banner102

Türkiye sınırında İsrail uçağı alarmı

Suriye ile uçak düşürme krizi sonrası angajman değişikliğine giden Türkiye'nin İsrail'i de bu kapsama aldığı ortaya çıkarken sınıra yaklaşan İsrail uçağı TSK'yı alarma geçirdi.

11 Temmuz 2012 Çarşamba 11:43
Türkiye sınırında İsrail uçağı alarmı

Uçak krizinin ardından Suriye'ye yönelik angajman değŸişŸikliğŸine giden ve Türk hava sahasına yaklaşŸan Suriye hava unsurlarına karşŸı hakiki alarm veren Türkiye, bir ilke imza atarak bu kapsama İsrail'i de dahil etti.

6 Temmuz'da, İsrail Hava Kuvvetlerine ait 2XF-15 uçağŸının, DoğŸu Akdeniz'de ve uluslararası hava sahasında uçarken, Türkiye hava sahasına "yaklaşŸması" üzerine, TSK'nın "hakiki alarm" verdiğŸi ortaya çıktı.

İsrail uçağŸına yönelik füze donanımlarıyla havalanan İncirlik'te bulunan 2XF-16 "Scramble Kolu", sınır ihlali olmayınca 10.26-12.40 saatleri arasında, Adana ve Hatay üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşŸu icra etti. İhlal gerçekleşŸmesi durumunda, Türk F-16'ların değŸişŸen angajman kuralları çerçevesinde, İsrail'i hedef olarak görüp vurma hakkı bulunuyor.

TSK, Suriye'nin Türk askeri uçağŸını düşŸürmesinden önce İsrail hava unsurlarının, uluslarası hava sahasında yaptıkları sınıra yakın uçuşŸlara karşŸı alarm vermiyordu. En son Mayıs ayında İsrail'e ait tipi tespit edilemeyen bir uçak KKTC hava sahasını "ihlal ettiğŸi" için Türkiye'yi alarma geçirmişŸti.

DışŸişŸlerine bildirildi İsrail uçağŸının DoğŸu Akdeniz'de ve uluslararası hava sahasında uçarken Türk hava sahasına yaklaşŸmasının ardından olayın DışŸişŸleri BakanlığŸı'na bildirildiğŸi öğŸrenildi.

Uçak krizinden sonra 30 Haziran itibariyle Hatay ve Mardin'in güneyinde Suriye hava sahasında sınıra yakın uçarak TSK savaşŸ uçaklarının füze donanımlarıyla havalanmasına neden olan Suriye helikopterlerine karşŸı, Türkiye hakiki alarm veriyordu. 30 Haziran'da Türkiye sınırına 4 mil yakın uçan Suriye helikopterleri, 1 Temmuz'da ise sınıra 2 mile kadar yaklaşŸmışŸlardı. Suriye hava unsurları en son sınıra 1,7 deniz mili kadar yakın uçması ise dikkat çekmişŸti. İhlalin gerçekleşŸmemesi nedeniyle Türk savaşŸ uçakları, kontrol amaçlı devriye uçuşŸu gerçekleşŸtirmişŸti.

 

 Haber 7

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90