşŸkanı Siyasi DanışŸmanı Prof. Dr. Ata Atun, ülkemizde zaman zaman tartışŸma konusu olan Kıbrıs BarışŸ Harekatı'na ilişŸkin tarihi gerçekleri gözler önüne serdi.

YAFEM tarafından Yalova'da düzenlenen  Türk Dünyası Basın Mensupları BuluşŸması'na katılan Prof. Dr. Ata Atun, barışŸ harekatının 37. yıldönümünde gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Erbakan olmasaydı harekat bu kadar başŸarılı olmazdı

ܜlkemizde tartışŸma konusu olan barışŸ harekatı kararını dönemin koalisyon hükümetinde kimin istediğŸine ilişŸkin tartışŸmalarına son vermesi beklenen açıklamasında Prof. Ata Atun, " Ecevit'in hükümet ortağŸı Sayın rahmetli Erbakan olmasaydı, barışŸ harekatı bu kadar başŸarılı yürütülemez ve ikinci harekat kesinlikle bu kadar iyi sonuçlanamazdı. KKTC halkı için hayati kararların alınmasının kökeninde dönemin başŸbakan yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın yatıyor. Allah kendisine gani gani rahmet eylesin" dedi.

Ecevit çok ürkek davrandı

CumhurbaşŸkanlığŸı arşŸivlerdeki belgelere göre Ecevit'in çok ürkek davrandığŸının altını çizen Prof. Dr. Ata Atun, "Rahmetli Ecevit, hala diplomasiyle nasıl çözeriz, nasıl ederizin peşŸinde koşŸarken, Sayın Erbakan'ın tutumu gelişŸmelerin o yönde ilerlemesine mani oldu. Ecevit çok ürkek davranıyordu. BarışŸ harekatı kararının alınmasında asıl ağŸırlığŸı rahmetli Erbakan koydu. Erbakan daha çok ' Harekatı yapalım, Kıbrıslı Türkler tehlike içerisinde. Onları zulümden kurtarmak için bu fırsat bir daha elimize geçmeyebilir.' demişŸtir. Erbakan'ın bu tutumunun etkisiyle Türkiye, adanın garantörü sıfatıyla 1960 Anayasası'nın ek 1. Maddesine dayanarak barışŸ harekatını yapmışŸtır" dedi.

ArşŸivlere bakınca öğŸrendim

Söz konusu bilgilere uzun bir süre sonra KKTC CumhurbaşŸkanlığŸı arşŸivlerine ulaşŸma imkanı bulmasının ardından ulaşŸtığŸını söyleyen Prof. Dr. Ata Atun, " Biz bu gerçekleri, standart, vasat vatandaşŸlar olarak bilmiyorduk. Ancak benim daha sonra CumhurbaşŸkanlığŸının arşŸivlerine bakma imkanım olunca bunları öğŸrendim" ifadesini kullandı.

BarışŸ harekatı olmasaydı hayatta olmayacaktım

Kıbrıs BarışŸ Harekatı'nın adada Türk varlığŸı açısından çok önemli olduğŸuna dikkat çeken Prof. Dr. Atun, bu konuda Girit örneğŸini verdi. Atun sözlerini şŸöyle sürdürdü:

şžu nokta çok iyi bilinmeli, Kıbrıs BarışŸ Harekatı olmasaydı biz hayatta olmayacaktık. Girit'te bugün olduğŸu gibi Kıbrıs'ta da Türk kalmayacaktı. Sadece belki evini barkını terk etmek istemeyen, orada ölmek isteyen yaşŸlılar kalacaktı. Ben o dönemde 21 yaşŸındaydım. Ve büyük ihtimalle Kıbrıs BarışŸ Harekatı olmasaydı bugün ben de hayatta olmayacaktım. BarışŸ harekatı bu yüzden bizim kaderimiz bakımından çok önemlidir. Türkiye'nin kaderiyle ilgili de çok önemlidir. ܇ünkü Türkiye'nin ada üzerindeki garantörlüğŸünün devam etmesi bu harekat sayesinde olmuşŸtur.  şžu anda eğŸer Kıbrıs'ta Rum kesimi ile Mısır arasında hidrokarbon yataklarıyla ilgili yapılan anlaşŸmaya Türkiye itiraz edip, ' durun bakalım, orada benim de hakkım var' diyebiliyorsa, bu barışŸ harekatı dolayısıyla sürdürdüğŸü garantisinden kaynaklanıyor.
 
Milli Gazete

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90