banner102

Evini taşıyanların dikkatine!

Evini yeni taşıyarak adres değişikliği yapan, ancak bunu 20 iş günü içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bildirmediği için para cezası uygulanan kişilerin sayısı on binlere ulaştı

20 Eylül 2011 Salı 10:50
Evini taşıyanların dikkatine!
Tüketiciler BirliğŸi Genel BaşŸkanı Nazım Kaya, bu kişŸilere uygulanan 354 TL'lik idari para cezasının çok yüksek olduğŸunu ve bu kişŸilerin adres değŸişŸikliğŸini bildirmediğŸi için para cezası uygulandığŸına dair yeteri kadar bilgilendirilmediğŸini savundu. 20 Nisan 2009 tarihinde yürürlüğŸe giren ve yıl içerisinde gerçeğŸe aykırı adres beyanında bulunan ya da hiç beyanda bulunmayan kişŸilere idari para cezası uygulanmasını öngören Yönetmelik kapsamında, on binlerce kişŸiye idari para cezası uygulandı. 2011 yılı için, 20 işŸ günü içerisinde adres değŸişŸikliğŸini bildirmeyenlere 354 TL, gerçeğŸe aykırı adres bildiriminde bulunanlara ise 710 TL idari para cezası uygulanıyor.

VatandaşŸ yeteri kadar bilgilendirilmedi

Tüketiciler BirliğŸi BaşŸkanı Nazım Kaya, konuya ilişŸkin olarak ANKA'ya yaptığŸı açıklamada, vatandaşŸların adres değŸişŸikliğŸini bildirmediğŸi için 354 TL ceza ödemek zorunda olduğŸuna dair yeteri kadar bilgilendirilmediğŸini ifade ederek, "Bazı cezaların uygulanması elbette gerekiyor. Bugün bizlerde birçok hukuki ilişŸkilerimizde dahi bize bildirilen adreslere yazışŸmalar yapıyoruz. Ama gönderdiğŸimiz kişŸiler o adresten taşŸınmışŸ olabiliyor. Bu nedenle doğŸru adresin verilmesi için bir cezai yaptırım uygulanmalı" dedi.

Türkiye'de kötü niyetli kişŸilerin bazen kasıtlı olarak doğŸru adres bildirmediğŸini söyleyen Kaya, "Birçok olaydan veya cezadan kaçmak için adres değŸişŸikliğŸi yapılıyor. YanlışŸ ikametgah gösteriliyor. Bu nedenle cezai yaptırımın uygulanması iyi bir şŸey. Ancak bir de para cezası olduğŸunu veya adres değŸişŸikliğŸini Nüfus İşŸleri Genel MüdürlüğŸü'ne bildirmesi gerektiğŸinden haberdar olmayan vatandaşŸlarımız var. Bunlar arasında 659 TL asgari ücretle çalışŸan işŸçinin taşŸındığŸını ve 20 gün nedeniyle bu cezayı ödemek zorunda kaldığŸını düşŸünün. Bu açıdan da para cezası fazla" diye konuşŸtu.

Kaya, yerel yönetim olarak muhtarlıkların halkı bilgilendirmesi gerektiğŸi ifade ederek, "Biz bir para cezası olduğŸunu Nüfus İdaresine gittiğŸimizde öğŸreniyoruz. Devlet diyor ki 'ben bir kanun çıkardım sen de bunu öğŸrenmelisin, ben sana öğŸretmek zorunda değŸilim.' Bugün trafikte bile bir olayda bu kadar yüksek bir ceza miktarı uygulanmıyor. VatandaşŸın bilinçlendirmesi gerekiyor bu konuda" ifadelerini kullandı.

Para cezası kesilenler,15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi'ne başŸvurabilir

Adres değŸişŸikliğŸini bildirmediğŸi veya yanlışŸ adres beyanında bulunduğŸu için para cezası kesilenlerin, Kabahatler Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde idari yaptırım kararına esas savunmasının kişŸiye tebliğŸ tarihinden itibaren 7 gün içinde ilçe nüfus müdürlüğŸüne bilgi ve belgelerle müracaat etmesi gerekiyor. İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişŸkin idari yaptırım kararına karşŸı ise kişŸi, kararın tebliğŸi veya tefhimi tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine başŸvurulabiliyor.
 
Mili Gazete

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90